Inmiddels is de nieuwe lichting al een tijdje bezig met het talentontwikkelingstraject Drentsch Peil XL. Ook de band Joining Ends doet mee. We spraken met Wouter (zanger), Huub (basgitarist en gruntvocalist), Ate (gitarist), Ben (gitarist) en Casper (drummer) vlak voordat de band het repetitiehok in Groningen indook.

De band is nog een beetje hun stijl aan het ontdekken, maar ze gaan wel richting de progressieve metal. Operatische metal werd ook al geopperd, metal in de richting van opera dus. “We hadden een beoordeling gekregen en daar stond in dat de muziek een beetje leek op opera.” De band haalt inspiratie uit een boel verschillende genres, maar om toch een referentiekader te geven noemt de band een aantal artiesten waar ze invloeden uit halen. Onder andere Opeth, Alter Bridge, System of a Down en Gojira zijn bands waar ze allemaal graag naar luisteren en inspiratie uit halen.

Het begin 
Joining Ends bestaat met de huidige bezetting twee jaar. Huub en Casper begonnen met de band in de slaapkamer van Casper. “Lekker de buren boos maken.” Vervolgens kwamen Ate en Ben erbij. “Uiteindelijk hebben we Wouter auditie laten doen.” Voor Wouter kwam dat ook uit het niets. Hij wist wel dat Huub nog een zanger zocht voor de band en Wouter besloot dit uiteindelijk gewoon te proberen. “Ik had geen ervaring met bandjes. Joining Ends is mijn eerste serieuze muzikale ervaring.”

Netwerk opbouwen 
Waarom de band de stap heeft gezet naar een deelname aan Drentsch Peil XL is duidelijk. “Het is een mooie stap om onszelf te verbeteren en om een netwerk op te bouwen.” De band kwam langs tijdens een open sessie in Emmen en daar werd hen verteld dat ze zich gewoon op moesten geven voor het traject.

En hoewel er veel verschillende artiesten meedoen aan Drentsch Peil, is Joining Ends toch wel één van de hardere bands. “Ik denk dat The Meadow ook wel invloeden van metal in zich heeft, maar wij gaan wel meer voor een metalachtige act.” De heren vinden het wel erg fijn dat iedereen binnen het traject elkaar ondersteunt. “Je zag tijdens de optredens in Borger dat iedere band wel langskwam om de rest te ondersteunen en te komen kijken.

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Feedback na de Baseline

De Baseline is inmiddels achter de rug en de band heeft op dat optreden al wat feedback gekregen. “Ik mocht geen Jack & Jones t-shirt aan”, lacht Ate. “Iedereen had een zwart shirt aan of een metalshirt. Dus ik moet mij meer aanpassen.”

Het was überhaupt al het tweede optreden ooit voor Joining Ends, dus dat maakte het al erg spannend. Wouter kreeg als feedback dat hij wel wat meer mocht bewegen op het podium. “Op een gegeven moment liet ik de zenuwen een beetje los, maar ze zagen wel dat ik mij nog steeds inhield. Ik mocht wat meer mezelf uiten.” Verder was de feedback erg positief. Ze vonden de band ook totaal niet saai om naar te kijken of te luisteren. “Dat is ook wel prettig om te horen, omdat we altijd denken dat we te lange stukken schrijven.” Hun nieuwste nummer duurt namelijk 7.20 minuten. Ook moet de band een optreden neerzetten dat eigenlijk al kant-en-klaar is. “We moeten de soundcheck goed krijgen zodat we niet nerveus op het podium staan. En dat de hele show meteen heel strak is.”

Toekomstige EP 
De band wil wel graag met een EP aan de slag, maar omdat ze nog niet zo lang bestaan, moesten ze voor de Baseline wel een half uur vol kunnen maken. Ze hebben veel nummers geschreven, maar nog niets daarvan uitgebracht. “We hebben vijf nummers geschreven, dat zijn ook de nummers die we speelden tijdens de Baseline.Maar die zijn nog niet online te vinden.”

“We zijn nu wel bezig met het opnemen van een demo. Dat is meer dat mensen een beter idee krijgen van wie wij zijn.” De heren hopen wel in de toekomst iets uit te brengen, maar dat komt pas na Drentsch Peil. “Dat is wel realistisch, maar aan het eind van dit jaar moet het wel lukken om iets op Spotify te krijgen.”

Wouter geeft aan dat ze voor een professionele recording liever hun nieuwste nummers opnemen dan hun oude muziek. “Want dit is meer de kant die we op gaan, dus oude nummers online zetten is dan niet echt nuttig.” 

Volgend jaar

De band wil zich na het traject niet meteen opgeven voor Hit The North, maar eerst de studio induiken voor het maken van muziek. “In eerste instantie willen we onze richting vinden als band en muzikaal gezien. Ik denk dat we nu al verder op dat pad zijn dan aan het begin van het traject”, aldus Wouter. “Wie weet dat we ons volgend jaar nog een keer inschrijven.”


Optredens 
De heren zijn druk bezig met het regelen van optredens voor de zomer. Zo is de band op zaterdag 20 juli te vinden in Vera Groningen tijdens de First Timers avond. “Dat is een avond voor bands/artiesten die nog niet zo vaak hebben opgetreden. Daar passen wij leuk tussen.” De band hoopt dat ze door die avond bekender worden in Groningen en daar ook op meerdere plekken kunnen optreden. “Het grootste gedeelte van de band woont in Groningen, we repeteren daar ook. Dus om dan in Groningen op een aantal plekken te kunnen optreden, dat zou ideaal zijn.”

Volgend jaar zijn dan de festivals aan de beurt. De band hoopt dat ze door het netwerk van Drentsch Peil voor de volgende zomer op een aantal festivals te zien zijn. Wij gaan ze in ieder geval in de gaten houden. Eerst 20 juli Vera helemaal plat spelen.