Sinds 2022 maakt Anouk van Putten (artiestennaam Maria Anouk) hardrock. Officieel komt ze uit Emmen, haar partner woont in het centrum van Amsterdam dus daar woont ze af en toe. Inmiddels woont ze ook de helft van de tijd weer in Drenthe. Ze doet heel veel (ze geeft danslessen, doet modellenwerk en acteert ook zo af en toe), maar met haar muziek wil ze volgend jaar wel echt doorbreken. “Muziek is het meest mijn eigen ding.”

Waarom haar artiestennaam Maria Anouk is, is simpel. Maria is haar tweede naam. Eigenlijk heeft ze alleen maar haar voornamen omgedraaid. “En om mezelf alleen Anouk te noemen.” Tjah, dan krijg je weer dat iedereen denkt dat je ‘die’ Anouk bent. “Dit klinkt misschien ook wel wat internationaler.”

Op zoek naar haar eigen sound 

Anouk wilde haar hele leven al muziek uitbrengen. “Ik heb een performing arts opleiding gedaan en daarvoor op zangles gezeten. De opleiding was een beetje teveel musical gericht. Toen ik was afgestudeerd ben ik de muziekproductie ingegaan. Ik wist alleen niet zo goed wat mijn eigen sound was, dus daar was ik erg naar op zoek.” Ongeveer 2 jaar geleden verdiepte ze zich in rockmuziek. “Daar werd ik echt verliefd op.” Toen ze een demo opnam, merkte ze dat haar stem een bepaalde vrijheid voelde. “Dat miste ik voorheen.”

Anouk is heel erg fan van een aantal bands, waaronder The Pretty Reckless (met Taylor Momsen). “Ik vind haar, haar sound en hoe ze haar stem gebruikt, heel cool.” Van andere muzikanten heeft Anouk al gehoord dat haar sound een beetje lijkt op die van The Pretty Reckless. “Ook ben ik erg geïnspireerd door Maneskin, maar dan vooral het visuele plaatje. Dat vind ik ook erg belangrijk.” En last but not least; Metallica. En als je die drie bands een beetje met elkaar samenvoegt, dan krijg je Maria Anouk.

Eigen band

Op dit moment heeft Anouk een band om zich heen verzameld, maar of Jannes van Kaam en Jan van Asch met haar blijven spelen is nog een klein beetje onzeker. Beide heren spelen in de Utrechtse garagerockband Bongloard (en in nog genoeg andere bands), dus voor hen is het ook druk. Gelukkig zijn de heren wel erg enthousiast om met Anouk te werken, dus je zou denken dat er qua drukte wel iets te verzinnen valt.

 

Optredens 2024

In april 2024 komt Maria Anouk haar EP uit. Op 20 februari is er een showcase in de Cinetol in Amsterdam en daarvoor hoopt ze dat ze nog ergens in Drenthe kan optreden. “Het is wel lastig, want mijn publiek zit toch meer in de Randstad, maar ik wil zeker Emmen aandoen.” En in januari hoopt ze toch ook tijdens Eurosonic te spelen. “Ik zit nog in een wedstrijd bij Pinguin Radio, dus ik hoop dat ik ook als winnaar uitgekozen word.” Mensen kunnen via deze link stemmen op Maria Anouk. Dit kan nog tot en met 29 december en elke week worden er 15 winnaars uitgekozen die tijdens Eurosonic mogen spelen.

EP 

Even terug naar de EP, die bestaat uit zes nummers. “Deze EP zie ik echt als een visitekaartje van mij als persoon.” Er komen verschillende aspecten van haar leven naar voren in de nummers. Het eerste nummer dat ze uitbracht, Yellow Dyed Hair, ging over de ontmoeting tussen haar en haar partner. Het tweede nummer dat in februari uitkomt, Derealization, gaat over heel graag willen voelen. “Ik zat in Thailand op het strand. Ik voelde mij thuis niet zo lekker, en toen keek ik rond op dat strand en dacht ‘maar, dit is precies hetzelfde alsof ik naar een foto kijk.’ Ik voelde mij niet echt daar.” Dit nummer is het meest persoonlijk en een favoriet van Anouk zelf. Het zijn dus verschillende aspecten van haar leven op één EP. Na het beluisteren leer je Maria Anouk steeds een beetje beter kennen.

Minstens tien festivals

Het doel van Maria Anouk is om in de zomer van 2024 op minstens tien festivals te spelen. “Dat hoeven niet gelijk de allergrootste festivals te zijn, maar op een gegeven moment wil ik wel graag op Lowlands spelen.” Haar ultieme doel is uiteindelijk wereldwijd optreden en doen wat ze voelt wat ze wil doen. “Dan zou ik heel graag mijn leven aanpassen aan de muziek.”