Inmiddels is er al een nieuwe lichting bezig aan het Hit the North traject, maar laten we vooral de groep van vorig jaar (2022) niet vergeten. Zij sloten het traject afgelopen januari officieel af met een optreden op Eurosonic Noorderslag. Eén van de deelnemers was Dylan Paauw, beter bekend als Dylamic. Hoe heeft hij het traject ervaren? We spraken erover tijdens een kop koffie in zijn huidige woonplaats Groningen.

Hoogtepunt was Eurosonic

Dylan vond het gehele traject ontzettend tof. “Het hele idee van dat je met twaalf gelijkgestemden bent. Wel allemaal verschillende genres, maar je kan wel heel veel van elkaar leren.” De workshops waarbij je een weekend weg was en met andere artiesten op een kamer zat en elkaar naast de muziek ook echt leert kennen waren ook heel waardevol. “Daar zijn ook echt wel vriendschappen ontstaan.” Iedereen zit in hetzelfde schuitje, want het is niet makkelijk om artiest te zijn of om als artiest in het volgende level te komen.

Het hoogtepunt van Hit the North was toch we het optreden tijdens Eurosonic, daar hoeft Dylan niet lang over na te denken. “Daar werk je het hele jaar ook echt naartoe.” Dylan heeft dan wel heel wat liveoptredens gedaan, maar Eurosonic was wel echt de kers op de taart.

De Livecrew

Inmiddels heeft Dylan ook een ‘livecrew’ naast zich staan op het podium. Voordat hij aan Hit the North meedeed stond hij veelal alleen op het podium. “In principe is mijn act ook nog steeds ikzelf. Ik ben de frontman.” Maar Dylan kwam David alias Daví (multi instrumentalist en producer) tegen en daar klikte het onwijs goed mee. Dylan en David brachten samen al een aantal singles uit. Daarnaast kwamen ook Gino alias Kid Anarkist en Mei-Lin alias M.E.I. bij zijn crew. “Gino stond ooit als voorprogramma in de show van WadAap en dat vond ik echt fantastisch. Ik heb even met Gino gepraat en we hebben altijd contact gehouden.” Van het één kwam uiteindelijk het ander.

Mei-Lin ontmoette hij tijdens zijn studie en uiteindelijk ging het allemaal vanzelf. “Het is ook wel hoofdzakelijk mijn materiaal, maar we zijn wel bezig om met zijn vieren wat te gaan maken.” Wat Dylan wel lastig vindt aan het spelen met zijn vieren is dat er rekening moet worden gehouden met verschillende agenda’s. “Kijk, ik ben er gewoon, maar het is gewoon lastig om met drie andere agenda’s rekening te houden en iedereen bij elkaar te krijgen voor een show.” Zonder die drie kon Dylan dan ook geen show neerzetten zoals hij heeft gedaan tijdens Eurosonic.

Een ep

Ergens in dit jaar komt er een nieuwe ep uit. “Het zijn eigenlijk twee ep’s, side A en side B. Daar staat voornamelijk rap-rap op. Ik sluit niet uit dat er niets experimenteels op staat zoals bij bijvoorbeeld de nieuwe single ‘That’s Why’, die onlangs is uitgekomen.” Het plan is om de ep op vinyl uit te brengen en dat er dan ook merchandise bij uitgebracht wordt. “Maar er is nog niets zeker, we zijn nog een beetje aan het netwerken en ontdekken hoe en wat.”

Optredens in 2023

Qua optredens gaat het Dylan voor dit jaar ook voor de wind. “We staan sowieso op het Spy Festival in Emmen en ik hoop nog op een optreden op het SPOT Festival in Denemarken. De booker van het SPOT Festival was bij onze show op Eurosonic en hij vond onze show heel erg vet. Ik denk dat het wel gaat lukken om daar te komen.” Ook heeft Dylan zich ingeschreven voor de Grote Prijs van Nederland en hoopt hij daar ook aan mee te kunnen doen en optredens te verzorgen. “Ik doe alles zelf en soms is dat een beetje veel. Mijn doel is in ieder geval om tussen de 40 en 50 optredens te doen in dit jaar.” Ook wil Dylan dit jaar nog op ‘workation’ (werk en vakantie combineren) naar Berlijn. “Dat ben ik nog even aan het uitstippelen, maar in Duitsland is rap echt gigantisch groot. Berlijn is sowieso een hele goede plek wat de muziekscene betreft.”

Tips voor de nieuwe Hit the North artiesten

Tips voor de nieuwe lichting artiesten die net zijn begonnen aan Hit the North heeft Dylan ook. “Zorg dat je plezier hebt. Ook al komt er veel op je af qua drukte. Vraag elkaar om tips en praat met elkaar over situaties die je hebt meegemaakt en wees oprecht geïnteresseerd in de ander zijn werk.” De belangrijkste tip is toch wel: “Vraag op tijd je budget aan, doe dat niet de laatste paar maanden”, zegt Dylan met een grote glimlach. Met andere woorden, hij heeft hier zelf ervaring mee.

Uiteindelijk kunnen we wel concluderen dat het Hit the North traject Dylan geen windeieren heeft gelegd. Hij heeft genoeg plannen voor dit jaar en ook de ambitie (en het vertrouwen) om het waar te gaan maken. We kijken erg uit naar de aankomende ep en gaan zeker naar het optreden tijdens het Spy Festival op 20 mei van dit jaar.