The Dublin Legends zorgt voor Ierse invasie in het Paard van Troje The Dublin Legends zorgt voor Ierse invasie in het Paard van Troje

Iconische band tovert zaal om tot Ierse pub

, Tekst: Megan Lloyd, Fotografie: Maarten Ederveen

The Dublin Legends zorgt voor Ierse invasie in het Paard van Troje

Iconische band tovert zaal om tot Ierse pub

Tekst: Megan Lloyd, Fotografie: Maarten Ederveen ,

Zaterdag 3 oktober 2015 werd het Paard van Troje even omgedoopt tot de grootste Ierse pub van Den Haag. Het werd een avond vol nostalgie, gezang en uiteraard heel veel bier en Guinness. De The Dublin Legends worden over de hele wereld aanbeden en deze avond was het Den Haag die ze mocht verwelkomen.

The Dublin Legends zijn beter bekend als de iconische Ierse folkband The Dubliners. In 2012 vierden ze hun 50-jarig bestaan maar toen kort daarna mede-oprichter Barney KcKenna overleed, stopte violist en manager John Sheahan ermee. Daarop besloten de twee overgebleven leden verder te touren onder de naam The Dublin Legends.

“We’ll begin with the first one”, kondigt zanger Seán Cannon aan als de mannen het podium betreden. Terwijl het aan de bar nog dringen is, wordt 'I’ll tell me ma' al snel ingezet. Als Ierland een nieuw volkslied nodig heeft, zou dit een goede optie zijn. Iedereen in de zaal zingt het nummer woord voor woord mee met een oorverdovend applaus tot gevolg. 

Het is duidelijk te zien dat vanavond vooral om nostalgie gaat. Op het podium staat voor elke muzikant een stoel klaar en het energiegehalte van de formatie is vrij laag. Niet geheel verrassend, als je bedenkt dat de gemiddelde leeftijd van de band een jaar of 70 is. Waar de meeste mannen van deze leeftijd genieten van hun pensioen, touren deze muzikanten nog steeds door heel Europa. 

De avond krijgt een lokaal tintje wanneer de Haagse singer-songwriter Hanneke Laura het podium wordt opgeroepen en 'Down by the Sally Gardens' mag meezingen. Een prachtige vertolking van een iconisch nummer. Vervolgens wordt een medley van Amerikaanse newgrass, jazz en Ierse folkmuziek opgedragen aan de overleden muzikanten van ‘The Dubliners’. 

Na een aantal rustige nummers en wat heupgewieg, mogen eindelijk de stembanden weer gebruikt worden. 'Seven drunken nights' is een hoogtepunt. Het bier vloeit rijkelijk en dat is te horen aan het volume van het gezang. Geen ander volk dan de Ieren kan trotser “As I went home on Monday night as drunk as drunk could be” luidkeels meezingen. 

Als afsluiter lijkt het een greatest hits-feestje te worden. 'Dirty old town' wordt opgevolgd door 'Rocky road to Dublin' en 'The Irish rover' waarna het feest bijna voorbij is. Maar natuurlijk niet voordat in de toegift nog 'Molly Malone' en 'Whiskey in the jar' worden gespeeld. Het publiek krijgt precies waarvoor het gekomen is.

The Dublin Legends zorgen niet voor een verrassende avond. De nummers die je verwacht te horen, hoor je ook. Je wordt ook niet omver geblazen door het gitaarspel of door de energie die van het podium af spat. Maar vanavond is dat ook niet erg. De zaal staat vol mensen die van tevoren precies wisten wat ze konden verwachten. Het is niet uitverkocht, maar het scheelt niet veel. Het lijkt dan ook aannemelijk dat The Dublin Legends volgend jaar weer terug komen. 

Terwijl het laatste akkoord klinkt en de laatste slokken bier genomen worden, wordt door de meeste mannen snel naar hun telefoon gegrepen. Het WK Rugby is bezig en hoewel het Paard van Troje vanavond aanvoelt als een Ierse pub, hangen er nog net geen schermen met live sport.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag