De Haagse song van: deel drie

Rianne Walther, Rob Vondracek, Gideon Rozendaal en Marco Bijsterbosch

Megan Lloyd ,

Welke Haagse act maakte het mooiste, vetste, beste, meest dansbare of juist tranentrekkende nummer van 2015? Kortom; wie maakte dé Haagse Song van het Jaar? Samen met Den Haag FM zijn wij op zoek naar het beste liedje van het jaar. In de aanloop hiervan hebben wij wat 'bekende Haagse koppen' gevraagd naar hun favoriet. Kortom; het is lijstjestijd! Vandaag het laatste deel met Rianne Walther, Rob Vondracek, Gideon Rozendaal en Marco Bijsterbosch!

Rianne Walther

Als er één band een topjaar heeft gehad, dan is het The Indien wel. Een nieuwe EP, een bomvolle show in de X-Ray op Lowlands en nog talloze andere optredens en hoogtepunten. Zondag staan ze in het Paard van Troje met hun eigen clubtour (wist je trouwens dat je daar bij ons kaartjes voor kunt winnen?) en volgende week zitten zij zeker tussen de kanshebbers voor de Haagse song van het jaar award. Hoog tijd om ook zangeres Rianne naar haar lijstjes te vragen!

Top 3 beste Haagse liedjes van het afgelopen jaar?
"Son Mieux - Easy. Deze staat voor mij op nummer een omdat het mij raakt. Je wordt meegenomen in de pure en rauwe belevingswereld van Camiel. Lekker stemmetje ook hoor.
The Womb - Out of Place. Deze gasten hebben een lekker soundje en als ik mijn ogen dicht doe word ik heerlijk meegenomen op een kleedje met mijn munttheetje. Ik vind dat we deze gasten wel wat meer mogen omarmen. Internationale allure, o shit zei ik dat? Ja!
Taymir - Sometime. Hier ga ik gewoon lekker op. Ook tijdens hun live shows kan ik niet stilstaan. Jammer dat ze zo weinig in Nederland spelen maar dat is dan weer niet zo jammer voor hen."

En wereldwijd?
"Alabama Shakes - Don't Wanna Fight. Jeetje hou op met me, toen ik voor het eerst die 'live' video van hun zag kon ik wel janken van blijdschap. Zo vet, en goed en cute.
The Weeknd - Can't Feel My Face. Echt een fijne song en blijft hangen op een niet irritante manier. Als het refrein erin komt dan kan ik niet meer stil staan.
Tame Impala - Let It Happen. Ik was zo blij dat ze met een nieuwe single/nieuw album uit kwamen. Tegelijkertijd baalde ik zo erg dat ik ze op Lowlands niet kon zien. Toch wel een nieuwe weg in geslagen maar niet minder bueno."

Beste Haagse nieuwkomer in 2015?
"Son Mieux, die guys and girl zijn zo lekker bezig. Niet voor niets meegevraagd op onze clubtour zodat we er lekker zelf van kunnen genieten."

Meeste indrukwekkende optreden van het jaar en waarom?
"Alabama Shakes in de 013. Wow, dat was even een inspiratieboost."

Mooiste - eigen - muzikale moment? 
"We hebben net een nieuwe EP uit genaamd 'Hiatus', daar zijn we heel trots op. We mogen uitbrengen en spelen wat we zelf willen en er zijn meer mensen dan alleen mijn ouders die het leuk vinden, wat wil je nog meer? Onze show tijdens Lowlands was ook wel echt een momentje, volle X-Ray met allemaal mooie mensen die er zin in hadden."

Wat kunnen we in 2016 van je verwachten?
"2016 staat in het teken van schrijven, opnemen en spelen. Een derde EP of misschien wel een lekker lang album, ik mag natuurlijk niet teveel verklappen. Dat zou hetzelfde zijn als je kerstcadeautjes niet inpakken en onder de boom leggen. Hopelijk zien we jullie allemaal de 27e tijdens onze laatste clubtourshow van het jaar in het Paard. Fijne feestdagen en eet veel, dat is goed voor je."

Rob Vondracek

Als directeur van het Haags Pop Centrum kent Rob de Haagse muziekscene door en door. Dit jaar vierde HPC een feestje, want de organisatie bestond 30 jaar! Dit is uiteraard goed gevierd, wat weer voor hele mooie momenten heeft gezorgd met als hoogtepunt de Haagse Pop Maand! Wij vroegen Rob naar zijn favorieten.

Top 3 beste Haagse liedjes van het afgelopen jaar?
"Woof! Woof! Ridicule - Run Faster. Omdat je dit vrolijke springnummer niet meer uit je hoofd krijgt als je het gedraaid hebt! En wat een fantastische videoclip!
The Indien - Summer Night. Dit nummer geeft een superrelaxed zomergevoel. Alsof je ‘s nachts onder de sterrenhemel op het strand ligt, bijkomend van een hete Haagse zomerstranddag.
Tears & Marble - Blood & Gold. 2015 is het jaar van de Haagse female vocals. Geen typisch Haagse mannenrock, maar fris klinkende dromerige acts die mooie liedjes, die goed geproduceerd zijn, perfect combineren met fijne elektro en dromerige zang."


Beste Haagse nieuwkomer?
"Son Mieux. Weer een droomdebuut van een aankomende Haagse superster, die ook nog een superrelaxte toffe gast is, een performer pur sang, en zelf fantastische liedjes schrijft. Niet voor niets winnaar van de Haags Popprijs 2015 voor Aanstormend Talent."

Meeste indrukwekkende optreden van het jaar?
"Dead Meadow tijdens de Bazart Psychnight in de grote zaal van het HPC, met The Womb in het voorprogramma. The Womb speelde overigens als eerste act van de avond een ijzersterke set."

Mooiste muzikale moment van 2015?
"De nieuwe Golden Earring EP, The Hague. Een ode aan pop- en beatstad Den Haag. Hij is net uit, ik heb de EP beluisterd, kippenvel! Vijftig jaar en still going strong. Diepe buiging voor deze Haagse gasten die al 50 jaar aan de top staan en maar door blijven gaan.
Ik wil ook het Herfstfest, georganiseerd door superdrummer Koen Herfst en het HPC, niet onvermeld laten. Cesar Zuiderwijk vervulde er een glansrol met een optreden van Koen Herfst en meester percussionist Vernon Chatlein. Meest opwindende drumset ooit! Er kwamen ruim 700 bezoekers af op het Hersftfest, dat ook supergezellig en leerzaam was."

Beste Haagse album om onder de kerstboom te leggen?
"Revolution van Q65. De rode vinyl-heruitgave."

Wat kunnen we in 2016 van je verwachten?
"Met het HPC gaan we ook in 2016 popstad Den Haag weer laten knallen en rocken met fijne projecten, kicken festivals en toffe optredens. Van mijzelf als muzikant kunnen vooral de gitaarnoisefreaks in 2016 nieuwe exercities en uitspattingen verwachten."

Marco Bijsterbosch

Marco is als programmeur van de Grote Markt natuurlijk altijd bezig met het vinden van de crème de la crème van de Haagse muziek, voor festivals als Sniester en uiteraard alle optredens die plaatsvinden in de Zwarte Ruiter. Wij waren daarom erg benieuwd waar hij van heeft genoten in 2015 en wat zijn aanraders zijn!

Top 3 beste Haagse liedjes van het afgelopen jaar?
"Son Mieux - Easy. Catchy, fris, fijne stem, na één keer luisteren ben je om.
Taymir - Sometime. Verrassend nummer, je moet 'm drie keer luisteren voordat 'ie je echt grijpt.
Woot - Don't You. Knap geschreven radiohit."


En wereldwijd?
"Onmogelijke vraag. Maar als ik dan toch iets moet roepen… ik heb veel naar Junior Thomas & The Volcanos geluisterd. Het nummer Get a Hold of You klinkt waanzinnig authentiek. Ze stonden afgelopen jaar in de Ruiter met helaas veel te weinig publiek."

Beste Haagse nieuwkomer in 2015?
"Son Mieux"

Meeste indrukwekkende optreden van het jaar en waarom?
"Pfff, weer zo'n lastige vraag. Ik heb zoveel gezien afgelopen jaar. Het optreden van The Jacques (UK) in een ranzige kelder in Duitsland voor 30 man maakte erg veel indruk. Waanzinnige band, met veel potentie."

Mooiste - eigen - muzikale moment?
"Sniester 2015. Zoveel toffe acts en blije mensen gezien, dat kan wel eens wat gaan worden, dat festival!"

Beste Haagse album om onder de kerstboom te leggen?
"Tja... Q65 – Revolution. Daar kun je niet omheen."

Gideon Rozendaal

Twee mensen van het HPC in dit lijstje? Jazeker! Het HPC heeft echt een topjaar gehad, zoals eerder al werd onderschreven door Rob Vondracek. Als er één plek is in Den Haag die muziek ademt, dan is het het HPC wel. Als evenementencoördinator heeft Gideon mooie evenementen mogen organiseren en bewerkstelligen met de top van de Haagse muziekscene. Hoog tijd om ook Gideon aan de tand te voelen.

Top 3 beste Haagse liedjes van het afgelopen jaar?
"Son Mieux – Feels. De eerste keer dat ik Camiel onder de naam Son Mieux zag optreden was bij strandtent Indigo, al in de zomer van 2014. Het optreden maakte gelijk vanaf de eerste noot grote indruk op me. Zijn stem ging door merg en been, een beetje vergelijkbaar met die van Finn Andrews van The Veils. Het is geen trucje, gewoon donders goed geschreven liedjes, oprecht, je voelt ze binnenkomen. Vooral Feels is helemaal raak. Je haalt het einde niet zonder kippenvel.
The Indien - Done. Een geweldige sound en lekker psychedelisch. Subtiele backing vocals en errug lekker hoe die gitaar steeds weer in komt vallen na het refrein. Van internationale klasse. Punt.
Organisms – Para op de after
Een ongepolijst briljantje, vooral live niet te versmaden. Voordat je het überhaupt door hebt sta je al goedkeurend met je hoofd te knikken en dat gaat vanzelf over in het bewegen van je gehele lichaam. Maakt niet uit hoe, die energie moet er gewoon uit en na afloop wil je alleen maar meer."

En wereldwijd?
"Kurt Vile – Pretty Pimpin. Een juweeltje. Het klinkt zo ongelooflijk eenvoudig, maar dat is het niet. Tenminste, wat weet ik er eigenlijk van, een muzikale gave ontbeert me sowieso, maar ik weet wel dat ik dit gewoon een geweldig goed popliedje vind. Verdere uitleg overbodig, me dunkt.
Public Service Broadcasting – Go! Iedere keer als dit nummer hoorde, werd ik er langzaam ingezogen, zo meeslepend en catchy. Ik ben geen SCI-FI fan, maar het voelt toch even alsof je onderdeel bent van een belangrijke ruimtemissie. En wanneer het nummer is afgelopen, zet je het zonder pardon nog een keer op en beleef je het hele avontuur gewoon opnieuw.
Songhoy Blues – Al Hassidi Terei
Wat mij betreft een van de hoogtepunten van State-X New Forms 2014, maar het album is begin 2015 uitgekomen. Heerlijk, aangrijpend, aanstekelijk, muziek om vrolijk van te worden, hoop te krijgen, in opstand te komen of gewoon lekker te gaan springen. Of gewoon om in een hangmat te gaan liggen, kan natuurlijk ook."


Beste Haagse nieuwkomer in 2015?
"Son Mieux heeft in mijn optiek terecht de Haagse Pop Prijs voor aanstormend talent gewonnen, maar zoals ik net al aangaf was hij stiekem in 2014 al bezig onder de naam Son Mieux.
Tuurlijk, dat was nog solo en als side-project van Soul Sister Dance Revolution, maar dan breek ik nu toch de lans voor AAPNOOTMIES. Of wordt dat de beste nieuwkomer van 2016?"


Meeste indrukwekkende optreden van het jaar en waarom?
"Krijg ik strafpunten als ik twee indrukwekkende optredens noem? Of krijg ik sowieso strafpunten als ik de Vrienden van Amstel noem? En dan heb ik het nog niet eens over een voortreffelijke vertolking van Marcel Veenendaal die angstaanjagend goed en al fietsend door de Ahoy in de huid kroop van André Hazes. Neen, ik heb het over Sharon den Adel (u welbekend van Within Temptation) die met een 45-koppig orkest Paradise en A Sky Full of Stars ten gehore bracht. Daar moet ik dan nog bij vertellen dat het orkest opgestapeld was in een vier-op-een-rij-achtige constructie, waarbinnen ook nog eens werd geprojecteerd. Gauw over op dat andere meest indrukwekkende optreden van 2015. Dat is het optreden van Binkbeats tijdens Eurosonic Noorderslag in het Infoversum (de Groningse versie van het Omniversum), waarbij de koepel gebruikt werd voor een sterrenhemelprojectie. Machtig mooi en spacey."

Mooiste - eigen - muzikale moment?
"Ik ben enorm fan van Oerol, dus ik vond het geweldig om drie dagen lang het Westerkeyn podium te mogen presenteren. Bands als Alamo Race Track, Wende en Typhoon traden daar op met die geweldige Oerol vibe."

Beste Haagse album om onder de kerstboom te leggen?
"De Vier Seizoenen van Kern Koppen. Naast dat de muziek meesterlijk is, zijn de hoezen prachtig vormgegeven, een echte must-have. Mocht je nog budget over hebben, leg dan ook het fotoboek OFF Den Haag erbij. Hierin valt onder andere te lezen hoe de Vier Seizoenen tot stand zijn gekomen."

Wat kunnen we in 2016 van je verwachten?
"Momenteel ben ik stiekem vooral aan het bijkomen van weer een productief jaar, een jaar waarin het HPC tevens haar 30-jarig jubileum vierde met o.a. de Haagse Pop Maand en het project OFF Den Haag (naast het fotoboek ook diverse optredens, exposities en een fotografieworkshop). In 2016 gaan we vrolijk verder met het supporten van Haagse Popmuziek en popmuziek in Den Haag. Daarnaast komt er weer een editie van het Delftse festival Westerpop. Het festival moest gedwongen verhuizen en het is inmiddels gelukt om een geschikte nieuwe locatie te vinden waar we denken de vertrouwde sfeer, uitstraling en beleving van Westerpop neer te kunnen zetten. De voorbereidingen zijn alweer in volle gang."