The Magic Mumble Jumble presenteert aankomende zaterdag 10 november hun nieuwe LP “Show Your Love” met het Paard als eerste locatie van hun muzikale tour door Nederland. Vandaag spreken we met zanger, muzikant en frontman van The Mumble: Paul Instance over de aankomende tour, de liefde voor muziek en het belang van liefde, zeker vandaag de dag. Een band met een boodschap: love is all you need!

De zon straalt vandaag en hoe kan het ook anders. Na de in 2017 uitgebrachte EP “We All Want Sunshine” komt nu The Magic Mumble Jumble haar tweede album “Show Your Love” bijna uit en eeuwige zonnestraal Paul is enthousiast en kan niet wachten om het podium weer op te gaan. TMMJ is een mix van jazz, pop, indie en folk. Een band met een boodschap, maar die moet zeker ook dansbaar zijn.

Nieuw album, what's new?
“Behalve dat we qua sound verder zijn ontwikkeld, spelen alle bandleden nu ook meerdere instrumenten. We wilden ons blijven ontwikkelen als band en kijken wat iedereen nog meer zou kunnen naast wat ze al kenden." Paul gaat verder:" Hieruit blijkt ook dat mensen vaak nog veel verborgen talenten hebben. Er ontstaat een hele nieuwe kleur aan geluid. Daarnaast werken we nu ook samen met een fantastische nieuwe producer. Op het eerste album waren we natuurlijk heel enthousiast, zo van ‘yes let’s do this!’, maar de productie van het nieuwe album geeft wel een zekere kwaliteit aan het geluid. Wel zeker met dezelfde spirit als het eerste album!”

(Tekst gaat verder onder de video)

"Dezelfde spirit als het eerste album."

The Magic Mumble Jumble is een band die al een aantal jaren bestaat, maar van een vaste formatie is nooit sprake geweest. Is dat ook niet de bedoeling? “Ik wist toen we begonnen met de band dat we allemaal jonge twintigers met een vrije geest waren en het leven zo een groot ding is. Als mijn bassist opeens verliefd wordt op een Japanse dan moet hij er ook gewoon er achteraan gaan! Dan ga ik hem zeker niet tegenhouden. Dus ik wilde de band ook nooit baseren op een vaste groep mensen, omdat dat geen zekere factor is. De filosofie van onze band is ook dat mensen die er op dat moment in zitten een bepaalde ervaring met elkaar delen”.

Ziet de band zichzelf dan als een soort community? “Het begon inderdaad als een community. Intussen is het veel professioneler geworden, maar als we op tour zijn gaan we nog steeds wildkamperen met zijn allen en staan we de volgende dag op een festival met 11.000 man, waarna we de avond eindigen rond een kampvuur¨.

"Die community aspecten zijn er nog steeds en zijn belangrijk voor de hechtheid van de groep." Is dat dan ook de plek waar nieuwe nummers ontstaan, of gebeurt dat in de studio. “Nee ik reis veel. Dat is ook het allerbelangrijkste voor mijzelf als muzikant, om geïnspireerd te blijven. Dat betekent dus ook dat ik mezelf moet blijven uitdagen. Ik creëer dan voor mezelf situaties waar ik me niet comfortabel bij voel, zoals langs de weg staan aan de andere kant van de wereld zonder te weten waar ik naartoe ga of waar ik ga slapen die avond".

"Ik ben net terug uit Nieuw Zeeland waar ik twee van de nummers van het nieuwe album heb geschreven toen ik onderweg was. Voor mij is het belangrijk dat als ik over liefde zing, en over vrede en gelijkheid en mensen, dat ik ook daadwerkelijk weet waar het over gaat, dat ik die woorden ook meen. Ik zou niet durven om op te treden en te zingen over dingen waar ik niks van afweet (“I better fucking know what I’m singing about!)."

"I better fucking know what I’m singing about!"

De rode draad door het nieuwe album (en eigenlijk altijd al geweest) is liefde. Het concept liefde, is dat dan ook je grote inspiratie voor de muziek die jullie maken? “Ja, jazeker! Liefde en mensen. Ik houd van mensen. En zeker door het vele reizen en liften heb ik gemerkt dat iedereen maar een mens is en waarheid niet bestaat." "Mensen hebben vaak een mening over elkaar, maar iedereen probeert ook maar te doen wat diegene denkt dat goed is hun leven. We proberen zeker door de muziek een soort positieve noot te brengen van liefde en eenheid. Ik heb zelf ook heel erg in de put gezeten en muziek heeft me eruit getrokken, muziek en liefde."

"Ik wil ook graag energie en tijd stoppen in de mooie dingen. Zeker nu de samenleving naar mijn idee door economische redenen steeds verder uit elkaar drijft en men vingertjes wijst naar elkaar, is het zo belangrijk dat mensen elkaar zien als mens en het gevoel van community is daarbij heel belangrijk. We moeten juist niet verder uit elkaar drijven maar samenkomen. En muziek kan daar mooi bij helpen, muziek is een bindende factor”

Een van de nummers op het nieuwe album heet “Oh good lord”, voel jij jezelf verbonden met god of moet ik dat op een andere manier interpreteren? “Nee, nee dat nummer gaat eigenlijk vooral over twee dingen. Het eerste is dat veel verantwoordelijkheid bij god wordt neergelegd, waardoor mensen de verantwoordelijkheid om zelf dingen op te lossen vaak naast zich neerleggen. Het tweede aspect is dat het concept van “verschillende” goden de mensen ook weer verder uit elkaar drijft. God heeft maar een hart en waar je ook in gelooft, we kunnen ons beter focussen op de verenigende factor dan op hetgeen wat ons onderscheidt. Het enige dat voor iedereen echt is, is liefde”.

Dus het komt uiteindelijk allemaal weer terug bij liefde?
“Yes, you got it!”

Wat betekent Den Haag voor jou als muzikale stad? “Heel veel! Naast dat de band hier natuurlijk is ontstaan toen ik hier op het conservatorium zat, heeft Den Haag een hele speciale plek in mijn hart gekregen. Het nummer “Home” gaat ook over de twee plekken in de wereld die ik op die manier thuis durf te noemen: Den Haag en München (Paul’s geboortestad,- red). We gaan ook elk jaar met z’n allen naar München. Dit afgelopen jaar hebben we sowieso heel veel gereisd en dat is heerlijk om samen te kunnen doen."


Hoe doen jullie dat dan met optredens. Reizen jullie rond en gebeurt dat onderweg of plannen jullie de optredens van tevoren? “We hebben een management in Nederland en Duitsland, maar we proberen wel altijd, als het lukt, op verzoeken van mensen in te gaan die vragen of we in hun achtertuin of in de buurt willen spelen. Als onze tour het toelaat als we een dag vrij hebben proberen we dat altijd wel te doen! Het is heerlijk als dat lukt. We hebben allemaal een grote liefde voor muziek dus als het spontaan op straat kan of in zulke intieme sferen zijn is dat geweldig”.

Paul vertelt dat hij het spelen op straat vooral zo heerlijk vindt omdat er dan geen selectief publiek is dat een kaartje heeft gekocht, maar dat iedereen welkom is. “Dat vind ik mooi want onze muziek bevat ook een universele boodschap, die voor iedereen toegankelijk is. De wereld zou uit elkaar vallen zonder liefde, ik zou niet kunnen leven zonder liefde”.

De plannen voor de toekomst zijn nog een verrassing, maar Paul verzekert me dat er mooie dingen in het verschiet liggen. Aanstaande 9 november komt het album digitaal uit en zaterdag 10 november trapt TMMJ hun muzikale show af in het Paard in Den Haag samen met Cosmic Carnival & Charl Delemarre. Als je dit moet missen: later dit jaar staan zij nog in Rotterdam (Grounds, 8 december) en Amsterdam (Paradiso, 16 december).

"Het is heerlijk als dat lukt"