Schollenpop 2015: Metal Stage Schollenpop 2015: Metal Stage

Sfeerverslag van een nieuw podium op Schollenpop

, Tekst: Megan Lloyd | Foto's: Ramond Jaggessar, Peter Balkema en Moos Wolfs

Schollenpop 2015: Metal Stage

Sfeerverslag van een nieuw podium op Schollenpop

Tekst: Megan Lloyd | Foto's: Ramond Jaggessar, Peter Balkema en Moos Wolfs ,

Wanneer je het terrein van Schollenpop 2015 naderde, viel direct op dat er een verandering was ten opzichte van eerdere jaren. Een mix van reacties was zichtbaar. Verbazing, verbijstering en veel lachende gezichten kwamen tevoorschijn bij het zien van de metalstage. Een nieuw podium, prominent op het terrein. Verantwoordelijk hiervoor waren de mannen van de The Hague Heavy Metal Alliance (THHMA). Een non-profitalliantie die zich inzet voor de Haagse metalscene.

De mannen hebben niet stil gezeten. Anderhalf jaar geleden opgericht en sindsdien al meer dan zeventig evenementen gerealiseerd, waarvan Schollenpop het voorlopige hoogtepunt is. “We kregen pas zes weken geleden de bevestiging dat de metalstage op Schollenpop doorging. Binnen 48 uur was de line-up rond en konden de voorbereidingen daadwerkelijk beginnen”, legt mede-oprichter Koen Bakker uit.

De leden van de alliantie, naast Koen Bakker zijn dit Gustav Zomerschoe, Arian Rog en Henk Levert, hebben een gezamenlijke passie voor metal en willen de metalscene in Den Haag vergroten. Bakker: “We hebben bij elkaar de kennis en connecties om dit te kunnen doen. Arian, Gustav en ik kennen veel mensen in de Haagse metalscene en proberen daar samen met diverse organisatoren en muziekpodia mooie evenementen van te maken. Henk zorgt voor het financiële aspect. Dit vult elkaar prima aan. We verdienen hier overigens geen geld aan, alles gaat direct terug in de bands die wij boeken en de organisatie, om in de toekomst meer mooie dingen mee te kunnen doen”.  

Bij de metalstage komen ook veel mensen kijken die nog nooit een metalconcert hebben bezocht. “Uiteraard is dat mooi meegenomen, maar het is niet ons primaire doel", benadrukt Koen Bakker stellig. "We willen meer ruimte bieden voor metalmuziek in Den Haag en meer Haagse bands buiten de stad zien optreden. Den Haag is wat dat betreft maar een beetje saai. Dáár willen we wat aan doen."

De mannen van Rages of Sin mogen het feestje aftrappen, waarna het meteen een stuk drukker wordt op het strand. Er is een diversiteit van metalacts aanwezig, voor ieder wat wils en een mooie afspiegeling van de scene. Van punkgroep The Stiff tot de old school heavy metal van Martyr. Het valt op dat het gedurende de dag vaak drukker is bij de metalstage dan bij de mainstage. Koen heeft daar wel een verklaring voor. “Metalfans zijn trouw, heel trouw. Ik heb mensen gesproken die helemaal uit Limburg en Groningen zijn gekomen, speciaal voor dit evenement.“

Koen vervolgt: “Uiteraard hebben wij de programmering aangepast rondom het optreden van Death Angel. Tijdens eerdere edities was het zo dat er maar één of twee metalbands op dit festival stonden. De fans kwamen dan vijf minuten voor het optreden aanlopen en vertrokken na afloop meteen weer naar huis. Ze hadden toch geen reden om te blijven. Wij voorkomen dit, omdat er nu een programmering is waar ze de hele dag door van blijven genieten. Overigens, metalfans geven ook veel geld uit aan de catering, dus wat mij betreft een goede reden voor een organisatie als Schollenpop om dit volgend jaar terug te brengen. We hebben vandaag denk ik aangetoond dat een metalstage goed kan bij een familiefestival. Het is gezellig en er heerst een ontspannen sfeer.” 

“De muziekindustrie is over de jaren flink veranderd. Vroeger haalden bands hun inkomsten uit de verkoop van cd’s, optredens en merchandise. Dat eerste is grotendeels weggevallen vanwege het downloaden. Ze moeten het tegenwoordig veel meer hebben van die laatste twee. Er zijn geen gratis festivals meer voor metalliefhebbers in Nederland. Ik heb mede daarom ook heel veel enthousiaste reacties gekregen over vandaag. Dit is uniek en iets waar we zeker trots op zijn."
Het is voor THHMA niet makkelijk geweest om sponsoren te vinden. “Sponsoren hadden er moeite mee, omdat Schollenpop een familiefestival is. Past daar wel een metalstage bij? Gelukkig zijn wij er uiteindelijk uitgekomen. We hebben wel goede hoop dat het nu makkelijker wordt, omdat we dit jaar echt kunnen laten zien wat er met beperkte middelen in een korte tijdspanne mogelijk is."

In tegenstelling tot voorgaande jaren is Schollenpop dit jaar zonovergoten. “We hebben heel veel geluk gehad. Met een gratis festival kun je natuurlijk gaan wanneer je wilt. Omdat de zon schijnt blijven mensen langer en daar profiteren we allemaal van”, legt Koen uit. "Wij zijn pas anderhalf jaar bezig en toen we toentertijd met 3voor12 Den Haag spraken, hadden we al aangegeven dat onze droom een eigen festival is. Goed, dit mag dan geen volledig eigen festival zijn, maar het komt er al wel bij in de buurt!”

De passie voor metalmuziek begon al vroeg bij Koen Bakker. “Het begon allemaal op tienjarige leeftijd met KISS. Ik zag een LP liggen in de platenzaak met allemaal beschilderde gezichten. Ik wist meteen: die moet ik hebben! Ik vond ze fantastisch en sindsdien is metal - na mijn familie - echt mijn leven geworden. Het grijpt me. Als ik ernaar luister, word ik vrolijk. Er zijn ook mensen die ernaar luisteren wanneer ze agressief zijn. Maar ik ben helemaal niet agressief, ik word er gewoon vrolijk van” .

Het enthousiasme van Koen werkt aanstekelijk. THHMA organiseert ook regelmatig avonden in Musicon, het Paard van Troje, Lazarus (Leiden), 330 Live en het HPC. Uiteraard hopen ze dat ze uiteindelijk meer podia enthousiast kunnen maken. “Nu geniet ik vooral, ik loop vandaag een beetje op een wolk. De bands die van het podium af komen en mij dan bedanken, dat zijn hele mooie momenten!” 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag