Hef, Feis, Dret en Krulle brengen hip hop naar Den Haag Hef, Feis, Dret en Krulle brengen hip hop naar Den Haag

Pompende beats en raps met een aantal verassingen

, Foto’s & tekst: Rick Kappetein

Hef, Feis, Dret en Krulle brengen hip hop naar Den Haag

Pompende beats en raps met een aantal verassingen

Foto’s & tekst: Rick Kappetein ,

Nederlandse hip hop is helemaal terug van weggeweest, en daarom was het ook geen verrassing dat het Paard van Troje de crème de la crème van de Nederlandse Hip Hop op de poster had staan deze maand. Hef, Feis Dret en Krulle kwamen over voor een avond Hip Hop in de hofstad, en 3voor12 Den Haag was aanwezig.

Hiphop en Den Haag hebben een aparte relatie. Regelmatig komen grote namen uit zowel de binnen- als buitenlandse scene optreden in de hofstad, maar vaak valt de opkomst tegen. Voor Hef, Feis, Dret en Krulle is dit helaas niet anders. Zaterdagavond staan zij in een niet al te volle kleine zaal van het Paard van Troje. Gelukkig laten de drie acts zich hier niet door uit het veld slaan.

De eerste verrassing is het voorprogramma. Lokale talenten van het H3C (Haags Hip Hop Centrum) laten zien wat ze in huis hebben. Vier rappers en een DJ wisselen gezamenlijke nummers af met solonummers, zowel in het Nederlands als in het Engels. De host kondigt ze aan als hongerig. Wat vooral gezegd kan worden is dat de heren met drive en enthousiasme op het podium staan. Het enthousiasme zorgt er wel voor dat de verstaanbaarheid niet altijd even goed is, maar potentie hebben de heren zeker.

Dan is het tijd voor Dret en Krulle. Tijdens deze act vult de zaal zich niet alleen met meer mensen, maar ook met meer wietlucht van de stiekeme rokers. Dret en Krulle werken hard en krijgen het voor elkaar het publiek te betrekken bij de show. Dret waagt zich zelfs aan een stagedive. Zoals niet ongewoon bij hiphop gigs hebben de heren een gast meegenomen. In dit geval komt Miggs de Bruijn het podium op om wat coupletten bij te dragen. Na een kort dubstep intermezzo sluiten de heren af met de track ‘Verder’. Vooral deze track wordt erg goed ontvangen en luidkeels meegerapt door het publiek.

Feis pakt het wat rustiger aan. Tracks als ‘Wolverine’ worden kalm en gecontroleerd gebracht, wat maakt dat de Rotterdammer zeer goed te verstaan is. De sfeer van de beats is wat kalmer en donkerder dan bij de vorige rappers. Ook Feis heeft een aantal gasten meegebracht. Zo doen Millz en Raw Roets een energieke duit in het zakje. Als de beat van ’Superman’ ingezet wordt, gebeurt waar de zaal op hoopt: Winne, recentelijk bekend van Great Minds, komt het podium op. Dit zorgt voor een golf van gejoel vanuit het publiek en het energielevel blijft de gehele track zo hoog. Als afsluiter van de set klinkt de banger ‘Geef 8’ van Winne. Geen onverstandige keuze, er ontstaat zelfs iets wat op een pit lijkt. 

Voordat Hef het podium op komt mag zijn broertje Crooks een aantal nummers laten horen. Als Hef begint is snel duidelijk dat hij het is waar de meeste mensen voor gekomen zijn. Zodra de rapper het podium betreedt is de zaal op zijn volst en de teksten worden vrijwel de gehele set van het begin tot het eind meegerapt door het publiek. De meeste teksten gaan over dezelfde onderwerpen: criminaliteit, blowen en het leven op de straten van Hoogvliet. ‘Kluis’ is de overtreffende trap, waar stap voor stap wordt omschreven hoe een overval gepleegd wordt.

Hef charmeert live met humor en zelfspot, iets wat zijn plaat vaak ontbreekt. Zo vraagt hij aan het publiek of de show het entreegeld waard is of dat ze liever wiet hadden gehaald. Ook refereert hij regelmatig aan het bekende filmpje van Tom Beugelsdijk (“Rustaaag!”), wat volgens de rapper best de slogan van Den Haag mag worden. Tijdens het nummer ‘Puur’ wordt publieksparticipatie heel letterlijk genomen en wordt een jonge jongen vanuit het publiek het podium op getild om mee te rappen. Het enige moment dat het even inkakt is wanneer Hef a capella teksten van zijn nieuwe album ‘13’ rapt, lezend op zijn telefoon. Richting het einde komen Feis en Raw Roets nogmaals het podium op om een bijdrage te leveren. Na een aantal sitdowns en klachten van Hef dat zijn conditie hier toch echt niet goed genoeg voor is, zit het er op. De acts en het publiek kunnen terugkijken op een geslaagde avond die smaakt naar meer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag