Vooruitblik: Popronde Den Haag 2015 Vooruitblik: Popronde Den Haag 2015

Kersjes op de taart volgens Lucy Zuiderwijk en Nina Malan

, Lilianne Laan

Vooruitblik: Popronde Den Haag 2015

Kersjes op de taart volgens Lucy Zuiderwijk en Nina Malan

Lilianne Laan ,

Als jij erop kickt om altijd als eerste op de hoogte te zijn van dè nieuwe muzikale iconen, dan staat er zaterdag 17 oktober al een groot kruis in jouw agenda: De Popronde is dan in Den Haag, het grootste reizende festival van het land en gratis toegankelijk. 25 bands op 21 locaties: bij zo’n overdaad heb je een spoorboekje nodig. We ontfutselden organisators Nina Malan en Lucy Zuiderwijk hun geheime tips.

In lunchroom De Overkant zit achter een versgevouwen berg folderhouders het hoofdkwartier van Popronde Den Haag. Lucy Zuiderwijk en Nina Malan werden door voormalig opperhoofden Janneke Nijhuijs en Linda van Leeuwen gevraagd de organisatie van hen over te nemen. “Puur toeval dat het weer een duo vrouwen is.” Aan de Popronde doen nationaal zo’n 135 bands mee, onmogelijk om die allemaal op één avond een plek te geven in Den Haag. Hoe maak je nou een goede keuze uit zo’n aanbod? Lucy: “We zijn zelf op de ronde in Nijmegen gaan kijken. Het is de stad met de grootste programmering en we hebben daar veel bandjes kunnen zien optreden. We vinden het belangrijk dat een bandje bij de entourage van de locatie past. En er zaten zó veel goede bandjes bij…” Nina: “We letten op wat we goed en wat we mooi vinden, we hebben onze muziekvrienden om tips gevraagd en soms kwamen podia zelf met een verzoek.” Lucy: “Wat je ziet op de Popronde is een selectie van een selectie.” 

Not your average bandjesavondje

Het festival bestaat al een tijdje maar mag van de twee nog wel wat bekender worden in Den Haag. “We willen overbrengen dat het niet zomaar een bandjesavondje is, maar een rondreizend, nationaal gebeuren: de kunt met je programmaboekje een hele avond – hele dag eigenlijk, want ’s middags zijn er al preview-optredens – door de stad op jacht, nieuwe muziek ontdekken uit het hele land.”

Behalve muzikaal schatgraven is de Popronde ook een feest van ontdek je plekje, zeker dit jaar. Er doen veel nieuwe locaties mee: het nieuwe Kompaan proeflokaal, Hoender en Hop, La Rana, de Bordelaise, hostel de Gekke Geit… “Elke locatie die ervoor in was, kon zich aanmelden. Als zij mee willen doen, zoeken wij er een bandje bij.”

Popmaand

De Haagse Popweek duurt dit jaar een maand: dertig dagen voor de dertig jaar dat het HPC bestaat. En de Popronde valt in die maand; werken ze nou veel samen? Lucy: “Jazeker. We hebben veel contact met het HPC. Ze helpen ons met apparatuur, en met advies: we zijn met ze rond te tafel gaan zitten om te overleggen hoe je in een periode met zó veel muziek de Popronde apart onder de aandacht kunt brengen.” Nina: “We maken ons daarover niet teveel zorgen. Er zijn door al die evenementen gewoon veel mensen in de stad voor muziek, die merken dan vanzelf dat er ook een Popronde aan de gang is. Waarom zou je daar dan niet ook even gaan kijken?”

Okee, tijd voor de tips. Want daar komen we voor immers.


De lekker dansen-tip
Nina: “In het Kompaan proeflokaal speelt A Polaroid View, die zijn al een beetje bekend van 3FM, ze zijn Serious Talent. Opzwepende shows geven ze, enthousiaste jonge gastjes die goeie indiepop maken.” Lucy: “En de Zwarte Ruiter riep al gelijk dat ze Fake Billy & The False Prophets wilden hebben. Lekker swingend garagebandje, leuke jongens – we hebben ze in Nijmegen gezien en het hele café stond te dansen.” 


De hard & heavy-tip 
“Er komt een Vuig Podium! Van Bazart, in het HPC Café. Felicia (Groenendijk) van Bazart kwam zelf met de tips dat we Waiver en Go Go Kill moesten regelen. En er zitten véél harde bandjes in de Popronde dus dit moeten wel echt de kersjes op de taart zijn!” Hele ruige kersjes.


De tranentrekkerstip
“Ooooh, Charl Delemarre” dwepen Lucy en Nina eensgezind. “Speelt in de September, daar passen zijn liedjes mooi. Het zijn Hollandse chansons, een soort moderne smartlappen. Doet ons een beetje denken aan Ray LaMontagne.” Lucy heeft Delemarre al eens op een Wijsje geprogrammeerd: “Ontzettend mooi.” 


De luisterliedjestip
Demi Knight heeft echt zo’n lekkere countrystem, en ze is pas 17 jaar (19 - red.). Ga kijken!” 


De ruwe diamant-tip
De Popronde is een ruwe diamantmijn bij uitstek, dus het panel kijkt moeilijk in deze categorie. Veel jong talent. “Jeanne Rouwendaal is wel heel goed. En één van de jongste artiesten die meedoen. Ze doet ook een preview bij Lola Coffee & Bikes, dus je kunt haar twee keer zien.” Maar The Homesick moet ook genoemd: “Een heerlijk rockbandje, zo jong en dan zúlke goede muzikanten.” 


De gouden tip
Breaking Levees zijn Nina Malan’s categorie-overstijgende must-see. Psychedelische rock maken ze en het zijn “su-per-goeie muzikanten. We zien die straks héél groot worden.” Wat doet het ‘m dan bij deze band? Moeilijk om de vinger op te leggen, maar Nina trekt een bloedserieus gezicht en beveelt: “Als je van muziek houdt móet je gewoon naar ze gaan kijken”. Okee.


De Haagse tip
Ondanks dat je in de Popronde geen acts uit je eigen stad mag boeken – het doel is juist om nieuw talent buiten hun eigen stad te laten spelen- komt er toch een Haagse tip op tafel. “In de Rootz is een superleuke afterparty: een jamsessie onder leiding van Stef van Es (gitarist) en Guus van der Steen (Kern Koppen) waar de Poprondemuzikanten met elkaar gaan spelen.” Nina en Lucy besluiten met de tip der poprondetips: “Je gaat in Den Haag toch vaak naar je vrienden en kennissen op het podium kijken, dit is je kans om op één avond superveel nieuwe bandjes uit de rest van het land te ontdekken. Ga er gewoon heen!“

De Popronde 2015 is zaterdag 17 oktober te vinden op locaties door heel Den Haag. Het volledige tijdschema staat nu op onze site! Meer info vind je op de website van de Popronde en op Facebook.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag