Noblesse en Reeperbahn

"Al sinds het begin van de band zeggen mensen dat we een 'internationale' sound hebben"

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Ga je maar bewijzen! Jaar in jaar uit worden er Haagse bandjes het land uitgestuurd. Onder de vleugels van Music City The Hague krijgen acts de kans om zichzelf te presenteren op internationale showcase festivals. Het Reeperbahn festival in Hamburg is één van die festivals. Vanaf 23 september zullen een zestal bands daar keihard aan de bak moeten om op te vallen tussen honderden andere bands. 3voor12 Den Haag gaat met hun mee en wil van te voren graag weten hoe de bands denken hun kansen daar te verzilveren. Vandaag spreken we met Amos Ben-Tal zanger/gitarist van Noblesse

Wat verwachten jullie van het Reeperbahn Festival?
“We hebben een aantal keer in Duitsland gespeeld en dat beviel altijd enorm. Van Duitsers wordt wel gezegd dat ze terughoudend en een beetje saai zijn, wij vonden de sfeer juist erg enthousiast en stimulerend. We zouden er graag vaker komen. We hopen in contact te komen met een goede boeker die kan helpen meer shows te regelen, en wie weet komen we een Duits/Europees label tegen dat onze laatste album NOTHINGISANYTHING uit wil brengen. Momenteel is die alleen in de Benelux verkrijgbaar. We hopen natuurlijk een goede show neer te zetten, en een hoop lol te hebben met de andere bands en de organisatie.”

Wat zijn de verhalen die jullie hebben gehoord over Reeperbahn van jullie voorgangers?
“We hebben wel gehoord dat showcasefestivals een beetje kunnen aanvoelen als een soort 'meat market'. Je krijgt het idee dat iedereen je op van alles zit te beoordelen en dat kan remmend werken. We gaan erheen vol vertrouwen in onze muziek en het feit dat we kunnen spelen. We gaan ons ding doen, nemen dat serieus en genieten.”

Waar en wanneer is jullie showcase?
“We spelen donderdag de donderdag de 24ste om 21.15 uur, in Bahnhof Pauli. Daar spelen alle Haagse bands. Het schijnt een mooie zaal te zijn, en we zijn blij dat we op een handige tijd spelen, als afsluiter halverwege de avond.”

Wat gaan jullie doen om op te vallen tussen al die honderden bands?
"Live proberen we visueel altijd een beetje op te vallen, met licht en video, soms dans. We hebben prachtige video-art projectie en het geluid en de energie die van het podium afkomt is intens. Om publiek naar de show te trekken hebben we ansichtkaarten als flyers en stickers die we uitdelen in de zalen en op de beurs. Ons Nederlandse label Elevate Records zal ook op Reeperbahn zijn om de Duitse contacten aan te halen, dus we hopen dat er interesse is om de show te zien.”

Waarom heeft juist Noblesse kans om door te breken buiten onze landsgrenzen?
“Al sinds het begin van de band zeggen mensen dat we een ' internationale' sound hebben. Misschien gedeeltelijk omdat Amos, de zanger/gitarist, Engelstalig is (“op zekah geen Haagse tongval…”). We hebben al een aantal keer in het buitenland gespeeld (Londen, Gent, Frankfurt, Tel-Aviv) en de reacties en recensies zijn altijd positief. Onlangs schreef het Belgische magazine RifRaf een erg positieve recensie over NOTHINGISANYTHING, en in een ander stuk werden we vergeleken met dEUS en Soulwax. Ons geluid refereert ook aan de rauwe sound uit begin jaren 90. Er zit een tijdloosheid in die weer in de mode komt nu. De tijd lijkt rijp voor ons.”

Reeperbahn staat bekend als een straat vol ondeugd, hoeren en stripclubs, wie van Noblesse moeten jullie s'nachts waarschijnlijk uit de stripclub slepen?
“Ehm... Amos is een beetje een saaie workaholic, dus die zit in zijn hotelkamer iets nuttigs te doen. Bassist Shahar is te cool en te lui voor zo'n ingewikkeld avontuur. Kees, de drummer, is een beetje een stille. Hoor je nooit over dit soort dingen. Die dus.”