Plein Open goes Bazart gaat terug naar de roots Plein Open goes Bazart gaat terug naar de roots

“Twintig jaar vieren we niet groots maar juist wat kleiner"

, Tessa Bentvelsen

Plein Open goes Bazart gaat terug naar de roots

“Twintig jaar vieren we niet groots maar juist wat kleiner"

Tessa Bentvelsen ,

Na het een jaar te hebben moeten missen, is het festival Plein Open weer terug van weg geweest. Komende zaterdag is de twintigste editie van het Haagse undergroundfestival, organisator Rob Vondracek: “Twintig jaar vieren we niet groots maar juist wat kleiner. We gaan terug naar onze roots.”

Plein Open festival is ooit opgericht om een podium te bieden voor de Haagse alternatieve acts. Maar die visie waren de organisatoren in de loop van de jaren langzaam uit het oog verloren. Na een jaar afwezigheid, is Plein Open dit jaar weer terug op het Spuiplein. De twintigste editie wordt niet groots gevierd maar juist een stukje kleiner, teruggaand naar waar het ooit vandaan kwam.

Van Plein Festival naar Plein Open

Ooit was er Plein Festival, een festival georganiseerd vanuit het Haags Pop Centrum op het Plein, met mainstream bands als Hallo Venray, Burma Shave en Q65. Maar het liep niet meer zo goed. Rob Vondracek van HPC: “Het was een beetje passé. De eigenaar van Cremers organiseerde in die tijd Open Dak Festival, zij hadden ook een gedoe met vergunningen.” Eén en één is twee en de festivals voegden zich samen, zo vond in 1995 de eerste editie van het Plein Open Festival plaats op het Plein.

Maar het Plein is niet de juiste plek voor een nichefestival als Plein Open. Vondracek: “Het doel van het festival is altijd geweest om alternatieve acts te programmeren, er valt wat meer te ontdekken en het is wat spannender.” Daarom is Plein Open een jaar later verhuisd naar het Spuiplein. 

Uit het oog verloren doelstellingen

Plein Open was één van de eerste echt lokale popfestivals van Den Haag, later zouden er nog veel meer bij komen. Het festival was een succes en werd groter en groter. Pete Philly, Splendid en andere acts trokken massa’s publiek. “Dat is hartstikke gaaf maar dan gaat het toch wel knagen aan je doelstellingen”, vertelt Vondracek.

De bands die dit jaar spelen zullen niet een volledig vol plein trekken maar dat maakt niet uit: “Er zijn in de afgelopen jaren zo veel festivals bij gekomen - Schollenpop, Kaderock en ga zo maar door - die allemaal in dezelfde vijver zitten. Er zijn genoeg lokale festivals en onze functie vanuit het HPC is het bevorderen van popmuziek. Nu kunnen we dus met Plein Open weer terugkeren naar hoe we begonnen zijn, daar draait deze editie ook om: kleinschalig en echt gaan voor de muziek. Wij hoeven geen 10.000 mensen te trekken.”

Mede-organisator Tim Aarbodem (Bazart): “Deze editie is puur gericht op lokaal, underground en alternatief talent. Er zijn bijna geen festivals hier in Den Haag die zich op deze niche richten. Rewire en State-X New Forms zijn er wel maar die hebben ook internationale acts staan. Bij ons draait het volledig om regio Den Haag met maar een paar bands van daarbuiten.”

Vondracek: “Ik zeg niet dat we nooit meer een grote act hier neer gaan zetten. Als John Coffey graag wil afsluiten, dan mag dat natuurlijk.”

Aangekleed Spuiplein

Heel Plein Open gaat dit jaar op de schop. Niet alleen is het programma veranderd, ook het uiterlijk. Aarbodem: “Het plein wordt mooier aangekleed. Het wordt intiemer doordat we twee podia met de ruggen naar elkaar hebben gezet. Voorgaande jaren was er ook een podium op de Turfmarkt maar omdat het nu allemaal op het Spuiplein gebeurt, is er constant muziek.” Volgens de twee heren wordt het vooral uitkijken naar Monomyth – waar een speciale lichtshow omheen wordt gebouwd – en Iconoclast – die ook iets speciaals zullen neerzetten waar zelfs Vondracek en Aarbodem niet van weten.
 

Plein Open x Bazart

Bazart (het poppodium op de Loosduinseweg) mag dan wel fysiek verdwenen zijn, het platform voor alternatieve popmuziek bestaat nog steeds. Daarom staat het dit jaar ook in de titel van het festival waarmee het al jaren samenwerkt: Plein Open goes Bazart. Vondracek: “We werken altijd al samen met Bazart maar we willen het nu extra belichten. Bazart heeft afgelopen jaar veel klappen gehad door de bezuinigingen en daarom moeten we het nu in het zonnetje zetten. Daarnaast geeft Bazart in de titel ook de koers aan die we nu varen: alternatiever.”

Tim Aarbodem heeft grotendeels het gitaarpodium geprogrammeerd en Martijn Verlinden van Antilounge, het Antilounge Podium.

Is er volgend jaar nog een Plein Open?

Vorig jaar vond er voor het eerst geen Plein Open plaats. Een gat in het Haagse festivalseizoen maar met een reden: er zouden bouwplannen zijn voor het Spuiplein en daarom kon er geen vergunning gegeven worden. Toen toch bleek dat er niet gebouwd zou worden, kwamen de organisatoren met een andere oplossing: een feedbackorkest met bijna zestig gitaristen, op de trappen van het Spui.

Met de nieuwe bouwplannen is het nog maar de vraag of Plein Open volgend jaar wel weer kan plaatsvinden. Vondracek: “Plein Open naar een andere lokatie verschuiven is geen optie. Waar wil je zitten? Het Plein en de Grote Markt passen niet bij het festival, het Spuiplein is dé plek. Als ze volgend jaar hier gaan bouwen, dan verzinnen we wel weer wat anders.”

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag