Dromen nastreven met jazz/soulzangeres Sabrina Starke

‘The Dreamers Tour’ staat garant voor een swingende avond met inspirerende songs

Rachel Kabelaar | Foto's: Bram van Leeuwen ,

Op vrijdagavond 18 december speelde singer-songwriter Sabrina Starke voor een volle Kleine Zaal in Paard van Troje, waar ze zowel nummers van haar nieuwe album ‘Sabrina Starke’ als van haar oudere platen ten gehore bracht. De naam van haar tour, ‘The Dreamers Tour’, kon niet meer dan toepasselijk zijn; dromen achterna gaan, succes nastreven en niet opgeven staan centraal in bijna al haar songs.

Met de 21-jarige Lady Shaynah in het voorprogramma begint de avond swingend: de kleurige verschijning met haar sassy uitstraling krijgt het hele publiek enthousiast met haar vrolijke upbeat songs. Deze jazz-zangeres past perfect binnen het plaatje van ‘Dreamers’, want ook haar songs gaan over het behalen van succes en het nastreven van dromen. Met name ‘Toss me a dream’, wat ze samen met de ster van de avond, Sabrina Starke, heeft gemaakt, zet de toon voor de rest van de avond: gevoelige jazz-/soulnummers met een sterke boodschap, gezongen door een powervrouw met een dijk van een stem.

Zodra de van oorsprong Surinaamse singer-songwriter Sabrina Starke met haar band het podium betreedt, barst de zaal los in een oorverdovend applaus. Opvallend is het grote contrast tussen de chique, serene Starke met haar achtergrondzangeressen en de bebaarde, langharige bandleden die ruig afsteken bij het übervrouwelijke drietal. Het rock-/bluesachtige intro contrasteert sterk met de vrolijke songs van Lady Shaynah, waardoor het publiek bij de eerste nummers nog wat moet wennen aan de overgang. Wel staat gedurende de hele performance de zang enorm centraal, mede door het placement van de artiesten en achtergrondzangeressen om Starke heen. Haar stem is goed hoorbaar boven de instrumenten uit en ook de achtergrondzang sluit perfect aan op de zwoele stem van de zangeres.

Met haar nummers neemt ze het publiek mee op een reis langs ups en downs, maar, zoals Starke zelf zegt, vooral langs veel liefde. Dit laatste thema komt vooral naar voren in songs als ‘Kissing my love’ (van haar album ‘Yellow Brick Road’), ‘Next man’ en ‘Do for love’, waarbij het publiek zacht meedeint op de zwoele tonen. De emoties druipen van het toneel wanneer de singer-songwriter, zichzelf begeleidend op de akoestische gitaar, haar ‘most personal song ever’ ten gehore brengt, ‘Save Me’. Door de intieme vertolking, met slechts de achtergrondzangeressen en de gitarist bij haar op het podium, gaat Starke met de billen bloot en neemt het publiek mee in een periode van ‘downs’.

Naast rustige, zwoele en gevoelige songs, zet Starke ook een aantal nummers neer met een lekkere beat en een positieve boodschap. De zangeres staat tijdens haar performance ook geen moment stil: ze beweegt soepel mee bij zowel haar intieme nummers als bij haar sterke, upbeat nummers. Vooral de laatste drie nummers die ze speelt, ‘Milk & honey’, een cover van Bill Withers’ ‘Better off dead’ en ‘All in line’, komt er een krachtige vrouw naar voren die haar sterke stemgeluid gebruikt om de zaal te betoveren. De sfeer wordt nog swingender dan in het begin van de avond en om Starke’s gevoel van soul kan niemand meer heen. Met ‘All in line’ eindigt ze groots en krachtig, wat haar een luid applaus van het publiek oplevert. Haar toegift begint vervolgens klein en gevoelig, maar ook met een vleugje humor. Wanneer de zangeres aangeeft dat soulmuziek nog leuker is om op te dansen dan om naar te luisteren, besluit zij een Haagse jongeman bij haar op het podium uit te nodigen voor een dans. Zelf staat ze ook verbaasd wanneer dat op een Limburgse man van middelbare leeftijd uitdraait. Met hem schuifelend sluit ze het nummer af, om vervolgens nog een krachtig a capella stuk ten gehore te brengen. Haar performance eindigt in Sabrina Starke stijl, met een ijzersterke song overladen met emoties.