Er was eens een magische voorjaarsavond vol geestverruiming en zielszuivering in PAARD. Een avond waarop het Haagse elektropoptrio Prins S. en de Geit de hele trukendoos en Dikke Van Dale opentrok om de toeschouwers te overvoeren met beats, levensliederen en ontwapenende energie. De organisatie deed er goed aan het trio alras te verplaatsen van de kleine naar de grote zaal. Ook die raakte snel uitverkocht aan onderdanen die devoot op audiëntie wilden bij de soeverein uit het Strijkijzer. Prins S. sprak de troonrede overtuigend uit ten paleize aan de Prinsegracht. En we leefden nog lang en gelukkig zo lang als de nacht duurde.

Het gaat hard en lekker met Prins S. en de Geit. 3FM-award, interviews in buitengewoon volwassen kranten, Neerlandici en elektropop-fanaten met gespitste oortjes, schouder aan schouder-festivals met Haagse mede-grootheden Goldband, DI-RECT en Son Mieux: het Rijk der Prins. S. en de Geit wordt alsmaar groter door bewust grenzen op te rekken. Het sprookjeshuwelijk tussen Scott Beekhuizen (zang), Daniel Ortgiess (one-man-Prodigy-army) en Marne Miesen (gitaar) vertaalt fijntjes de glans van het leven in de teksten, hooky beats en fysieke knaldrang zonder daarbij de schaduwzijden te schuwen. Het koninklijke collectief staat garant voor opgeruimde, gearticuleerde levenslust met een vol besef van de eindigheid; zij het van het leven zelf, een vergane eerste liefde of een uitgewerkte xtc-pil.

Prins S. en de Geit @PAARD

Je kunt je slechts verwonderen over hoe de dyslectische woordendompteur Scott Beekhuizen op een volstrekt eigen manier diens brein om de taal heeft weten te wikkelen. Woorden en begrippen vrijen met elkaar en baren warm ingeklede miniaturen vol grote gevoelens en inzichten. Prins S. en de Geit is een totaalervaring. Het verleidt je, zuigt je naar binnen, kauwt je op en slikt je weg om vervolgens met gesteven servet de mondhoeken te reinigen. Een volgepakt PAARD stond dankzij Le Motat precies in deze sleutel voor het koninklijke trio. Het Rotterdamse duo bedient zich van frisrauwe Nederlandse teksten onder een alternatieve popmantel. De zaal komt heupwiegend en hoofdknikkend op stoom op de geestige, driftige en meeslepende elektropop. Precies de amuse om het gehemelte op smaak te brengen voor Prins S. en de Geit. De zaal stroomt voller en voller. Op de balkonranden pakken bezoekers zich samen. Van groot naar klein zodat iedereen zicht heeft op het podium. En als de klok negen heit, betreedt de zelfgekozen koninklijke familie het podium.

LE MOTAT @PAARD

LE MOTAT @PAARD

Onder luid gejuich wordt het drietal onthaald en de eerste akkoorden van 'Rood Staan Hard Gaan' klinken door de speakers. Wat volgt is een ontlading van anderhalf uur van bekend materiaal zoals 'Nacht', 'Gastenlijst' en de pompende hit 'Kinderboerderij (Keiblij)', maar ook nieuw werk over een grabbelton, eendjes en vlaflips passeert de revue. Het is het eerste optreden van de lentetour en de energie zit hoog. Er wordt flink gedanst en de lucht wordt steeds warmer. De energie blijft hoog; ook tijdens de verstilde ode aan liefdevolle vriendschap 'Zwarte Sneeuw'.

Het leeuwendeel van de aanwezigen blijkt goed bekend met het werk van Prins S. en de Geit, maar een deel ook (nog) niet. Wat is dit nou? Dance? Kleinkunst? Of zoals iemand het treffend vertwijfeld samenvat: Spinvis voor de jeugd? De satéprikker die door het begrip gestoken kon worden, bleek toch gewoon de welbegrepen liefde voor het leven te zijn. De zucht naar vervoering temidden van een onzekere, broeierige en beangstigende tijd. Prins S. en de Geit propageert vooral liefde voor het eigene, integere en intense. Met alle katers, problemen en zorgen die op de koop toe genomen moeten worden.

Prins S. en de Geit @PAARD

Prins S. en de Geit @PAARD

Het doet deugd te zien dat de unieke mix van muziek, proza en poëzie van het Haagse trio zo goed resoneert bij het publiek. De energie die de bandleden zelf over het publiek uitstorten, wordt door een kolkend, stomend en dampend PAARD in veelvoud vermenigvuldigd en weer terug het podium op gestuwd. De liefde is niet van de lucht. Even waren we een groot collectief. Den Haag mag keiblij zijn met de republiek van Prins S. en de Geit.