FAST viert de zomer FAST viert de zomer

“Vrijheid, blijheid en muziek!” op This Is Summer Festival

, Tekst: Esther Pordon | Foto's Roland Wichser

FAST viert de zomer

“Vrijheid, blijheid en muziek!” op This Is Summer Festival

Tekst: Esther Pordon | Foto's Roland Wichser ,

Terwijl in de rest van de Nederland een sterke wind de 18e juli een fris randje gaf, was het bij FAST windstil en zomers warm. This is summer indeed. De dresscode was bikini of zwembroek, de line-up stond op papier al garant voor een prachtavond en de kaarten waren meer dan uitverkocht. Hoge verwachtingen, die allemaal uitkwamen.

Met de zon nog fel en hoog, knijpen vroeg op de avond de eerste festivalgangers hun ogen samen om Son Mieux het This Is Summer Festival te zien openen. Nog niet druk maar nu al is de sfeer typisch FAST. Het woord ‘chill’ zal aan het eind van de avond een keer of honderd gevallen zijn. Het nieuwe grote podium (niet meer een container maar een 'echt' podium) is niet te groot en niet te klein, het publiek staat bovenop de acts. 

Kirsten Meijer (24) uit Rijnsburg is een van de weinigen die zich aan de dresscode heeft gehouden. Dansend bovenop de halfpipe trekt ze in haar regenboogbadpak flink de aandacht. “Vrijheid, blijheid en natuurlijk de muziek, daarom ben ik hier! Vooral voor Will and the People, lekker dansen.” Dat de Engelse band al vroeg op de avond speelt, vindt ze eigenlijk helemaal niet erg. “Dan hebben we meteen het leukste gehad en kunnen we daarna helemaal los!”

Half acht is niet een gebruikelijk tijdstip voor zo’n populaire band en het is dan ook nog niet helemaal vol wanneer Will en zijn mensen beginnen te spelen. “Ik wist helemaal niet dat ze al zo vroeg begonnen!”, roept een jongen die halverwege aan komt haasten. Hij is net op tijd om de biertjes, opblaaskrokodillen en mensen door de lucht te zien vliegen. De pit gaat uit z’n plaat en de rest van het surfdorp geniet met volle teugen van de goede vibe en zakkende avondzon. Dat geeft de jongens on stage een mooi uitzicht. WATP-toetsenist Jim: “De sfeer hier is zo goed! Prachtig om te zien hoe het publiek wordt belicht door de zon. Wat is er nou mooier dan spelen aan het strand?”

De omvang van de dansende, dwepende en zingende menigte neemt gedurende de avond steeds meer toe. Iedereen gaat los op Piñata (de huisband van FAST), iedereen gaat los op My Baby (meest indrukwekkende optreden van de dag), iedereen gaat los op WOOT (al hadden die op een ander tijdstip moeten spelen). Iedereen gaat los, punt. Ondanks dat het uitverkocht is, voelt het geen moment als té druk. Anna en Stella uit Den Haag - vaste FAST-feestgangers - denken wel te weten waarom . “Normaal is het podium hiervoor bij de tribune en dan staat iedereen hierboven te dringen. Ze hebben het nu breder opgezet met het podium vooraan bij de ingang. Veel slimmer want nu staat iedereen eigenlijk overal.”

Jasper Rijk had zin in vrolijkheid en is speciaal voor het This Is Summer Festival vanuit Breda naar Den Haag gekomen. “Lekker festivalletje dit! Behalve Will & The People ken ik eigenlijk geen van de bands maar het is gewoon heel gezellig.” Gezellig ja. En chill, en “supervet”. Dat is zo’n beetje de tendens van de hele avond, nacht en zelfs vroege ochtend. Tot het ineens begint te regenen. Maar na zoveel uren feest kan dat de sfeer echt niet meer verpesten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag