Grunge-fijnproevers zullen Max ongetwijfeld kennen als gitarist van de vierkoppige Haagse band Bleedroot. De feministische ‘vegetable punker’ en kunstenaar is bijna vaker verhuisd dan jarig geweest, maar zal Den Haag nooit definitief achter kunnen laten. In welke stamkroeg kunnen we Max ‘s avonds vinden voor een potje Zweeds pesten? Wanneer moeten we hen vooral met rust laten? En welke goede eigenschap maakt dat we de muzikant onmiddellijk bij ons thuis willen uitnodigen? Je leest het uiteraard in deze Ohjajoh?!

Wat is je volledige naam?
Max.

Wat is je geboortedatum en -plaats?
15 mei 2000 in het HMC Antoniushove in Leidschendam.

Heb je huisdieren?
Mijn moeder woont sinds een tijdje op een boerderij en er loopt daar altijd van alles rond. Ze heeft twee honden, maar die claim ik als mijn eigen. Pablo is een grote waakhond en Sjakie is een terrier.

Wat doe je aan sport?
Sinds dit jaar doe ik aan boulderen. June, de bassist van Bleedroot, en ik hadden het goede voornemen om te gaan sporten en dit is het geworden. Met boulderen moet je erg engaged blijven. Dat is goed, want ik heb de aandachtsspanne van een krekel. Het is heel dynamisch en je moet logica gebruiken. Ik voel me ook wel echt een beetje een beast als ik dat doe, want ik doe veel op brute kracht. Fitness trek ik echt niet: op een loopband raak ik in spiralen van gedachtes waar ik helemaal niet in wil zitten.

Wat is je beste gewoonte?
Ik maak elke ochtend mijn bed op, want ik ga helemaal scheef als ik dat niet doe. Het maakt niet uit waar ik slaap, dat bed wordt helemaal rechtgetrokken. En ik doe de afwas, ook als ik bij andere mensen op bezoek ben. Nee, ik ben geen ochtendmens, maar alles moet ‘s ochtends wel even op hotelniveau worden gebracht.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik heb echt een ziek ochtendhumeur, in de ochtend ben ik echt een monster. Je moet dan gewoon niet tegen me praten, laat me maar gewoon het bed opmaken. Ik moest dit trouwens wel aan June vragen toen ik me hierop aan het voorbereiden was, want ik heb totaal geen zelfreflectie. Dat is er misschien ook nog eentje.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik vind het echt erg dat ik ooit Zwarte Piet ben geweest als kind. Natuurlijk snap je dat als kind allemaal niet, maar ik schaam me er alsnog diep voor. Ik ben blij dat ik nu meer heb geleerd.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Sowieso eten. Ken je Veggiesaurus? Dat is zó goed. En met de band bestellen we altijd de vegan shoarma pizza van New York Pizza. Ja, ik ben vegetariër. Ik was ooit veganist, maar ja… Inflatie of zo, hè? Of wat zal ik de schuld geven?

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik slaap met Airpods in omdat ik moet slapen met geluid. Als ik wakker word, liggen die dan ergens in bed en moet ik ze eerst zoeken. Als ik ze heb gevonden, ga ik eventjes… een uur op mijn telefoon kijken. En daarna maak ik natuurlijk mijn bed op. Daar praat ik wel veel over, hè?

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik ben wel vaak op de Groma te vinden, de Grote Markt. June en ik hebben die afkorting nieuw leven ingeblazen toen we met het Amsterdamse taaltje van de esma’s en de lawa’s bezig waren. Ik zit ook vaak bij de Paas en als de zon schijnt in de Paleistuinen. Vooral als ik brak ben, is het heel chill om daar in het gras te liggen. PIP vind ik ook leuk. Ik houd van architectuur, dus de omgeving rond de Groot Hertoginnelaan vind ik ook erg mooi. Ik ga er wel eens wandelen en kijken naar wat ik nooit ga kunnen betalen.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik vind Den Haag nog best wel een homofobische stad: het doet zich soms wat toleranter voor dan het is. Ik vind daarom dat LHBTI-rechten wat meer op de voorgrond en ook wat zichtbaarder in het straatbeeld geplaatst mogen worden. Misschien dat de mensen er dan iets meer aan wennen, want ik wil het niet alleen op de mensen afschuiven. Ik denk dat het vooral door de sociale en politieke sferen komt dat het zo is.

En ik heb nog wat dingen voor de Gemeente Den Haag: ik vind dat ze van onze creatieve broedplaatsen af mag blijven. Ik zat bij De Samenscholing, dus daar ben ik ook nog niet overheen. En ik vind dat er wat beter gezorgd mag worden voor de wijken die niet het Centrum of Zeeheldenkwartier zijn, dat daar de straten ook gewoon schoon zijn. Nee, ik denk niet dat ik de politiek in wil, maar ik heb wel veel kritiek op dingen waar ik me hard voor wil maken.

Wat is je stamkroeg?
De Paas, de Grote Markt én − als ik een paar tequila’s teveel op heb − de Thai Princess voor karaoke, het is zo gaaf daar. Oh, en ik ben iets vaker dan ik eigenlijk wil in De Vink te vinden. Dan kom ik als fresh blood tussen allemaal van die oude homo’s zitten. Ik houd wel van die foute plekjes.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Trans Radical Resource Exchange (T-RREx) is een goede Haagse organisatie voor en door transpersonen uit Den Haag en daarbuiten. Ik zit er zelf ook bij. Je kunt er anderen ontmoeten en met elkaar praten over bijvoorbeeld trans healthcare of DIY hormones. Het zit in het gebouw van The Hangout, nog een gaaf Haags initiatief trouwens. Daarnaast vind ik het tof dat er in Den Haag veel gebeurt op het gebied van muziek, zoals Sniester.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Dat vind ik lastig. Ik vind The Klittens, Fuzzy Teeth en Niko cool, maar dat zijn allemaal bands die al zo vaak worden genoemd dat ik het niet meer hoef te doen. Laatst speelde ik in Het Koorenhuis samen met Provo: een klein bandje, ook een beetje in de riot grrrl-sferen. Luid en onapologetisch, ik vind het vet. En ze waren supertiny, echt pas 15 of 16.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Goldband. Kan ik dat maken? Het is nu eenmaal niet de nieuwe Jeugd van Tegenwoordig. Ik zie gewoon een paar witte dudes op het podium met een grote bek. Heb ik al genoeg gezien, er mag wat mij betreft een frisse wind komen. Nu stop ik met praten hoor, want ze doen het wel leuk.

Wat vind je onderschat in de Haagse Scene?
Misschien onze elektronische scene. Er zijn veel vette DJ´s in Den Haag, maar die hoor je toch vaak minder en er is met PIP maar één echte club. We zijn meer een bandjesstad. Verder vind ik de band Half Cab onderschat. Het is erg pop-punky, heel gezellige muziek, maar ik zie ze helaas niet vaak genoeg live in Den Haag.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Sowieso Paris Hilton. Waarom? Ten eerste wil ik met Nicole Richie chillen. Ik vind haar heel leuk en zij zijn besties. Ten tweede is Paris Hilton echt een legend. Niet per se voor de juiste redenen, maar goed. Er is net een docu verschenen over haar jeugd en eigenlijk is het een heel traumatisch verhaal. Mensen maken haar uit als een domme trut en ja, ze is fucking privileged, maar ze heeft het ook gewoon zwaar gehad vroeger. Zo was ze ooit naar zo’n survivalkamp voor jongeren met slecht gedrag gestuurd waarbij je een soort van wordt ontvoerd. Bad baby van de Dr. Phil-show is daar ook ooit gedumpt.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Muggen in mijn kamer, maar verder eigenlijk vrij weinig. Ik kan wel overdenken ’s nachts, maar dan heb ik er hyperrealistische nachtmerries over en slaap ik dus wel gewoon. Wat dat betreft ben ik vrij onbezorgd.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
De Piano Sonata Nummer 14 in C-sharp minor van Beethoven, opus 27. Ik houd heel erg van klassieke muziek en ook erg van dramatisch zijn. Op mijn begrafenis is er dus een dramatisch nummer nodig om mensen nog harder te laten janken. Dat, of ‘Oh Oh Den Haag.’

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Meestal luister ik een week lang naar hetzelfde nummer totdat ik er niet meer naar kan luisteren en dan ga ik door naar de volgende. Momenteel is dat heel veel techno. Ik houd erg van Ghettotech en van die duistere, snelle techno zoals ØRGIE, horsegiirL en DJ Assault. Ik probeer zelf ook een beetje te draaien, maar het is inderdaad erg anders dan wat ik maak met Bleedroot. Verder luister ik ook veel naar Japanse rockbands of Russische new wave. Ik vind het juist wel cool als ik de taal niet begrijp.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik ben niet christelijk, ik doe niet aan guilty pleasures. Maar als ik iets moet noemen zijn het reality TV-shows zoals Ex on the Beach, Love Island, Are you the One, The Bachelor of The Bachelorette. Je hebt nu ook The Queer Ultimatum. Normaal zijn dat soort shows natuurlijk erg straight. Nu niet, maar ik kan me er nog steeds niet in vinden omdat er zoveel drama in zit. Het is verschikkelijk: zo goed, maar zo fout. 

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Piercings kunnen we wel even tellen… Ik heb zes actieve piercings. Een aantal gaten staan op non-actief, maar daar kan nog wel wat in. Met tattoos ben ik gestopt met tellen. Ik vind het leuk om een goede artiest te zoeken als ik ergens naartoe ga. Dan wordt het een soort verzameling van kunst van vette kunstenaars.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat was of Piece of Cake van Mudhoney, of Bleach van Nirvana. Ik begon wat later met platen, toen had ik al een eigen richting in de muziek.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Nou… Ik heb geen specifieke band. Maar misschien extreemrechtse bands, haatdragende bands, of bands met discriminerende of racistische teksten. Er zijn natuurlijk best veel muzikanten die problematisch zijn, dus als we beginnen met een lijstje houden we denk ik geen muziek meer over.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Qua muziek zijn het vooral politieke en sociale dingen die teksten inspireren. Ik kijk vaak wat er nu speelt en waar we iets aan kunnen toevoegen omdat we een podium hebben . Visueel word ik geïnspireerd van kindershows. Ik ben eigenlijk schilder van beroep en in mijn werk reclaim ik kinderhelden in een meer inclusieve narratief.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, ik denk het wel. Ik zie mezelf hier altijd terugkomen. Tussendoor woon ik misschien af en toe ergens anders, maar Den Haag is wel mijn ‘stamstad.’ Ik voel me hier chill, ken er de weg, spreek Nederlands, vind de mensen fijn en ik vind het hier mooi qua architectuur. Over 10 jaar ben ik hier vast wel.

Doorgeefvraag van Romy Paap: Op welke plek in Den Haag heb je je leukste avond beleefd?
Ik heb laatst in Scheveningen voor het eerst na mijn top surgery in de zee gezwommen, een soort nieuwjaarsduik. Het was in april of mei, dus de zee was echt nog heel erg koud. Dat was echt een mooie avond.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
In welk tijdperk zou je een dag willen spenderen en wat zou je op deze dag doen?