Op 28 april brengt Americana crooner Timo de Jong zijn nieuwe album ‘Kingdom Of Mine’ op vinyl uit. Deze plaat is tot stand gekomen in samenwerking met de Popfabryk en Stichting Alde Fryske Tsjerken. Timo bezocht namelijk in de zomer van 2023 een aantal kerken in Friesland om inspiratie op te doen voor het album. Wij spraken hem daarover, maar ook over zijn twee laatste uitgebrachte singles.

Kerken in Friesland

Timo woonde, toen hij met zijn nieuwe plaat bezig was, nog in Friesland. Inmiddels is hij naar Groningen verhuisd en zo heeft hij alle provincies van het Noorden van Nederland wel gehad. “In Friesland heb je de hoogste kerkdichtheid van Europa. Er zijn 800 kerken te vinden.” Een aantal van die kerken worden beheerd door de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Zij werken samen met de Popfabryk en daar is de Tsjerken Tour uit ontstaan. “Als artiest ga je dan in een aantal kerken optreden. Ik hou van de intimiteit van deze kleine kerkoptredens. Ik nam contact op met de Popfabryk en het leek hen ook wel een goed idee dat ik in kerkjes zou gaan optreden.”

Timo kwam zelf met het idee om van tevoren langs kerken te gaan en daar verhalen op te halen. Aan de hand van die verhalen zou hij dan liedjes schrijven en vervolgens uitbrengen. “Dat vond iedereen wel een tof idee.” Dus in de zomer van 2023 ging Timo langs vijf kerken in een aantal kleine dorpjes van de provincie Friesland. “Daar heb ik met mensen gesproken die dagelijks aan het werk zijn in die kerken. Tijdens de autorit terug naar huis had ik vaak al wel  een idee waar ik dan een nummer over ging schrijven.”

Ring Them Bells
De mensen vertelden Timo allerlei verhalen over wat er speelt in het dorp of in de kerk, of over bepaalde historische gebeurtenissen. Hij noemt als voorbeeld zijn volgende single ‘Ring Them Bells’. “Dat verhaal gaat over de klokkenstoel in Katlijk. De bel hangt dus naast de kerk en niet in de kerktoren. De laatste tien dagen van het jaar heb je daar het Sint Thomasluiden. Daarmee willen ze de kwade geesten verjagen, net zoals ze dat in China doen met vuurwerk.” Daar heeft Timo een soort Tom Waits, met potten en pannen, liedje van gemaakt. “We hebben zelfs op een frituurpan geslagen, dat was erg leuk”, lacht Timo.

De allereerste, tevens gelijknamige, single van het album lanceerde Timo al in januari. ‘Kingdom of Mine’ is het een van de laatst geschreven nummers. “Ik mocht heel Friesland door crossen en dan kom je in allerlei schattige plaatsjes. Ik voel mij wel echt een noorderling en toen dacht ik, laat ik daar eens een liedje over schrijven. Dat ik dus heel blij ben dat ik in het noorden woon. Dat is dus mijn Kingdom.” Timo doet niet alleen optredens in Noord-Nederland, dus als hij ergens anders dit nummer ten gehore brengt dan brengt hij het anders. Dan gaat het vooral over het feit dat je heel blij bent waar je leeft en wat je hebt.

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Ruimte voor verdriet

Nog een voorbeeld van een nummer dat op vrijdag 8 maart is uitgebracht, ‘Harmony From Dissonance’. “Dit nummer is wel treurig. In een kerk lag er een grafsteen in het gangpad. Deze was van de dochter en de vrouw van een predikant. Zij waren gestorven tijdens de bevalling. In ‘Harmony From Dissonance’ zeg ik dan eigenlijk dat het op een dag wel weer beter wordt. Neem alle tijd en de ruimte om verdriet te hebben en ik ben er voor je.”

Thomas Olivier is de producer van het album, Timo werkt nu voor de vierde keer met hem samen. “Ook heb ik wat meer gastoptredens op dit album staan. Arno Bakker speelt sousafoon (soort tuba) en trombone. En ik heb een banjospeler uit Amerika, Matt Morlock.”

Releaseshow
De Tsjerken Tour heeft Timo al zo goed als afgerond. Hij is langs zes kerken gegaan om de nummers van zijn nieuwe album aan het publiek te laten horen. Een soort van tour vooraf. De afsluiting is de albumrelease in de kerk in Huizum (vlakbij Leeuwarden). Tijdens de releaseshow zal banjospeler Matt Morlock niet aanwezig zijn, maar de basisband is er wel. Maaike Boonstra speelt nog trompet in en Robin IJzerman (de vriendin van Timo) is te horen als achtergrondzangeres.

Overigens is het album op vrijdag 26 april al te vinden op Spotify. “Ik breng, net zoals bij de voorganger ‘Heart at Rest’, het album uit op Spotify en op vinyl.”

Tickets voor de releaseshow zijn nog te krijgen via de website van Neushoorn.