Drentsch Peil XL Presents: Peilsessies 2017

zondag 14, 21 en 28 mei

Redactie 3voor12 Drenthe ,

Met een diverse en getalenteerde selectie in het vooruitzicht, maakt Drentsch Peil zich alweer op voor een nieuwe editie in september 2017. Verspreid over drie data (8,9 en 10 september) en verdeeld over drie steden (achtereenvolgens Emmen, Assen, en Meppel), zal het regionaal talent zich weer van haar beste kant laten zien.

De voorbereiding en een eerste kennismaking met het werkveld is er voor de acts al in mei. Op zondag 14, 21 en 28 mei vinden namelijk de zogeheten ‘Peilsessies’ plaats. Onze redactie en fotografe waren aanwezig bij de eerste Peilsessie, in de loods van GD Sound te Emmen. Als iets duidelijk wordt, is het wel dat de organisatie zich meer dan ooit focust op het ontwikkelingstraject van de artiesten.

De insteek van de Peilsessies is als volgt: de selectie van Drentsch Peil XL speelt verspreid over drie zondagen voor toeschouwers en profs vanuit de muziekindustrie. Na afloop krijgen alle acts een feedback-rapport, waar de gehele zomer aan gewerkt kan worden, zodat de act tijdens het Drentsch Peil festival nog verfijnder en zelfverzekerder op het podium staan.

Eerste Peilsessies

Rond de klok van half twee is het de formatie van Saint Martinez die als eerste aantreed. Onder een sterke instrumentale begeleiding brengt zangeres en frontvrouw Nadieh Martens prachtig gezongen nummers ten gehore. Hierbij zijn de invloeden van de Americana muziek niet te missen. Het geheel oogt nog wel een beetje onwennig, wanneer de zangeres zich nog meer gaat profileren als leading lady van deze formatie. Ook weet ze zich geen houding aan te meten wanneer ze niet aan het zingen is. 

Gewapend met een gezonde dosis humor en zelfspot betreed vervolgens I Took Your Name het podium. Dit (solo) project van Chris van der Ploeg, verraad dat de muzikant ervaring heeft met het spelen in meerdere soorten formaties. Zijn kleine en breekbare liedjes, die soms in schril contrast staan met de humoristische aanloop die eraan vooraf gaat, maken nieuwsgierig naar een uitvoering in een grotere bezetting. 

Als afsluiter van de muzikale middag stapt 12AM de bühne op. De grootste verandering in de band, het reduceren van vijf mans-formatie naar een trio, heeft direct effect in positieve zin. De mannen, zoals altijd strak in het pak, spelen met een strak en groot volume. Ook zoals bij de eerste act, valt voor deze drie jonge heren de meeste terreinwinst te behalen op het gebied van podiumpresentatie. Het geheel oogt nog net iets te statisch, iets wat absoluut niet past bij de muziek die ten gehore wordt gebracht.

Vooruitzicht

Als er iets is wat de eerste Peilsessie al duidelijk weet te maken, is dat naast de overduidelijke aanwezigheid van talent en diversiteit, de zichtbaar aanwezige groeipotentie. Dit maakt direct nieuwsgierig naar de nog te komen peilsessies en het in september plaatsvindende festival.