Vooruitblik: Jam de la Crème Vooruitblik: Jam de la Crème

Niet voor de hand liggende combinaties met een verrassende uitkomst

, Tekst: Hedske Vochteloo

Vooruitblik: Jam de la Crème

Niet voor de hand liggende combinaties met een verrassende uitkomst

Tekst: Hedske Vochteloo ,

Vrijdag 31 juli is het zover, dan vindt op het Scheveningse Zuiderstrand de negende editie van Jam de la Crème plaats. Wat acht jaar geleden begon als een idee onder vrienden, is uitgegroeid tot een algemeen bekend muziekfestival waar de muziekliefhebber een kijkje in de keuken kan nemen. Dat was juist wat organisatoren Janneke Nijhuijs en Lisa Lente in hun hoofd hadden.

"Bij Jam de la Crème zien mensen hoe muziek ontstaat. Wanneer je een album van een band koopt, heb je de uitgewerkte versie van de muziek. Nu zie je voor je neus iets ontstaan. Dat maakt het spannend", vertelt Janneke enthousiast. Ze noemt het concept naakt en in your face. "Bij de meeste acts wordt er vaak naar de frontman gekeken. Bij ons is dat juist anders. Zo kan een bassist opeens een baslijn inzetten waar de anderen op reageren."

Het festival vond zes jaar lang plaats op het Noorderstrand, maar is dit jaar voor de derde keer op het Zuiderstrand bij Strandpaviljoen ZUID. De komst van Evelien Zwart zorgde vooral voor Jam de la Crème Sessies op andere festivals in binnen- en buitenland. "Ons idee om te jammen bij een kampvuur met een fles wijn groeide al snel uit tot iets groters. Ik zie mezelf ook niet perse als oprichter. We doen het echt samen", zegt Janneke. Toch is de Haagse bassiste het hele jaar bezig met de organisatie. "Ik kan vrijdag om vier uur 's nachts pas weer ademhalen. Tot die tijd ga ik ervan uit dat alles mis kan gaan." Ze heeft er dan ook bewust voor gekozen om niet mee te jammen.

"Wanneer ik op het podium sta gaat er een schakelaar om. Dan ben ik alleen bezig met spelen. Wanneer je een festival organiseert kan dat niet. Dan moet je er met je hoofd bij blijven. Veel mensen zeggen ook wel dat het debiel is. Dat je een heel jaar bezig bent met iets wat in acht uur klaar is." Wat het organiseren van Jam de la Crème ook zo spannend maakt, is dat de meeste muzikanten elkaar voor het eerst ontmoeten. De sessieleiders van dit jaar hebben de schone taak om verrassende en soms niet voor de hand liggende combinaties samen te stellen. "Ik ben super blij met de sessieleiders van dit jaar. Morris Kliphuis, Qeaux Qeaux Joans, Thijs Schrijnemakers en Lucas Dols zorgen alle vier voor een fantastische line-up."

Hornist Morris Kliphuis, die onder andere bij Kyteman speelde, zorgt voor een wel heel bijzondere combinatie. "Naar zijn sessie ben ik heel erg nieuwsgierig", zegt Janneke enthousiast. Morris laat onder meer drummer Tim van Delft (De Staat), bassist Ricardo Lekatompessy van Mr. Probz en Senegalese zanger Mola Sylla aanstaande vrijdag jammen. "Morris is echt een artiest met een bepaalde visie. Ik ben heel benieuwd wat hij in zijn hoofd heeft. En wat voor rimpeleffect er op het podium ontstaat. Op het podium van Jam de la Crème heerst er geen hiërarchie. De muzikanten spelen in dienst van de muziek. Het is niet zo van 'kijk eens hoeveel noten ik kan spelen'. En dat levert hele toffe dingen op", glimlacht Janneke.

Als publiek ben je deel van het spel, vindt Janneke. "Het publiek voelt soms dat het tijd wordt voor een nieuw initiatief. Dan wordt op het podium het roer vaak compleet omgegooid. Daaruit ontstaan de meest interessante geluiden, uit die spanning die wordt opgebouwd. Niemand heeft van tevoren afgesproken wat er op zo’n moment moet gebeuren. Dat maakt het spannend."

Dat er geen hiërarchie heerst op het podium, bewees bassist Quinten Meiresonne van Taymir in een voorgaande editie. "Dat was fantastisch. Quinten is de jongste muzikant die aan een Jam de la Crème sessie heeft deelgenomen, maar hij sprong op het podium en had meteen de leiding. Dan maakt het dus niet uit wie er langer muziek maakt. Als iemand met een tof initiatief komt, wordt dat gewoon opgepikt."

Toch zijn er muzikanten die het jammen schuwen. "Er zijn mensen die ik heb benaderd die steeds nee zeggen. David Achter De Molen (John Coffey) was er zo een. Tot hij een keer een biertje kwam drinken op Jam de la Crème. Hij sprong ineens op het podium en ging helemaal uit zijn stekker."

Het Haagse festival is ook al over de grenzen getrokken. Na een jamsessie op Crossing Border vijf jaar geleden volgden optredens op Sziget (Boedapest) en Elb Jazz (Hamburg). Toch benadrukt Janneke dat het internationale niet per se hun prioriteit heeft. "Deze editie focussen we ons alleen op dit festival en niet op andere optredens. Andere jaren hebben we onder andere Oerol, Life I Live Festival en een nationale clubtour gedaan, maar dit jaar wordt het weer een uniek Haags feestje met muzikanten uit alle hoeken van het land."

Jam de la Crème Festival
Vrijdag 31 juli 2015, 20:00 – 04:00
Strandpaviljoen ZUID
Tickets: €15,- via www.jamdelacreme.nl of bij 1 van de VVK adressen:
Haagsche Kopjes Kappers | De Zwarte Ruiter | Strandpaviljoen ZUID 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag