Parkpop 2015: Sfeerverslag

Hoe beleefde het publiek Parkpop 2015?

Esther Pordon, Koen Kleiberg en Tessa Bentvelsen | Foto's: Stephan Kaffa, Peter Balkema, Sjon de Mol ,

Parkpop is een festival voor iedereen. De grootste charme van het festival is misschien wel de enorme diversiteit van het publiek en de programmering. Frans Bauer en The Howl Ensemble, kakker en aso, Parkpop is er voor iedereen. Hoe beleefde dat diverse publiek de afgelopen editie van Parkpop?

De familie Bakker uit Hellevoetsluis is vandaag vooral gekomen voor Chef’Special. “En natuurlijk voor Frans Bauer”, vertellen ze lachend. Vorig jaar waren ze voor het eerst sinds jaren weer op Parkpop met hun dochter, maar vroeger gingen ze al jaren met z’n tweeën. Wie ze verder vandaag nog gaan zien weet de familie nog niet, maar voor volgend jaar hebben ze alvast een suggestie. “Jett Rebel zou wel een goeie zijn!” (KK) 

Al vroeg in de middag zit Lia Rozema samen met haar familie op een kleedje voor het Haags Podium. "Mijn kleinzoon moet zo optreden met 'The Howl Ensemble' dus natuurlijk heb ik al vroeg een goede plek uitgezocht." Zoals het een echte Haagse betaamt, komt mevrouw Rozema al tientallen jaren op Parkpop. Maar het festival is volgens haar wel flink veranderd. "Vroeger verkochten ze op kleedjes hier space cake, nu werd bij de ingang m'n tas gecontroleerd. En dat ze Paul Weller met Frans Bauer vervangen hebben vind ik echt shocking!" (EP)

Tijdens PollyAnna kunnen we niet anders dan kijken naar de enthousiast dansende heer Bettenhauser. Deze ontwapenende man op leeftijd vindt de muziek "heel gezellig" en is van plan nog veel meer optredens te gaan bekijken. "Bij Frans Bauer ga ik zeker kijken, hij heeft leuke liedjes!" (EP)

Simon en Muriël komen beiden uit Den Haag en bezoeken Parkpop ieder jaar. Ze wilden graag Piñata zien, maar die hebben ze helaas gemist. Maar dat is niet erg, want “het is hier altijd chill, gewoon een beetje rondwandelen, dat soort dingen”. Muriël zou nog wel eens een Spaanse band op Parkpop willen zien. “Geen specifieke band of zo, maar iets latin-achtigs, dat lijkt me wel leuk”. Simon droomt graag iets groter: “Nightwish zou te gek zijn, maar dat is natuurlijk wel wat harder”. (KK) 

Marvin en Philip moeten morgen eigenlijk nog tentamens maken, maar één dagje Parkpop kon nog wel. “Ik ben enorm fan van Nico & Vinz”, vertelt Marvin. “Ik houd van hun nummers en het was ook super gezellig.” De jongens hebben zich vandaag enorm vermaakt met hun vrienden. Philip: “Morgen nog even hard bikkelen en dan begint de zomer ook voor ons.” (TB)

Aan Mics shirt valt al af te lezen voor welke band hij vandaag naar Parkpop is gekomen. Gestoken in het zwart-roze shirt van The Howl Ensemble vertelt de Rotterdammer dat het misschien wel vijftien jaar geleden is dat hij voor het laatst op Parkpop is geweest. “Vroeger waren er meer experimentele acts en was er minder drukte, dus tot 2000 ging ik wel regelmatig. Als The Howl Ensemble vandaag niet speelde was ik waarschijnlijk niet gegaan”. Dat zegt al heel wat over de band natuurlijk. Een bandsuggestie voor volgend jaar heeft Mic niet, al zou hij het wel leuk vinden als “grote Haagse artiesten met kleinere regionale acts zouden samenwerken. Dat zou ook wel zorgen voor meer aantrekkingskracht tot het grote publiek.” (KK) 

Parkpop is bijna aan het einde als we één wel heel enthousiast persoon tussen het publiek zien staan bij The Machete Nightclub. Het blijkt Harold te zijn, een kennis van de band en superfan. “Het was geweldig. De muziek, de jongens die het spelen. Ik heb geen stem meer over.” Harold is hier niet alleen voor de muziek maar ook voor het vieren van het 18-jarig huwelijk van zijn broer. “Ik ben hier al sinds één uur – met heel veel bier - en we hebben speciaal op The Machete Nightclub gewacht. Of we hierna nog gaan doorfeesten? We blijven het hele jaar het 18-jarig huwelijk vieren!” (TB) 

Frans en Rob komen uit de buurt van Utrecht maar komen al jaren speciaal naar Den Haag voor Parkpop. “Er is hier zo een fijne sfeer, je proeft de relaxedheid. Alles kan, van 8 tot 80 loopt hier rond. Parkpop is daar speciaal in. We doen het niet voor de bands maar voor de sfeer, alles is ook goed geregeld.” De twee heren waren vooral onder de indruk van “die ene band na Frans Bauer”, Chef'Special. “Met Frans Bauer heb ik niet zo veel”, vertelt Frans. “Zijn fans waren er ook maar die waren ook meteen weer weg toen hij klaar was.” (TB) 

Ondertussen zit er bij Marcel ook al genoeg bier in, hoe kan het ook anders aan het eind van zo een dag. De meesten zijn al lang niet meer nuchter. “Volgens mij is de bedoeling van een festival om plezier te hebben en dat heb ik.” Met z’n typisch Haagse accent gaat hij verder: “Mot je luistere, ik vond het fantastisch. Old school, 80’s, ik houd van de 80’s.” Marcel was gisteren ook bij Night at the Park: “Duran Duran, geweldig. Vroeger had je alleen mooie vrouwen met geëxplodeerde kapsels. Die stonden er gister ook maar de kwaliteit was ondertussen behoorlijk afgezakt.” (TB) 

Gertjan, Edwin en Marjo staan nog op het veld als alles al wordt afgebouwd en het publiek langzaam naar de uitgang wordt geleid als een kudde schapen. “Het is zo vroeg afgelopen!”, zegt Marjo teleurgesteld. “Wie zegt dat we al voor het donker thuis moeten zijn?” De drie vinden het erg jammer dat het al zo vroeg is afgelopen maar hebben zich wel enorm vermaakt, vooral met de gezelligheid op het festival. “Night at the Park was ook geweldig, de hele setting is heel anders dan Parkpop zelf omdat het niet gratis is”, vertelt Edwin. Wie nou het hoogtepunt van de avond was, wordt waarschijnlijk nog steeds over gediscussieerd maar waar ze het wel over eens kunnen worden is dat Splendid enorm goed was. Maar het leuke van Parkpop vinden ze wel dat alles komt en alles kan, “zelfs Frans Bauer!” (TB)