Begin januari kregen wij een mail binnen met daarin het bericht dat Ison Ava (Wiard Jorritsma) uit Vledder een nieuwe single had uitgebracht. Aangezien Ison Ava voor ons nog niet zo bekend is, wilden we graag meer over hem en zijn muziek weten. Na al het Eurosonic geweld spraken we af voor een kop koffie en leerden we hem en zijn muziek een beetje beter kennen.

De muziek die Wiard maakt is een beetje een mix tussen dreampop/postrock. “Wat centraal staat is mijn atmosferische gitaarspel, melancholische zang en onheilspellende synthesizers.” Wiard doet alles zelf, maar voor zijn laatste single Pyromania heeft hij bassist Frank Doesburg gevraagd. “En ik heb ook nog een nummer samen met mijn broertje geschreven.”

Dat wordt misschien een dingetje als hij in de toekomst liveoptredens gaat doen, maar daar had Wiard ook al iets op bedacht. “Mijn idee was eerst om met backing tracks te gaan spelen, maar misschien dat er later nog wel een volledige band bijkomt.”

Coronapandemie
Wiard is al sinds 2020 bezig met muziek maken onder de naam Ison Ava, dus eigenlijk vanaf de coronapandemie. “Ik speelde toen als gitarist in Ismena en we waren ons debuutalbum aan het opnemen. Toen kwam de lockdown, maar het album is wel afgemaakt. Alleen, we konden niet optreden. Om toch iets met muziek te doen ben ik in mijn eentje begonnen.” Wiard begon met het uitwerken van oud materiaal, en heeft wel een aantal singles uitgebracht. In 2023 stopte Wiard bij Ismena en had hij tijd over om met zijn eigen project bezig te gaan. “Ik heb nu één nummer af, en binnenkort komt de tweede single.”

Hij is er nog niet uit of er een album uitkomt of dat hij alleen nummers los gaat uitbrengen. “Tegenwoordig luistert bijna niemand meer naar een heel album, dus dan kost het wel veel tijd om een heel album te maken als mensen maar één of twee nummers luisteren.”

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Singles

Op zijn laatste single Pyromania kreeg hij verschillende positieve reacties. “Mensen vinden het vooral vet dat het zo atmosferisch is en de ingetogen zang heel mooi. En natuurlijk zijn er ook mensen die het helemaal niets vinden”, lacht hij. Wiard merkt wel dat zijn muziek lastig te verkopen is. “De echte rockfans vinden mijn muziek wat te soft, maar de wat meer popgerichte mensen vinden het juist te hard of te duister.” Wiard wil zijn muziek niet gaan aanpassen. “Ik wil gewoon doen wat ik vet vind.”

De tweede single is wat harder, iets meer richting de rockmuziek. De voorlopige titel van de single is Know it all. “Ik ben de single nu aan het mixen en de bedoeling is dat hij eind februari uitkomt.”

Supportact
Terug naar optredens, want dat gaat gebeuren als er een album uitkomt. Wiard wil als eerst als support-act bij verschillende bands in het voorprogramma staan. “Maar mijn ultieme droom is om in de grote zaal van Vera te spelen.” Op dit moment is hij nu vooral poppodia te mailen om te vragen of zijn muziek aansluit bij het muziekprogramma, dan zou hij de supportact kunnen zijn.

Sowieso wil Wiard in de toekomst meer live gaan spelen. “Het is ook wel spannend om dat in mijn eentje te doen.” Ook wil Wiard vooral veel gaan schrijven en zijn eigen stijl verder ontwikkelen. Qua band om zich heen verzamelen kijkt Wiard vooral wat er op zijn pad komt en of dat bij zijn muziek past. Over het schrijven voor anderen is hij heel duidelijk, dat wil hij niet. Hij schrijft het liefste voor zichzelf.

Pyromania

Filmsoundtrack

“Ik krijg vaak te horen dat mijn muziek als een soort soundtrack klinkt, dus het lijkt mij ook fantastisch als mijn muziek ooit in een film wordt gebruikt.” Dat ging dan vooral om zijn instrumentale tracks, maar Wiard zingt toch ook graag erbij. “Zolang ik het zelf maar leuk vind, maar ik vind het makkelijk om een nummer te maken met zang erbij. Dan wordt het echt meer een liedje.”

Het belangrijkste doel is dat Wiard er zelf plezier aan beleeft en dat hij het zelf vet vindt wat hij maakt. “En als er dan tien mensen naar luisteren of duizend mensen, dat maakt mij echt niet uit.”

Wij zijn in ieder geval getriggerd door zijn muziek en gaan Ison Ava zeker in de gaten houden.

Glasslands