Festivalkriebels 2015: Typhoon, Kensington, Jett Rebel en Charly Lownoise & Mental Theo op Bevrijdingsfestival Den Haag Festivalkriebels 2015: Typhoon, Kensington, Jett Rebel en Charly Lownoise & Mental Theo op Bevrijdingsfestival Den Haag

Achtste editie op dinsdag 5 mei

, Redactie 3voor12 Den Haag

Festivalkriebels 2015: Typhoon, Kensington, Jett Rebel en Charly Lownoise & Mental Theo op Bevrijdingsfestival Den Haag

Achtste editie op dinsdag 5 mei

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op 5 mei vieren we de dag van de Vrijheid traditiegetrouw met de bevrijdingsfestivals. Zo ook in Den Haag, met de achtste editie van Bevrijdingsfestival Den Haag. Het festival vindt net als de afgelopen twee jaar plaats op het Malieveld en mag onder andere Jett Rebel, als één van de Ambassadeurs van de Vrijheid, verwelkomen. Het programma is compleet.

3 mei: Bevrijdingsfestival Den Haag wordt afgesloten door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht dat speciaal voor het festival een optreden geeft in de stijl van Symfonica in Rosso en Night of the Proms. Zangeres Emmaly Brown (de Haagse finaliste van The Voice of Holland 2014) verzorgt een gastoptreden bij het concert. Op de SENA Talent Stage krijgen drie jonge dj-acts een kans zich te presenteren. De acts komen voort uit de Oh Oh Intro DJ-contest. Op het programma staan Nice & Smooth (winnaar DJ-contest), Babel-Ish en Voster & Gallardo. Ook buiten het Malieveld heeft het Bevrijdingsfestival Den Haag programma. In Wijkpark Transvaal zijn onder andere optredens van Hind, Kasba, Diamonds 2000, Bosporus, Basile Maneka Lukadi en La Fiesta. In Theater de Vaillant staan onder andere Basily Boys ft. Noa Eyl en Klezmertrio Mazzel ft. Rolinha Kross op het programma.

11 maart: Het illustere dance duo Charly Lownoise & Mental Theo komt naar het Malieveld. Het tweetal wist in de jaren ’90 twee miljoen albums en singles te verkopen met hits als ‘Wonderfull days’, ‘Fantasy world’ en ‘Hardcore vibes’. Sinds enkele jaren treden ze weer samen op en nog steeds is hun happy hardcore stuiterend lekker. Elk jaar vraagt het Bevrijdingsfestival een andere Haagse act om speciaal voor 5 mei een concert samen te stellen, waarbij de groep de uitdaging aangaat om met muzikanten uit andere dan Westerse bevolkingsgroepen op te treden. Dit jaar is dat de reggaegroep Piñata dat op het festival versterking krijgt van percussionist Saad Naim (Marokko), digeridoo-speler Eyesfull (Frankrijk) en sitarspeler Darrel Lacle (Aruba). Balkan en ska zijn de hoofdingrediënten van de explosieve muzikale cocktail van Mama Franko waarmee de Delftse band het publiek ongetwijfeld in beweging krijgt. Ook de drie beste dj’s van de Oh Oh Intro dj-contest zullen op het festival hun draaikunsten vertonen.

24 februari: Rapper Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, stond dit jaar met dikke stift bovenaan de lijst van artiesten die het Bevrijdingsfestival Den Haag graag naar het Malieveld wilde halen. En dat is gelukt. Met zijn tweede album ‘Lobi Da Basi’ won hij eind vorig jaar de 3voor12 Award. De Haagse rapper Jon Tarifa is geboren in Albanië en opgegroeid in de Verenigde Staten. Inmiddels is hij al jaren een vaste gast op de Haagse podia en festivals met de groepen NuClear Family en L4 en sinds 2011 als soloartiest. De Britse reggaeband Radio Riddler is opgericht door ex-leden van de band Fine Young Cannibals. Het album ‘Purple Reggae’ staat vol reggaecovers van songs van het album ‘Purple Rain’ van Prince. Broederliefde, bestaande uit Emms, Jerr, Mella en Sjaf, is ontstaan uit een veel grotere groep voetbalvrienden uit de Rotterdamse wijk Spangen. In korte tijd wisten ze de scene te bestormen met sterke video’s, studiosessies en een mixtape.

11 februari: De zegetocht van Kensington begint al in 2005, maar de Utrechtse band breekt definitief door met het derde album ‘Rivals’ met de hits ‘Streets’ en ‘War’. Bovendien staat de band dit jaar tweemaal in een uitverkochte Ziggo Dome. Het deels Haagse Bells of Youth grossieren in bloedmooie liedjes. Noem het ‘indiepop’, of ‘harmonische electrofolk’, of verzin zelf iets, de optredens van Bells Of Youth staan in ieder geval garant voor een glimlach op je gezicht. Hun debuutalbum ‘Boy’ verscheen in maart 2014. Luminize is een Haagse band met vier energieke dames uit Kroatië. In september verscheen hun eerste single ‘Kill it with love´. De opvolger komt binnenkort uit. Darlyn uit Amsterdam grijpt terug naar de authentieke roots van folk en americana. “Zelfs een blinde hoort de internationale allure in haar stem en het vrije en vrolijke in de rijke band”, schreef de Telegraaf al over de band.

19 januari: Caro Emerald, Jett Rebel, Dotan en Mainstreet zijn dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid. Elk van de bevrijdingsfestivals heeft een van deze ambassadeurs op het podium en in Den Haag is dat Jett Rebel aka de in Den Haag geboren Jelte Tuinstra. Jett Rebel werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, werd 3FM Megahit, stond op festivals als Pinkpop en Lowlands en bracht eind 2014 zijn debuutalbum 'Hits For Kids' uit. Op 21 februari staat hij bovendien in een uitverkochte Heineken Music Hall. Ook het Volendamse trio 3JS komt naar Den Haag. De nederpopband bracht tot nu toe vijf albums uit en deed in 2011 mee aan het Eurovisie Songfestival. Het trio O’G3NE, voorheen bekend als Lisa, Amy & Shelley, bestaat uit de drie zusjes. Op 19 december wonnen zij het vijfde seizoen van The Voice Of Holland. Eerder vertegenwoordigden ze Nederland op het Junior Eurovisiesongfestival 2007. Hagenaar Dennis Weening stelde voor het RTL5-televisieprogramma Tourette on Tour een bandje samen met een groep mensen die het syndroom van gilles de la tourette hebben. De organisatoren van de Bevrijdingsfestivals in Den Haag en Almere waren zo enthousiast over het programma en de deelnemers, dat ze de muzikanten uitnodigden voor twee shows op 5 mei.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag