Inmiddels is de nieuwe lichting al een tijdje bezig met het talentontwikkelingstraject Drentsch Peil XL. Ook de band The Meadow doet mee. We spraken met Timo Snieder (zanger) en Joran Peeks (gitarist) over het traject.

Eind 2021 plaatste Joran een oproepje op Muzikantenbank.nl. Hij wilde graag een band beginnen, maar had nog wat muzikanten nodig. “Ik had een lijstje gemaakt met nummers van artiesten waar onze sound dan vandaan moest komen.” Langzamerhand kwamen er reacties van mensen binnen. “Daar is ook wel wat verschuiving in geweest, maar de band zoals ie nu is ontstond in mei 2022.” Naast Timo en Joran zitten ook Ruben Jonkers (drummer) en Mitzy van der Weele (basgitarist) in de band.

Sindsdien is er een chemie ontstaan tussen de vier bandleden. “De balans klopt gewoon en het creatieve proces gaat heel natuurlijk.” Best uniek, als je bedenkt dat er vier willekeurige mensen elkaar via het internet zo gevonden hebben.

Eigen sound
Een aantal maanden geleden heeft de band dan ook zijn daadwerkelijke sound ontdekt. Dat is alternatieve rock/post-grunge. “Met een melancholisch tintje. We zijn niet echt vaak vrolijk in onze nummers.” Het is ook best wel ruw en de band heeft een beetje een jaren ’90-sausje. Denk daarbij aan Soundgarden, Nirvana en een klein beetje Red Hot Chili Peppers.

De band besloot mee te doen aan Drentsch Peil Xl omdat ze op een punt kwamen dat ze heel graag verder willen met hun muziek. “Niemand van ons heeft Conservatorium gedaan en we hebben geen netwerk. Voor ons is alles daarin heel nieuw. Drentsch Peil leek voor ons een hele mooie stap voorwaarts.” Zo kan de band een netwerk opbouwen en kijken wat er nog mist qua X-factor. “Dat is hard werken, kritisch zijn en buiten je comfortzone stappen. Zo kwamen we bij Drentsch Peil.”.

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Chemie

Zaterdag 15 juni speelde de band in Borger de zogenoemde Baseline. Daar mocht de band zichzelf presteren aan het publiek. “De reactie van de jury was best wel goed. Zeker gezien we pas sinds een paar maanden onze sound hebben gevonden.” Wel kregen ze feedback over ze hoe nog meer het publiek kunnen pakken. “Maar het ging boven verwachting goed.” Het individuele stuk op het podium is er wel, maar de band mist een klein beetje de chemie met elkaar op het podium. “Daar moeten we samen gewoon keihard aan werken om de show compleet te maken.” Timo legt uit dat hij echt wel naar Joran glimlacht op het podium en dat ze het ook wel gezellig hebben, “maar het kan net een stapje verder”, lacht hij. “We moeten er samen één show van maken.”

In het traject mogen de muzikanten een coach uitkiezen. Dat mag ook een coach buiten het traject zijn. De band denkt dat ze één van de coaches binnen het traject gaan kiezen. “We moeten nog even met zijn vieren in conclaaf om te kijken wie het beste bij ons aansluit.”

Hun debuut 
Begin dit jaar heeft de band zelf hun eigen debuut-EP opgenomen in de oefenruimte waar ze repeteren. Het was eigenlijk toeval dat dit binnen het Drentsch Peil traject zou gebeuren. “Eind vorig jaar maakten we een planning met wat we allemaal moesten doen voor de EP. Ook wat betreft marketing. Zo hebben we een heel plan bedacht. En toen hoorden we dat we mee mochten doen met Drentsch Peil.”

De naam van de EP is Drowning en er staan vier nummers op. “Twee singles zijn al uit, de andere twee komen tegelijkertijd met het album uit.” Vanaf februari 2024 is de band al met de EP bezig. “Het is een persoonlijk album. Het zijn vier hele eerlijke tracks.” De nummers stippen thema’s aan als alcoholgebruik en depressie. “Het titelnummer Drowning gaat over mensen met nachtmerries.” Timo heeft jarenlang dezelfde nachtmerrie gehad. Hij dacht dat hij daarin de enige was en liet dat onderzoeken. Uiteindelijk blijkt dat 17 procent van de Nederlanders steeds dezelfde herhalende nachtmerrie heeft. “Ik heb daar niemand ooit over gehoord, en toen hebben we daar een tekst bij geschreven.”

Naamsbekendheid
Over een jaar zou de band graag een bepaalde naam hebben. “We hoeven niet superbekend te zijn, maar dat we in Drenthe en omstreken wel bekendheid hebben. En dat we dan op festivals mogen spelen of de support act van een band zijn.” De band is wel realistisch. “Onze show moet volgend jaar goed staan en we hopen dat onze muziek een beetje aanslaat.”

Optredens
De band heeft wel wat optredens staan de komende periode. Zo zijn ze te zien bij Het Vliegende Paard in Zwolle (30 oktober) en in De Drie Paardjes in Emmen (9 november). Ook is de band bezig met het plannen van een kleine EP release tour. Daarnaast komen er weer wat showcases aan van Drentsch Peil. “Maar daarvan is nog niet bekend wanneer we precies spelen, maar dat zal ergens in september zijn.” Hou daarom zeker de website en social media van de band in de gaten.