Son Mieux in De Zwarte Ruiter staat garant voor een feestje

Aanstormend talent maakt de naam waar

Tekst: Rachel Kabelaar | Foto's: Wouter Vellekoop ,

Op vrijdagavond 30 oktober stond De Zwarte Ruiter in het teken van Son Mieux, een band met een elektronisch geluid onder leiding van singer-songwriter Camiel Meiresonne. Dat de band in het half jaar dat hij nu bestaat al een grote schare fans heeft vergaard, bleek aan de overvolle zaal met enthousiaste jongeren. Zowel de vibe op het podium als de sfeer onder het publiek was opperbest: Son Mieux staat garant voor een feestje.

Dat de band pas een half jaar geleden is opgezet is niet te merken aan het samenspel: leading man Camiel Meiresonne wordt moeiteloos en subtiel ondersteund door de elektronische drums (Chayenne van der Kooij & Wrister Meiresonne) en bas (Timo Prins). De warme, soms ietwat rauwe stem van Camiel is goed verstaanbaar over de rest van de muziek heen, zeker wanneer hij zijn passievolle uithalen maakt. Dat deze nummers met gevoel geschreven zijn is overduidelijk: wanneer de 22-jarige muzikant zingt lijken de emoties vanuit zijn tenen te komem. De krachtige stem van Camiel wordt op een bijzondere manier gecontrasteerd door de zoete backing vocals van Chayenne, wat een mooie balans in de zang oplevert.

Dat de band, en dan voornamelijk Camiel, een goede band heeft met zijn publiek, is vanaf het begin van het optreden al te merken. Het applaus tussen de nummers door of bij een steengoede uithaal is niets anders dan uitbundig te noemen en iedereen heeft moeite met stilstaan. Dat geldt ook voor de band zelf; doordat alle bandleden staand spelen en constant in beweging blijven, is het een dynamisch geheel om naar te kijken. Natuurlijk wordt dit ook enigszins versterkt door de beweeglijkheid van Camiels haar, dat geen twee seconden tijdens het optreden op dezelfde manier zit. Door de dynamiek en onderlinge gezelligheid op het podium weet de band deze sfeer uitstekend over te brengen op het publiek.

We kunnen er niet omheen: Camiel is een verdomd goede singer-songwriter, die het publiek met zijn autobiografische songs meeneemt door zijn levensverhaal. Met de melodieuze songs laat de energieke muzikant veel van zijn emoties doorschemeren, die hij niet alleen met zijn stem uit, maar ook door middel van zijn bewegingen. Het publiek krijgt een idee van Camiels turbulente leven wanneer hij zingt over zijn ex, de vrouwen die hij zelf heeft gekwetst en de tijd die hij thuis doorbracht na een moeilijke periode.

Toch komt de zanger/gitarist heel luchtig en flirterig over op het publiek, waar de horde meisjes vooraan met volle teugen van geniet. Naast het gevoelige nummer 'Feels', wat Camiel altijd opdraagt aan zijn moeder (en dit keer ook aan zijn vader), brengt de band ook zijn nieuwe single 'Easy' ten gehore. De catchy melodie en de aanstekelijke lyrics zorgen ervoor dat het publiek compleet uit zijn dak gaat en zoveel mogelijk meezingt. Ook wanneer de vier muzikanten de cover 'Ghost Town' van Adam Lambert spelen, welke ze twee weken geleden bij 3fm's Giel lieten horen, ontstaat er in het publiek een feestje. Het nummer is dan ook ijzersterk gecoverd en is misschien zelfs wel beter dan het origineel, al is het alleen maar omdat het nummer nu doordrenkt is van gevoelens en Camiel feilloos de hoge noten haalt die het lied zo karakteriseren.

Het is duidelijk dat de winnaars van de Haagse Pop Prijs voor Aanstormend Talent na pas een half jaar samenspelen al een goed geoliede machine hebben gevormd, die zonder al te veel moeite hun songs met een eigen sound over weten te brengen op de razend enthousiaste fans. Met pas twee veelbelovende singles op hun naam, kunnen we alleen maar heel nieuwsgierig zijn naar wat deze 'rising stars' ons in de toekomst nog meer gaan bieden.