De eerste maand vol Haagse releases is achter ons. Voor veel is januari slechts een opstartmaand, al is dat voor de Haagse scene eerder een diverse. We hebben van salsa tot aan puntige punktracks aangehoord. De nieuwste tracks, songs en liedjes uit het Haagse om 2023 in te luiden lees je hier.

James Burki

Kids in Love

James Burki is geen persoon maar een band. Verwarrend, want de frontman heet precies zo. Maar drie weken geleden ondergingen de socials van de band die zichzelf omschrijft als "een groep, een formatie, een unit" een complete metamorfose. De metamorfose maakt duidelijk: Jurre Kleiberg (gitaar/zang), Philip Christopher (bas) en James Burki (zang/gitaar) zijn allemaal James Burki. En James Burki is terug....

Lees de hele update hier en luister 'Kids In Love' hier.

Tess Merlot

Ons Huis

Tess Merlot staat bekend om prachtige liederen in de taal van de wijn, stokbroden en idyllisch platteland. Van het eerder deze maand verschenen 'Ma Maison' heeft Tess een Nederlandstalige renditie gemaakt. Dat heeft een heldere reden. "Mijn vader spreekt geen woord Frans."

Check 'Ons Huis' hier en lees de hele update hier.

Captain Scarlet

Captain Scarlet

De eerste EP van de Haagse indieband Captain Scarlet is vanaf vandaag te beluisteren op de streamingdiensten. In 2022 kwamen de singles 'Wasted Chances' en 'Betrayal' al uit. Beide songs werden goed ontvangen met ruim 20.000 streams op Spotify. Na de release van 'Peace' in oktober is de self-titled EP bijna compleet. “Dit is ons eerste echte visitekaartje. De drie eerste singles hebben we in Den Haag gepresenteerd, maar nu leek het ons leuk om juist de stad uit te gaan”, zegt Bas Boudewijn (zang en gitaar). Op 26 januari staat Captain Scarlet samen met de door hun geliefde Haagse band Niko in Cinetol in Amsterdam.

De EP 'Captain Scarlet' luister je hier en de update lees je hier terug.

MAXINE

Kinda Wanna

Waar de meesten het nieuwe jaar beginnen met moed, horen we de Haagse popprinses MAXINE mediteren op de gedachte "I think I overthink too much". 'Kinda Wanna' luistert als een gezond stuk reflectie op een vrolijke popbeat. Al is er twijfel te bespeuren, in de werkelijkheid is alles in orde en dat hoor je vooral terug in de puike productie en metrumwisselingen. Hier een stuk zang, daar een korte flow en doorgaans een verhalende toon. Verder is de dynamische op- en afbouw naar het refrein retelekker.

'Kinda Wanna' luister je hier en de update lees je hier terug.

Elwin

Wenen

Nog geen drie maanden na zijn laatste collab ‘Doe Niet Moeilijk’, begint rapper Elwin 2023 lekker met nieuwe muziek. Na zijn debuut-EP Donker Licht treedt de Haagse tekstschrijver vanaf vandaag in het duister met zijn nieuwe single 'Wenen'. Gelukkig nodigt de song uit tot meebewegen van het hoofd. Niet tot natte ogen.

Luister 'Wenen' hier en de update kan je hier teruglezen.

LIEN

Ik zeik je af

LIEN bracht eind vorig jaar de plaat 'Lief zonder reden' uit en is nu alweer terug met een glimmende single. 'Ik Zeik Je Af' is een lied waarin Lien in het hoofd kruipt van iemand die alles en iedereen maar afzeikt om hetgeen wat dieper in haarzelf zit te vergeten, want dat voelt te dichtbij. Instrumentaal gezien ligt het veelal in de lijn van songs gemaakt voor theater. Al is de stuwende beat een aangename verrassing naast de begeleidende piano.

Luister 'Ik Zeik Je Af' hier.

Oscar

Summer Dream

Oscar is 17 jaar oud en 'Summer Dream' is zijn debuutsingle. De jonge troubadour heeft al tien jaar muziekles van Danella Smith, die je misschien kan kennen van Wilde Kind. Bijkomend voordeel daarvan is dat hij haar heeft weten te strikken voor de achtergrondzang in zijn nummer dat is geïnspireerd door een verliefdheid in de zomer waarin hij zestien werd.

'Summer Dream' kabbelt vrolijk voort en als wij er een clip van zouden maken, zou die zich afspelen op een lome stranddag met vrienden of tijdens een barbecue. Wij zijn nou eenmaal visueel ingesteld. Dat gezegd hebbende: was het maar alvast zomer. 

'Summer Dream' luister je hier

 

 

 

Djani

Voorbij

Djani brengt met 'Voorbij' een track uit die doet denken aan Fresku 'Twijfel'. Oprecht. De Haagse rapper spit volledige waarheden en neemt je mee in zijn belevingswereld. Slechts een paar pianonoten begeleiden hem, terwijl hij met een sneltreinvaart zijn hart lucht. Toegegeven, het is een zwaarmoedige track en het heeft hier en daar nog wat scherpe randen. Toch is dat wel de definitie van een ruwe diamant. Plus, met slechts twee minuten kunnen we niet meer concluderen dan kort maar krachtig. 

'Voorbij' luister je hier en de videoclip zie je hier.

 

 

 

DI-RECT

How My Heart Was Won

DI-RECT is zo'n Haagse band die al twee eeuwigheden muziek uitbrengt. Eerst met Tim Akkerman en nu met Marcel Veenendaal. En toch lijkt het alsof de band in beide eeuwigheden doet waar het goed in is. Zo ook 'How My Heart Was Won', een typisch DI-RECT nummer dat staat als een huis. Voor fans is het wederom geweldig. Iedereen die niets met de act te schaften heeft, kan dit overslaan. Dat wil niet zeggen dat hier niets te horen valt. Integendeel, de kans is groot dat dit een nieuw publieksfavoriet gaat worden.

'How My Heart Was Won' luisteren? check de song hier.

HYST

Uitgedoofd

HYST is een nieuwe Haagse band rondom songwriter Lynn van Heijst die besloot 2023 te beginnen met het uitbrengen van een eerste single. 'Uitgedoofd' begint en eindigt met een melancholische cello. Ook daartussen is de melancholie nooit ver weg, maar dan met de heldere zang van Lynn op een bedje van elektronische drums, piano en (weer, of nog steeds) cello. Net als we bedenken dat dit nummer het beste met gesloten ogen beluisterd kan worden, zingt Lynn: 'nu de ogen sluiten, de herinneringen dromen.' Toeval?

Op de socials van Hyst lezen we trouwens een leuk feitje, namelijk dat de band tot enkele maanden geleden nog Engelstalig was en dat 'Uitgedoofd' ooit 'Empty House' heette. Wat ons betreft, gebaseerd op dit ene nummer dat we nu van HYST gehoord hebben, was dat een goede keuze. We lezen daar trouwens ook iets over een ep en meer singles, dus we gaan er gemakshalve vanuit dat we dit jaar nog veel meer van HYST gaan horen.

Nu luisteren? Check 'Uitgedoofd' hier.

ChaChaChalina

El Grito De Batalla

Weer eens wat anders. ChaChaChalina is een latin formatie uit het Haagse waar je latinjazz en salsahart keihard van gaat kloppen. 'El Grito De Batalla' heeft echt alle ingrediënten om je te laten dansen. De piekfijne song is een enorme prestatie voor een derde single. Vaak blijven dit soort acts een beetje in het midden hangen zodat je er vooral voorspelbaar op kan dansen. En voorspelbaar, dat is ChaChaChalina niet en dat maakt de salsa feestelijk en geeft het net dat beetje extra pit om op te vallen.

Gelijk meedansen, check 'El Grito De Batalla' hier en de videoclip kan je hier bewonderen.

Mye_Taai

Modern Chess Openings

Het in 1911 uitgegeven Modern Chess Openings wordt door veel gezien als dé schaakbijbel. Het is essentieel leesvoer voor elke schaker, omdat er op een bijna wetenschappelijke manier wordt omschreven welke schaakopeningen er zijn. En vooral wat je er van kan leren. Mye_Taai haalt er inspiratie uit voor een hoekig punknummer met een attitude van 'oh dus je hebt Queens Gambit, dan weet je vast veel van schaken? Heb je dan ook echt Modern Chess Openings gelezen? Nee zeker? Laat eens even een siciliaanse opening zien dan!'

Luister 'Modern Chess Openings' hier.

Early In July

Last One Standing

Early in July weet met tweede single 'Last One Standing' een heftige track neer te zetten. De vocalen van Chloë geven de track genoeg ruimte om te ademen, terwijl stevige gitaarpartijen en pakkende drums je inpakken. Vooral de outro is er één om te onthouden. Een aanrader voor iedereen die blij wordt van een kruising tussen Architects en Silverstein.

Luister 'Last One Standing' hier.

Boom Down

2 flessen sake

Zin om de autospeakers te testen? Dan adviseren wij '2 flessen sake' van Boom Down. De lage bassen gecombineerd met een vrij simpel refrein zorgen ervoor dat je zo kan genieten. Als er iets bestaat als easy listening rap, dan hoort Boom Down daar ongetwijfeld bij. Een lekkere beat en rijms op de juiste plekken.

'2 flessen sake' luister je hier.

Hermes Barzelini

Blijven Proberen

Op 'Blijven Proberen' horen we Hermes Barzelini zijn onvoorwaardelijke toewijding uitspreken. We hebben het eerder gezegd en zullen het nogmaals herhalen, het is duidelijk waar Hermes de inspiratie vandaan haalt: Nipsey Hussle. Het is doorzetten zonder te vergeten dat het op sommige dagen wat minder gaat. En daar gaat 'Blijven Proberen' over.

Luister 'Blijven Proberen' hier.

Big Dro, Mista Sweet

At All Times

Waar veel Nederlandse rappers toch de neiging hebben om lekker in het Nederlands te spitten kiezen Big Dro en Mista Sweet voor het Amerikaans Engels. En vooral die Amerikaanse invloed valt op. Een boombap beat gepaard met een vlotte voortzetting van lines. De twee rappers wisselen elkaar vlug aan dat je drie minuten lang goedkeurend meeknikt. Mocht je hier fan van zijn, vergeet dan niet de hele EP te checken: High-Dro-Active.

Luister 'At All Times' hier en de videoclip check je hier.

Locks Vegas

Earned Happiness EP

Locks Vegas gelooft dat geluk te verdienen is. Met die mindset ga je het ongetwijfeld vinden, en waarschijnlijk heb je het dan al. Op EP 'Earned Happiness' worden we eerlijk gezegd weinig verrast. Makkelijk in te komen beats en brag and boast-achtige lyrics op een middelmatig tempo. Dat is niet helemaal verkeerd, want je geniet hier net zo van als de vorige releases van Locks Vegas.

Luister de EP hier.

Moony11

Voor Jou

Emorap is een lastige term om ergens op te plakken, toch is 'Voor Jou' van Moony11 precies dat. Rapper Moony11 legt uit met een verdrietige klank waarom hij is veranderd. In de track horen we tevens dankbaarheid voor iedereen die er voor hem is geweest. Een kalme beat zorgt voor de ruimte die de woordenkunstenaar nodig heeft. Toch voelt de release met twee minuten net niet urgent genoeg om je kapot te voelen.

Check 'Voor Jou' hier.

Jama MW, Jea, A3, Boegie, Ghatarr en Mardo4k

Welkom In West

Het Wilde Westen Presenteert: Welkom In West. Dit is een plaat waarbij je bij het bekijken van de albumcover al kan raden wat er gaat gebeuren. Rappers Jama MW, Jea, A3, Boegie, Ghatarr en Mardo4k dragen het Haagse recordlabel Wilde Westen met deze releases. Voor degene die het zich nog afvragen, het is een rapestafette waar de rapartiesten elkaar in een hoog tempo opvolgen. Keiharde beats, rollende flow en makkelijk te onthouden refreinen.

Luister de plaat hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.