Timo de Jong bracht onlangs (9 juni 2023) zijn nieuwe LP ‘Heart at Rest’ uit. Omdat wij helaas niet aanwezig konden zijn op de releaseshow, troffen we Timo bij de platenzaak in Warenhuis Vanderveen in Assen. Daar was hij niet zomaar, er stond een klein podium voor hem klaar waarop hij enkele nummers ten gehore mocht brengen. Met humor en een hele fijne stem vermaakte hij de enkele luisteraars. En Timo is heel normaal gebleven, want het interview dat na het optreden volgde, deden we gewoon ergens op een voorverwarmde stoep.

Timo de Jong (uit Meppel) is al een aantal jaren bezig met zijn carrière. Hij heeft al meer dan zevenhonderd keer opgetreden (om precies te zijn, 725 keer), stond drie keer op Eurosonic Noorderslag en ging zelfs een aantal keren op tournee door Engeland. Schetst dan ook mijn verbazing dat er in het persbericht stond dat dit zijn debuut LP was.

‘Ik heb wat meer mijn stem en stijl gevonden’
Nadat Timo zo ongeveer alles wat hij heeft uitgebracht opnoemt komen we erachter dat deze LP toch wel zijn tiende uitgebrachte album is. “De vorige cd’s waren wel een beetje anders dan dat ik nu doe, iets meer folk/pop, en deze LP is meer alternatieve country.” Ook heeft Timo zijn oude songs van Spotify afgehaald. “Ik vind dat niet meer zo representatief voor wat ik nu doe.” Hij maakt nu betere muziek en, wat hij zelf heel belangrijk vindt, zijn Engels heeft een verbetering doorgemaakt. “Ik heb ook wat meer mijn stem en stijl gevonden. Voorheen zong ik veel hoger, maar dat is mijn stem helemaal niet.” Volgens Timo zou dit de tweede fase van zijn carrière kunnen zijn.

“Ik vind het wel cool als je niet elke keer hetzelfde doet. Ik denk dat je als muzikant altijd wel aan het groeien en aan het veranderen bent. Ik blijf niet tot aan mijn zestigste alleen maar naar countrymuziek luisteren.”

Crooning
We hadden het er al eerder over, dat Timo voorheen veel hoger zong, terwijl dat eigenlijk zijn stem niet is. Op deze LP is hij meer naar de stijl ‘crooning’ gegaan. “Crooning is eigenlijk heel zachtjes en liefelijk, net zoals als je voor een baby’tje zingt.” Zingen op een romantische manier eigenlijk.

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Mierenschimmel

Op ‘Heart at Rest’ staan wel een soort van liefdesliedjes, maar dan wel met een variatie. Het gaat niet de hele tijd over romantiek. Timo haalt zijn inspiratie uit verhalen van de mensen om hem heen, van zichzelf of wat hij ziet in de wereld. Daar probeert hij een zo origineel mogelijke invalshoek aan te geven. Neem bijvoorbeeld het nummer ‘Cordyceps’. Dat gaat over een parasitaire mierenschimmel. “Ik maak tijdens shows best vaak grapjes, dus als ik ‘Cordyceps’ ga spelen, maak ik altijd dat grapje over die mierenschimmel. Het nummer zou ook kunnen gaan over iemand die ziek is. Dan zie je het publiek echt verwarrend kijken, want het is wel grappig, maar ook zeer toepasselijk op hun eigen leven.”

Timo vindt het niet interessant als de nummers die hij schrijft alleen maar over hemzelf gaan. De plaat is wel autobiografisch, maar op zo’n manier dat iedereen het makkelijk herkent als je hetzelfde hebt meegemaakt.

Crowdfundingsactie
‘Heart at Rest’ is door middel van crowdfunding tot stand gekomen. “Het kost allemaal zoveel geld. Ik was al best wel ver met de plaat, maar ik moest nog een heel klein stukje. Plus, een crowdfunding is ook een erg leuke manier om mensen aan je te binden. Dat we samen een plaat maken.”

Timo heeft tijdens de pandemie meegedaan aan het Hit The North-traject en daarbij werd hij gekoppeld aan Ton Endewerf (nu inmiddels de manager van Timo). “Ton heeft mij toen gekoppeld aan de producer Thomas Olivier. Toen zijn we eigenlijk al een beetje begonnen met het opnemen van de plaat.” Tijdens het Hit The North-traject zijn er een live-album (te vinden op Spotify), en de cd ‘Dawdle’ uitgebracht. Uiteindelijk is het begin van ‘Heart at Rest’ aan het einde van het traject ontstaan.

Band
Op ‘Heart at Rest’ speelt Timo samen met Sander Veldman op de drums en percussie, Haico Postma op basgitaar en Berend Rombouts op elektrische gitaar. Ook David Gram (bekend van Blackbird en Tim Knol) krijgt veel ruimte met zijn pedalsteel gitaar. “Voorheen deed ik veel meer zelf, maar sinds ik in Leeuwarden woon heb ik wel een band om mij heen.” Ook staan er op de plaat een vioolbijdrage van Moira Mirck, Maaike Boonstra speelt trompet en de achtergrondzang wordt verzorgd door Robin IJzerman.

Overige optredens
Voor mensen die het optreden in de platenzaak in Assen volkomen hebben gemist, Timo is gelukkig nog veel te zien deze zomer. Hij staat bijvoorbeeld in de Plato in Zwolle (zaterdag 24 juni), op Simmerdeis bij de Sluisfabriek (zondag 25 juni), in de Plato in Apeldoorn (zaterdag 1 juli), in De Beurs Meppel (vrijdag 4 augustus) en een bandshow in de Prinsentuin van Leeuwarden (zondag 6 augustus). De hele lijst met optredens is te vinden op de Facebookpagina van Timo de Jong.

Persoonlijke noot van Timo

Timo eindigt het interview met een persoonlijk noot naar ons, de redactie. “Bedankt 3voor12, dat jullie dit doen. Volgens mij is dit ook een belangrijk onderdeel van de popmuziek. Journalistiek is altijd belangrijk geweest.” Daarna met een enorme grote glimlach: “Koop het album, lezers!”