Interview TodaysArt 2015: pierewaaien op zee Interview TodaysArt 2015: pierewaaien op zee

Kunstfestival blijft avonturieren met spannende samenwerkingen

, Lilianne Laan | Foto's: Stephan Kaffa

Interview TodaysArt 2015: pierewaaien op zee

Kunstfestival blijft avonturieren met spannende samenwerkingen

Lilianne Laan | Foto's: Stephan Kaffa ,

Donderdag 24 tot en met zondag 27 september vindt de elfde editie van cutting edge kunst- en muziekfestival TodaysArt plaats. Het festival staat bekend om zijn gepionier met locaties, maar dit jaar is het wel op een heel bijzondere plek: de pas heropende Scheveningse Pier vormt het platform voor een editie niet aan, maar op zee. Ga mee op ontdekkingstour over De Pier met marketingmanager Galina Bartelds.

Was vroeger De Pier vooral een plek die je niet echt associeerde met jong, hip & happening, deze zomer heeft het Scheveningse paradepaardje een stevige facelift ondergaan. Waar voorheen souvenirwinkels stonden die met hun aanblik iedere levenslust uit je zogen, vind je nu koffiebarretjes, een café met speciaalbieren en eettentjes in aantrekkelijke Parade-sfeer. Maar festivaldirecteur Olof van Winden zag al vóór deze opfrisser de potentie van De Pier als festivallocatie.

“Toen we hier kwamen en er nog niks aan was verbouwd, leek het net of er een nucleaire ramp was gebeurd. Alsof de mensen opeens alles uit hun handen hebben laten vallen en zijn weggerend. Overal meubels, spullen.” Galina doelt op het Zuidereiland, waar twee clubruimtes zijn die plek gaan bieden aan de DJ's. We gaan de trap af naar Zuid -1, waar nog druk geklust wordt. “Er is al zoveel opgeknapt, het was zó’n zooi. Over een paar dagen staan we hier te dansen.”

Er hangt, met de houten lambrisering en de gedateerde vloerbedekking, een aangenaam luguber gezonken-Titanic-sfeertje. Dat geeft het festival wat bijzonders mee, vindt Galina. “Het Stalen Eiland is ook zoiets.” We kijken naar het naastgelegen eiland, waar twee mannen met gevaar voor eigen leven over het schuine dak kruipen bij harde zuidwesterwind. “Vroeger was dit het eiland van Jules Verne, een soort avontureneiland. Ik heb daar foto’s van gezien. Er liggen binnen allemaal rare overblijfselen: half vergane poppen, dode dieren – een duivenkerkhof is het geworden. Een heel rare plek. En gevaarlijk, er zit asbest in, je kan er doorheen zakken. Van binnen kun je er dus niks mee, maar het wordt ingepakt in folie om er één grote zilveren constructie van te maken. Zo krijgt het eiland dit weekend nog een gloriemomentje voor het in oktober gesloopt wordt.”

“Veel dingen zijn speciaal voor deze locatie gemaakt. Staalplaat Soundsystem bijvoorbeeld. Op het strand bouwen ze een orgel met 24 meter lange zandsuppletiepijpen, bespeeld door een brander waar normaal gesproken heteluchtballonnen mee worden aangedreven. En De Klok: aan het bungee-elastiek wordt een honderd kilo zware kerkklok naar beneden gegooid, wat een verticaal dopplereffect veroorzaakt. Onderin het Toreneiland komt een galerie met kunstinstallaties en je kunt er mannen in reflector-pakken tegenkomen.” Het wordt de kunst voor de bezoeker om alles te ontdekken en te vinden. Want De Pier is best een doolhof, met zoveel hoeken trappen en deuren. “Ik ben benieuwd hoe dat gaat. Het lijkt heel geconcentreerd maar het is best een grote locatie.” 

Galina’s tip: laat je overwhelmen
Qua muzikale line-up is TodaysArt ook dit jaar geen crowdpleaser maar staat het om het ontdekken van nieuwe dingen voorop. “We zijn heel blij met Prefuse 73 (producer/hiphop-legende) en Berlijnse dj Ellen Alien als headliners. En er is weer veel opkomends te ontdekken: Young Marco, Zamilska, Lorenzo Senni… Ik denk dat dat heel erg TodaysArt is, niet voor grote namen gaan, maar jong talent stimuleren.”

De Pier is niet de enige plek waar je dit weekend op zoek kunt gaan naar avontuur: in de Electriciteitsfabriek wordt 4DSOUND neergezet. Geluid in vier dimensies: de installatie omringt je met een ander soort geluidsgolven dan normaal waardoor een fysiek effect veroorzaakt wordt. “Je moet het ervaren om het te begrijpen, het is heel bijzonder.” Aanvankelijk was dit ook op De Pier gepland. ”Op wat vroeger het Schateiland was, stond een heel mooi theater dat precies groot en hoog genoeg was voor 4DSOUND. Maar begin juni kwamen we het strand op en zagen we een sloopkogel het eiland platslaan. (lachend) Dat is er dus niet meer. Er zijn verder geen hoge ruimtes op De Pier. Dus we moesten op zoek naar een alternatief, de Electriciteitsfabriek voldoet aan de voorwaarden die nodig zijn voor 4DSOUND.” 

“Wat ik heel leuk vind aan het festival is dat er heel veel samenwerkingen zijn. Zebra Katz (rapper/performer uit New York) gaat met Torus (Haagse beatproducer) een back-to-back show doen die denk ik heel tof wordt. Zaterdagmiddag een dansfeestje op het wandeldek met PIP.” Er zijn inderdaad veel mooie samenwerkingen: 22tracks heeft voor de vrijdagavond in Zuid +1 een aantal opkomende dj’s geselecteerd en 4DSOUND is een productie waar heel veel partijen bij betrokken zijn. “Ik denk dat dat voor een heel gevarieerd publiek een heel leuk festival gaat opleveren.”

TodaysArt doet niet aan trouwen
Directeur Olof van Winden komt er nog even bij staan, we bespreken De Pier als uitzonderlijke locatie. Is er kans dat TodaysArt na een nomadisch bestaan hier zijn thuis gevonden heeft? Vergeet het maar: settelen is niet des TodaysArts. Voor de volgende editie is het plan om rond het Lange Voorhout te gaan zitten, zoals de directeur een jaar geleden ook al uitsprak. Inclusief Amerikaanse ambassade: “De ambassade zou in principe in 2016 moeten verhuizen.” Daarnaast noemt hij de Schouwburg, de Hofvijver, het Escher museum en meer. “De Pier is zo dwingend geweest in wat we wel en niet kunnen. Ik wil heel graag weer vette dansvoorstellingen brengen, maar dat doe je hier niet. Dit jaar is het veel buitenvoorstellingen. Volgend jaar weer de theaters in. Ik trouw niet graag met een locatie."

TodaysArt Festival 2015 vindt van donderdag 24 tot en met zondag 27 september plaats op De Pier en in de Electriciteitsfabriek. Tickets, programma en meer info zijn te vinden op todaysart.nl

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag