Poprockband GIRLSGIRLSGIRLS brengt op donderdag 28 maart hun EP The Ten Minute Tapes ten gehore in het Zwolse poppodium Hedon. De band kreeg in 2023 steun van het poppodium en met deze releaseshow laat de band zien waarom zij deze hulp ontvingen. Wij spraken met drummer en vocalist Lenard Davers over de EP, de show en iets nieuws..

GIRLSGIRLSGIRLS is in 2020 in ontstaan en bestaat uit Geosy Kleefman (gitaars/zang), Roy Moes (bas/zang), Bastiaan van der Spek (gitaar/zang) en Lenard Davers dus. “Maar eigenlijk heeft iedereen wel een stukje lead in de nummers die we spelen, dus we zijn eigenlijk een boybandrockband.” Ondergetekende denkt bij een boyband meteen aan de zoetsappige liedjes van de Backstreet Boys en Take That, maar daar doelt Lenard niet op. “Ik denk voornamelijk aan 5 Seconds of Summer.” Zelf vindt Lenard het leuk dat iedereen juist een stukje lead meepakt. “Zeker bij onze liveoptredens verdelen we dat mooi.”

Leuk feitje, Geosy en Lenard maken al 21 jaar muziek met elkaar. Ze kennen elkaar al vanaf dat ze zeven jaar oud zijn en speelden samen in verschillende bandjes. Uiteindelijk resulteerde dat dus in GIRLSGIRLSGIRLS.

Hedon beursband 2023 
De band was Hedon beursband 2023. “Je krijgt een jaar lang coaching en bepaald budget om wat leuke dingen met te doen.” De band mocht gratis repeteren in Hedon en met vaste coach Judith van der Klip zaten ze elke week even te sparren. GIRLSGIRLSGIRLS heeft zeker iets aan het project gehad, waaronder een uitbreiding van het team waar ze zeer tevreden mee zijn.

Aandachtsspanne van mensen
Terug naar de nieuwe EP The Ten Minutes Tapes. Het thema van deze plaat gaat over de aandachtsspanne van mensen, voornamelijk dat iedereen deze kwijt is. Vandaar ook dat de EP tien minuten duurt. “Het is een beetje een schop tegen de aandachtsspanne van mensen.” De introtrack Doomscroll. “Doomscrolling doen we allemaal tenslotte. Je hoort aan het begin allemaal quotes en nieuwsartikelen over het verliezen van de aandacht. In 2004 was dit nog ruim 3 minuten, en nu is de spanningsboog nog maar 40 seconden.”

 

'Een refrein binnen één minuut'

De band dacht in eerste instantie ook aan een EP van zes of zeven nummers, maar de meeste mensen zullen daar niet naar luisteren. “Natuurlijk blijven er altijd mensen die de plaat van A tot Z beluisteren, maar ik denk dat we in zo’n snel leven zitten dat tien minuten al best wel veel gevraagd is.” De nummers op de EP duren dan ook niet zo heel lang (schrik niet als een liedje maar 2,5 minuut duurt), want de heren houden zelf ook niet van lange intro’s. “Binnen één minuut moeten we wel een refrein hebben.”

EP-release 
De EP-release duurt, gelukkig voor de fans, geen tien minuten. Al was dit natuurlijk wel een stunt geweest. “Nee, we vieren natuurlijk ook wat wij de afgelopen jaren hebben gedaan.” Alles wat de heren hebben uitgebracht, behalve de kerstsingle en de covers, wordt gespeeld op het podium van Hedon. En er gebeuren nog wat speciale dingen. “Wie weet komen er nog mensen meespelen met enkele nummers..”

In het voorprogramma staat rockband Bliss. “Geosy heeft ooit een paar liedjes voor Bliss. geproduceerd. De jongens zitten nu ook elke week wel bij mij thuis, en we zijn nu echt goede vrienden geworden. Het klikt enorm tussen ons.” .

Samenwerking met een kledingmerk

We schreven er al even over als cliffhanger in de intro, de band komt met iets nieuws. Met een nieuwe EP zijn ze ook al wel mee bezig, want zoals Lenard zegt “we zijn altijd wel met iets bezig.” Maar, dat is niet wat wij bedoelen. De band brengt, samen met Atticus, kleding op de markt. “Het is een punkrock kledingmerk, oorspronkelijk van één van de gasten van Blink182.” De eigenaar van het merk zag de band op Jera On Air spelen en vond de show zo vet dat hij een samenwerking met ze wilde doen. “Er verschijnt binnenkort een Atticus x Girls shirt, en deze zijn bij de EP-release te koop, waar Atticus ook aanwezig zal zijn.”

Andere shows? 
Deze zomer staat er nog weinig gepland qua shows. “We hopen dat deze EP-release ook het één en ander losmaakt. Dat is ook wel het belangrijkste, om een community op te bouwen.” Wel staat de band op een festival in de provincie Flevoland. “Er begint wel het één en ander binnen te druppelen, maar er kan altijd nog meer bij.”