De mannen van Moonradio zijn echte muziekliefhebbers. Ze leven en ademen muziek. Deze passie is goed te zien tijdens shows en zelfs in de oefenruimte. De passie en emotie waarmee de instrumenten bespeeld worden en hoe er gezongen wordt, is hetgeen dat Moonradio er laat doen uitspringen. Om te laten zien wie Moonradio is, heeft de band mij in de oefenruimte uitgenodigd. Samen met Richard (zang) en Jan (gitaar) voer ik het gesprek.

Hoe zou je de band Moonradio zelf willen omschrijven?

Richard: “Moonradio is modderige indie-rock met een spacey-randje.”
Jan: “We noemen het momenteel indie-70's-garage-rock.”

Waar gaat jullie muziek over? Heeft de tekst nog een bepaald thema?
Richard: “De teksten gaan over onze levens, spiritualiteit, liefde.”

Wat betekent de naam Moonradio en waar komt dit vandaan?

Richard: “Be like the Moon, Reflect the Sun. We willen onze passie overbrengen voor het leven en de liefde, net zoals de maan de zon reflecteert.”
Jan: “Het is ook de titel van een nummer van The Violet Burning, een band die we te gek vinden.”

Moonradio is binnen de indie-rock toch een ander geluid. Hoe komt dit en waarmee vind je zelf dat Moonradio zich onderscheidt van andere bands in de scene?

Richard: “We zijn heel verschillende karakters in de band met heel verschillende smaken, maar allemaal een grote liefde voor gitaargeluid. Dat hoor je terug in de nummers." Jan: “We houden van heel verschillende muziek en dat hoor je terug in de diversiteit van de nummers. We schrijven ook continu door en de sfeer van de nummers wordt beïnvloed door de muziek die we op dat moment luisteren."

Moonradio is niet zomaar bij elkaar geraapt. Ik heb begrepen dat de band verder teruggaat dan muziek maken. Hoe is de band tot stand gekomen en wanneer is de band opgericht?

Richard: “Moonradio is in 2007 ontstaan tijdens een festival waar we buiten zaten te jammen. Otto, de drummer, stelde voor een band te starten. De sologitarist en bassist zijn uiteindelijk vertrokken en sinds 2011 heeft Moonradio dezelfde samenstelling. Naast muzikanten hebben we een ‘eigen’ geluidsman en werken we sinds 2017 samen met gitarist/producer JP Beijersbergen.”

Wie zijn de bandleden en wat doen jullie in het dagelijks leven naast Moonradio?

Otto Overeem (drums), Gerco Mons (slaggitaar en zang), Jan van Veen (sologitaar en toetsen), Eddie van der Veen (bas) en Richard Aeilkema (leadzang en gitaar). André Venema (Smash Sound) is de geluidsman.

Richard: “Ook daarin is de band divers. Van journalistiek tot ondernemerschap tot hulpverlening. We doen allemaal heel verschillende dingen.”

Wat was de beste of voor jullie leukste Moonradioshow tot nu toe?

Richard” Onze tour in Roemenië was echt heel gaaf. Spelen voor ontzettend veel mensen die van muziek houden. Het proces dat we in 2017 zijn gestart met de opnames van een nieuwe plaat is ook fantastisch. We worden echt uit onze comfortzone gehaald en das waar het leven begint toch?” Jan: “We werken met een producer, JP van Beijersbergen, die onze muziek goed begrijpt en mooie aanvulling en soms pittige feedback geeft. Zo worden de nummers beter dan ze al waren."

Wat is het grootste succes tot nu toe voor de band?

Richard: “In Roemenië spelen voor paar duizend man.” Jan: “Verder dat we onze eigen muziek spelen die we te gek vinden.”

Hoe bereid je je voor op een show?

Richard: “Als het enigszins kan met veel rust en ontspanning.” Jan: “Verder de setlist in de laatste oefensessie helemaal doorspelen. Een dagje vrij, muziek luisteren en bij voorkeur een lang bad."

Waar wil je als band nog een keer een show geven?

Richard: “Het zou te gek zijn om op de NL poppodia te staan. Of in Duitsland. Terug naar Roemenië. Ideeën genoeg.”

Met welke band zou je nog een keer willen optreden en met welke artiest zou je wel eens willen samenwerken?

Richard: “We hebben vooral ambitie om veel te spelen. Waar en met wie is minder belangrijk. We zijn een leuke band die leuk publiek zoekt.”

Moonradio is bezig met een nieuw album. Dit wordt het tweede Moonradio-album (als ik het goed heb). Wat kunnen we verwachten (qua sound)?

Richard: “We hebben in 2008 een EP opgenomen; in de periode 2010 tot 2013 onze eerste cd en nu echt een nieuwe productie waarop we nieuw materiaal spelen. Meer sophisticated rock from out of space.” Jan: “Het is lastig om je eigen sound te definiëren . We staan open voor suggesties =))”

Is er als band iets dat je zelf nog kwijt wilt of wilt vertellen?

Richard: “Absoluut niet!”

Jan: “Bedankt voor dit interview!”