Geslaagde combi New Cool Collective & Mark Reilly (Matt Bianco) in Paard van Troje

Tijd voor nieuwe vrienden

Tekst: Frank Veldkamp, Fotografie: Roland Wichser ,

Het Amsterdamse New Cool Collective is een graag geziene gast op festivals en in het clubcircuit. Op 19 december deed de band het Paard van Troje aan en bracht een speciale gast mee. Mark Reilly, bekend als voorman van de in de jaren tachtig en negentig bekende Britse retro pop-jazz band Matt Bianco, stond het collectief bij. Een match made in heaven.

Matt Bianco is als band nog steeds actief, maar bestaat in de kern uit maar twee leden. Wanneer de groep optreedt, wordt gebruik gemaakt van sessiemuzikanten om Matt Bianco als big band op het podium neer te zetten. Vorig jaar gebeurde dit nog op het Jazzfestival Delft. Komende tijd gaat Reilly op tournee met het New Cool Collective en ligt de nadruk niet zozeer op het werk van Matt Bianco, als wel op de EP ‘The Things You Love’ die uit de gelegenheidssamenwerking is voortgekomen. Het concert in het Paard van Troje is de officiële aftrap van de korte tournee.

Na twee openingsnummers van New Cool Collective wordt Reilly als nieuwe vriend door frontman Benjamin Herman op het podium gehaald. ‘We should be dancing’, het openingsnummer op de EP, zet direct de toon en het voelt aan alsof Reilly al jaren deel uitmaakt van de groep. Lichtvoetig danst de vrolijke Brit over het podium, waarbij hij nergens nadrukkelijk op de voorgrond treedt maar als onderdeel van het geheel acteert.

Opvallend is dat de nieuwe nummers en de tracks uit het eigen repertoire van New Cool Collective, voller klinken en beter uit de verf komen dan de Matt Bianco-liedjes op de setlist. ‘Whose side are you on’ klinkt in een geheel vernieuwd arrangement beduidend anders dan het origineel, maar mist de swing die als een rode draad door de andere nummers loopt. ‘Yeh yeh’, origineel van Georgie Fame, is de meest geslaagde van de vijf Matt Bianco hits die voorbij komen. Met name de typerende achtergrondkoortjes worden gemist. Hoe goed de blazers ook hun best doen, zonder kirrende ‘da do up, da da da do oo up,’ mist er toch iets in toegift ‘Get out of your lazy bed’.
 

De combinatie New Cool Collective/Mark Reilly is er eentje waarvan je je bij het zien en horen ervan afvraagt waarom dit niet veel eerder is bedacht. Het is dan ook te hopen dat na de korte clubtour een lange reis langs de festivals volgt.