Eerste editie Podium Sessies van start

Lars Koehoorn neemt deelnemers mee in de magische wereld van songwriting

Femke van Arendonk ,

Zaterdag 3 februari stond Het Podium in Hoogeveen in het teken van de eerste editie van de Podium Sessies. In samenwerking met Stichting Reur kregen de deelnemers van alles te horen over songwriting. Niet minder dan Lars Koehoorn uit Winschoten kwam daarover vertellen. Lars heeft zelf de titelsong van de documentaire over André Hazes Junior geschreven en ook het nummer 'Van Goed Naar Beter' dat op het afscheidsalbum van Nick en Simon staat. De redactie van 3voor12Drenthe was erg benieuwd en ging ook even kijken.

De workshop

Deze eerste editie organiseerde Het Podium samen met Stichting Reur. Voor zo'n eerste keer is het altijd spannend hoeveel mensen er aan de workshop meedoen, maar met tien mensen was het gezellig in het zaaltje. Lars kreeg op deze manier ook makkelijk de gelegenheid om iedereen even te spreken tijdens het interactieve gedeelte van de workshop, maar daarover straks meer.

De bedoeling van het geheel was een 1,5 uur durende workshop waarin Lars vertelde over zijn werkzaamheden en hoe hij te werk gaat als er een nummer geschreven moet worden. Tussendoor een lunch en daarna was er nog 1,5 uur de tijd om naar elkaars songteksten te kijken. Er zaten voornamelijk muzikanten en tekstschrijvers in de zaal. 

Tijdens de uitleg van het vak songwriting werd er al aardig meegeschreven door verschillende mensen. Lars vertelde ook erg leuk hoe hij in het vak verzeild is geraakt. Hij kreeg op zijn dertiende de hoofdrol in de schoolmusical. Blijkbaar kon hij erg goed zingen, en zo geschiedde. Nu vindt hij het vooral erg leuk om nummers voor anderen te schrijven. En daarmee gaf hij veel enthousiasme door aan de aanwezigen. Hij legde de opbouw van een nummer uit, en er werd nog geluisterd naar werk van John Mayer. 

Feedback op songs

Na de lunch werden er groepjes gemaakt en mocht men, als dat mogelijk was, een tekst laten zien. Dat kon de tekst van bijvoorbeeld een gedicht zijn, maar ook van een liedje dat geschreven was. Lars liep langs de tafeltjes en gaf feedback op wat hij las en hoorde. Onderling werd er ook feedback gegeven aan elkaar, want als je toch in het vak zit kan je elkaar net zo goed even een handje op weg helpen. 

Dit bleek een schot in de roos, want zo zijn er verscheidene nummers (gedeeltelijk) herschreven of er is een ander muziekarrangement voor bedacht. Het enthousiasme straalde van sommige deelnemers, toen bleek dat hun nummer misschien nog wel beter zou worden. De middag werd overigens wel georganiseerd in samenwerking met Stichting Reur, van het Drèents Liedtiesfestival, je hoefde als deelnemer niet nummers in het Drents of Nederlands te schrijven. Er kwam ook Engelse muziek voorbij, en zelfs de zangeres van een nieuwe metal/hardrockband uit Drenthe was aanwezig. Daar horen we binnenkort ongetwijfeld meer van. 

Tweede Editie Podium Sessies

Aan het einde van de middag werd er bekendgemaakt dat Het Podium doorgaat met de Podium Sessies. Eerst nog even als een pilot, maar na de verbouwing waarin het pand tussen augustus en januari dicht is, moet deze sessies een maandelijkse plek in de programmering vinden. Dit organiseert Het Podium met verschillende organisaties over verschillende onderwerpen. Voor ieder wat wils dus. 

De volgende sessie staat ook al gepland, deze is op zaterdag 16 maart en zal gaan over boekingen. Deze editie gaat om 13.00 uur 's middags van start, er zal dan geen lunch zijn, maar wel pizza's als diner. Aan het einde van de avond kan men gelijk door naar het concert van Light By The Sea (of naar huis, dat mag uiteraard ook). Kaarten zijn inmiddels al te koop via deze website.