Festivalkriebels 2015: Programma lustrumeditie Rewire compleet Festivalkriebels 2015: Programma lustrumeditie Rewire compleet

Vijfde editie op 1 en 2 mei

, Redactie 3voor12 Den Haag

Festivalkriebels 2015: Programma lustrumeditie Rewire compleet

Vijfde editie op 1 en 2 mei

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Het Haagse festival Rewire, dat zich toespitst op avontuurlijke muziek, verhuist voor de vijfde editie van november naar mei en vindt dit jaar plaats op vrijdag 1 en zaterdag 2 mei. Het festival vindt op verschillende locaties plaats, waaronder Korzo Theater, E.ON Elektriciteitsfabriek, HOOP, 330live en Paard van Troje. Het grootste deel van het programma is inmiddels bekend gemaakt, waaronder Godspeed You! Black Emperor, Neneh Cherry & Rocketnumbernine, FilosofischeStilte en Organisms.

9 april: Met een line-up van ruim zestig artiesten is het programma nu compleet. Nieuw bevestigde artiesten zijn Gut & Irmler (Hans Joachim Irmler van legendarische krautrockband Faust en producer Gudrun Gut), de Portugese producer IVVVO, de Zwitserse elektronische cyberpop producer Aïsha Devi, het duo MGBG (samenwerking tussen Franse componiste/geluidskunstenares Marie Guileray en IJslandse componist/geluidskunstenaar Bjarni Gunnarsson), modern klassieke componist Omer Eilam, de Nederlandse band The Void Pointers, de Haags/Rotterdamse band Organisms, de Haagse producer FilosofischeStilte en de installatie 'Requiem for an Unknown Soldier' van Paul Panhuysen wat bestaat uit vier draagbare orgels gemaakt voor de buitendiensten van het Franse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
In samenwerking met Rewire presenteert Fauna, een nieuw jong Haags initiatief dat een platform biedt aan muziek, kunst en innovatieve projecten, op vrijdag in Hoop haar allereerste event. De line-up varieert van de spastische afrobeat-ritmes van het Stoka Ensemble tot de spookachtige reverb vocalen van Fetter tot aan de door Acid geïnspireerde klanken van Klankman. Ook De Tuinen, 96wrld, Casperelectronics en Sima Kim spelen op de Fauna avond. Naast muziek presenteert Fauna ook beeldende kunst van Gaby Felten, Leslie Nagel, Sara Pape García en Yara van der Velden.
 

26 maart: Een van de nieuwe toevoegingen aan het muziekprogramma is de samenwerking tussen zangeres Neneh Cherry en Rocketnumbernine. Cherry scoorde eind jaren tachtig en begin jaren negentig grote hits met nummers als ‘Buffalo stance’, ‘Manchild’ en ‘7 Seconds’. Haar meest recente album ‘Blank Project’ is haar eerste soloplaat in zestien jaar; een samenwerking met het Londense duo Rocketnumbernine, geproduceerd door Four Tet. Een uitdagende plaatvol minimalistische elektronica en rituele percussie. Ook footworkpionier RP Boo, psychrockband The Cult of Dom Keller, DJ Stingray uit Detroit, cultdrummer Chris Corsano & saxofonist Mette Rasmussen, de Zweedse drummer Tomas Järmyr en de jonge Nederlandse producer HOEK zijn bevestigd.

12 maart: De line up van Rewire begint steeds meer vorm te krijgen met de aankondiging van twintig nieuwe artiesten voor het programma. Nieuwe namen op het programma zijn de Britse bass veteraan The Bug, de Britse dj/producer Pearson Sound, experimentele hiphopgroep Shabazz Palaces uit Seattle, de Amerikaanse zangeres Julianna Barwick, de hiphop/grime formatie Blue Daisy, de Franse avant-garde supergroep Jac Berrocal + David Fenech + Vincent Epplay, de de Congolese band Mbongwana Star met wereldmuziek, postpunk en elektronische invloeden, de Italiaanse muzikant Alessandro Cortini (Nine Inch Nails), Noorse experimentele computer-muzikant TCF, het duo RSS B0YS met invloeden uit Afrikaanse woestijnen en Europese dansvloeren, het Britse duo Tomaga, het Canadese Total Life (het soloproject van Kevin Doria van Growing), de Haagse groep Dandana en de experimentele turntable muzikant DJ Sniff. Daarnaast presenteert Rewire in samenwerking met de Haags/Rotterdamse agency Phuture West het geluid van de West Coast met onder andere Cliff Lothar, Marsman, Antenna en Unit Moebius Anonymous. Terwijl Wichelroede - online platform voor hedendaagse cultuur - Cloudface, Garoeda en Gerben Louw presenteert. De festivallocaties zijn dit jaar onder meer Korzo Theater, E.ON Elektriciteitsfabriek, De Oud-Katholieke Kerk, Hoop, Idazaal, 330live en Paard van Troje.

4 februari: De Noorse zangeressen Jenny Hval en Susanna brachten vorig jaar gezamenlijk het album ‘Meshes Of Voice’ uit dat inmiddels vertaald is naar een audiovisuele live show. Tijdens Rewire voor het eerst te zien in Nederland. De Engelse experimentele hiphop/downtempo-producer Evian Christ was vorig jaar nog te zien op Lowlands en staat op Rewire met een gloednieuwe audiovisuele live show in samenwerking met beeldend kunstenaar Emmanuel Biard. Op de vrijdag presenteert Rewire een clubavond waar twee toonaangevende labels uit de underground dance centraal staan; het L.I.E.S. label uit New York en het Londense Diagonal. Op het programma; Ron Morelli (US), Powell (UK), Shit and Shine (US/UK), Svengalisghost (US) en Bronze Teeth (UK).

De Amerikaanse producer Marcos Ortega aka Lorn makt een combinatie van rauwe beats en sfeervolle elektronische muziek. Het Finse Siinai (met leden van Joensuu 1685, Zebra and Snake & Äänijännite) spannende mix van ambient, prog en krautrock. Vorig jaar moest de band het optreden op Rewire afzeggen wegens ziekte, maar dit jaar maken ze dat goed. Componist en multi-instrumentalist Oren Ambarchi (AU), de Nederlandse/Australische componist Kate Moore met pianiste Saskia Lankhoorn, Nederlandse geluidskunstenaar en componist Thomas Ankersmit, Brits krautrockcollectief Gnod en Yodok III (een samenwerking tussen de grensverleggende avant-garde muzikanten Kristoffer Lo (tuba), Thoms Järmyr (drums) en Dirk Serries (gitaar) maken de lijst met nieuwe bevestigingen compleet.

Het legendarische multidisciplinaire collectief Godspeed You! Black Emperor uit Montréal is één van de meest invloedrijke bands in het post-rock genre. Knap georkestreerde arrangementen worden laag voor laag opgebouwd tot lange spannende en meeslepende composities. Dan weer dreigend en onheilspellend, dan weer vederlicht. Godspeed You! Black Emperor zal een twee uur durende show spelen op vrijdag 1 mei met prachtige visuals van filmmaker Karl Lemieux. Grouper, in het dagelijks leven Liz Harris, is een in Astoria (VS) woonachtige ambient producer en performer. Haar laatste album 'Ruins' kwam uit via Kranky en werd alom geprezen als één van de beste albums va 2014. In navolging van haar nieuwe album zal ze een select aantal shows in Europa spelen. Haar enige show in Nederland is vrijdag 1 mei op Rewire 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag