Met nog een paar dagen te gaan voordat Kaderock op vrijdag losbarst, is het tijd om eens poolshoogte te nemen bij organisator Daan van der Bruggen. Wat kunnen we verwachten van het Haagse festival dat dit jaar voor het eerst twee dagen duurt? En waar moeten we echt bij zijn?

Twee dagen feest

Het toevoegen van een tweede festivaldag heeft twee redenen, vertelt Daan. De eerste is dat het festival een diversere line-up neer wil zetten dit jaar. Daan vertelt: “We willen een overzicht laten zien van Den Haag Popstad van de jaren zestig tot nu. Dus van de beatstad-generatie tot de jonge bandjes die nu talentenjachten winnen. Daar hebben we meer ruimte voor gemaakt. Maar we boren ook voor ons nieuwe genres aan. We hebben dit jaar de latin en salsa community ook uitgenodigd. Die is in Den Haag heel actief. Dit jaar staan bijvoorbeeld Nederlands-Molukse latin rockband Massada en salsaband Masalsa op de line-up. We hebben er best een tijd over nagedacht hoe we deze nieuwe muziekstijlen op een spontane manier bij elkaar kunnen brengen met rock- en gitaarmuziek, maar volgens mij is het gelukt. Zo drumt Cesar Zuiderwijk mee met ‘Wasmasjien’ van Trafassi.”

De tweede reden is heel praktisch: zo kunnen ze meer mensen kwijt. Vorig jaar was Kaderock namelijk helemaal uitverkocht. “Dat we meer mensen kwijt kunnen, is niet alleen heel gezellig, maar ook nodig. De kosten voor het organiseren van zo’n festival zijn enorm gestegen door inflatie en energiekosten. We hebben dus ook gewoon meer bezoekers nodig.” aldus Daan.

Wat kunnen we verwachten?

Kaderock kijkt dus bewust verder dan het bekende gitaargeweld dat we van het festival zijn gewend. Zo staat Hang Youth (“We zien onder de jongere doelgroep ruimte voor een activistische boodschap”), Sophie Straat en Prins S. en de Geit (“Dat wordt sowieso gezellig”) op het programma voor de zaterdagavond. Daan over de line-up: “We hebben allerlei artiesten die op dit moment de top zijn in hun genre in Nederland. Zoals Graceless, die zaterdag afsluiten. Zij staan in de top drie Nederlandse death metal bands van het land.”

Waar Daan zelf het meest naar uitkijkt? “Op zaterdag is Rude Boy plays Urban Dance Squad. Daar heb ik zelf heel veel zin in. Ik ben opgegroeid in de jaren tachtig en negentig, dat waren de hoogtij jaren van Urban Dance Squad. Zij waren een van de eerste die de mix maakten tussen rock en urban. Zij hebben bands als Rage Against the Machine geïnspireerd.”

Op de vrijdag is ruimte voor de latin en salsa scene en opkomend talent. Op zaterdag vinden we een line-up van verschillende artiesten die op dit moment uitblinken in hun genre. Wil je het nieuwe Kaderock helemaal ervaren, dan is het dus een must om allebei de dagen van de partij te zijn.

Daan zijn ultieme tip is: “Ga de hele dag, ontdek wat er te ontdekken valt. Er is heel veel muziek waar je gewoon lekker op kunt gaan.” Daar sluiten we ons bij aan. Je vindt de hele line-up en kaartverkoop op de website van Kaderock.