F’s allerlaatste Feesje F’s allerlaatste Feesje

Emotioneel einde van "het leukste bandje van het afgelopen decennium"

, Tekst: Koen Kleiberg | Foto's: Wouter Vellekoop

F’s allerlaatste Feesje

Emotioneel einde van "het leukste bandje van het afgelopen decennium"

Tekst: Koen Kleiberg | Foto's: Wouter Vellekoop ,

Half augustus kondigde de Haagse funkrockhippopband F aan er na bijna tien jaar mee te gaan stoppen. Reden was het vertrek van zanger/bassist Nik van den Berg naar Amerika voor onbepaalde tijd. Natuurlijk kon een mooi afscheid niet uitblijven: de kaartjes voor de twee laatste shows in de Zwarte Ruiter op 30 september en 1 oktober waren binnen no time vergeven. De verwachtingen lagen hoog, maar laat dat maar aan F over.

Na op woensdag met naprogramma Prinsenkind (het zijproject van F-zanger Nik van den Berg) al op vrolijke wijze de Zwarte Ruiter te hebben afgebroken, is het op donderdag 1 oktober dan écht tijd voor de allerlaatste show. Hoewel de avond pas om half 12 begint, is het op de Grote Markt veel drukker dan normaal. 

Wanneer voorprogramma Mik Adrian aan zijn set begint, begint de menigte zich langzaam richting de Zwarte Ruiter te begeven. Het zestal, met F-drummer Richie Bleijenberg in de gelederen, speelt een vermakelijke set aanstekelijke popliedjes. Ondersteund door een funky bas, jazzy gitaar en twee schone achtergrondzangeressen weet zanger Michiel Kleykamp het publiek goed op te warmen voor wat nog komen gaat. Nog geen echte uitschieters, maar dat hitje, dat komt er nog wel.

Het is twee oktober, half één ’s nachts, als F voor de allerlaatste keer onder luid applaus het podium betreedt. De spanning is voelbaar: dit is écht de laatste keer F, hierna nooit meer. Zodoende staat het publiek nog dichter op elkaar dan de avond ervoor en zijn de temperaturen al voor aanvang tot tropische hoogten gestegen. Dan heeft de band – want F zou F niet zijn natuurlijk – plots nog een kleine verrassing: morgen (of eigenlijk vandaag) brengt F zijn laatste single ‘Nonchalance’ uit, mét videoclip, die op het scherm achter het podium wordt vertoond. Als er nu al zo enthousiast door het publiek wordt meegezongen (met een videoclip nota bene), hoe zal dat dan zometeen wel niet gaan?!

 F trapt zijn laatste show af met ‘Laat het langsje’, de openingstrack van nieuwste (en dus laatste) album ‘Drama op de dansvloer’. De meerderheid van de nummers vanavond zijn van dat album afkomstig, afgewisseld met een hoop gouwe ouwetjes. Liedjes uit de tijd dat F nog al zijn songtitels met een F begon, waaronder ‘Feesje’, ‘Friends’ en hitje ‘Fever’ kunnen op veel bijval rekenen. Net wanneer het lijkt alsof er vanavond niets mis kan gaan, kapt rapper Damions microfoon er ineens mee. Geen probleem: terwijl het probleem verholpen wordt zet de band een jam in en blijft het publiek vrolijk doordansen. Er is wel wat meer voor nodig om F’s laatste Feesje te verpesten.

Na anderhalf uur meezingers komt de show met een emotionele uitvoering van ‘Foto’s van jou en mij’ tot zijn hoogtepunt, waarbij gastrapper Tim Hofman zijn emoties maar moeilijk lijkt te kunnen bedwingen. Het lied, dat gaat over het stuklopen van een relatie, krijgt met het einde van F een hele nieuwe lading: “In een flits is het voorbij, weg is al die tijd en alles wat daarvan overblijft, foto's van jou en mij”. Het vormt de perfecte afsluiter.

Alhoewel, afsluiter? Natuurlijk komt de band nog een keer terug het podium op. Het feest barst met ‘Feeling Good’, ‘Fris en fruitig’, ‘FTC’ en ‘Fighting Crime’ nog een keer goed los, voordat F met het eveneens zo veelzeggende ‘Wat een leventje’ rond half drie écht zijn laatste liedje ooit speelt. Op het podium zijn de tranen inmiddels niet meer te houden en ook in het publiek wordt er hier en daar een traantje weggepinkt. ‘Adem in en adem uit’, zijn de laatste woorden die F zingt. Een feestelijk, F-waardig afscheid van, om met Tim Hofman te spreken: “het leukste bandje van het afgelopen decennium." 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag