De Haagse song van: deel één

Julie Hauber, Thomas van der Want en Camiel Meiresonne

Megan Lloyd ,

Welke Haagse act maakte het mooiste, vetste, beste, meest dansbare of juist tranentrekkende nummer van 2015? Kortom; wie maakte dé Haagse Song van het Jaar? Samen met Den Haag FM zijn wij op zoek naar het beste liedje van het jaar. In de aanloop hiervan hebben wij wat 'bekende Haagse koppen' gevraagd naar hun favoriet. Kortom; het is lijstjes tijd! Vandaag deel één met Julie Hauber, Thomas van der Want en Camiel Meiresonne.

Julie Hauber

Ze coördineert en presenteert Stork on Air, het radioprogramma op Den Haag FM dat zich volledig richt op Haagse muziek. Elke maandagavond komt er in het programma een gast langs, hoor je het laatste popnieuws en ontdekt de nieuwe releases. 

Top 3 beste Haagse liedjes van het afgelopen jaar?
"Na vier dagen kan ik hier nog geen antwoord op geven. Ik wil wel een paar liedjes voordragen die niet in de lijst van 50 Haagse songs staan, maar daar wat mij betreft ook tussen hadden kunnen staan: ‘Done’ van The Indien, ‘Sean’ van Playground Zer0, ‘Here & Now’ van DI-RECT, ‘Donderwolk’ van Kern Koppen en ‘Like An Arrow’ van Mik Adrian."

En wereldwijd?

"‘The Less I Know The Better’ van Tame Impala, ‘King Kunta’ van Kendrick Lamar en ‘Pretty Pimpin’ van Kurt Ville. Fijne liedjes."

Beste Haagse nieuwkomer in 2015?
"Son Mieux"

Meeste indrukwekkende optreden van het jaar?
"Kendrick Lamar op Lowlands. Hagenaars staan er over het algemeen bekend om dat ze met de armen over elkaar en een ongeïnteresseerde blik van een show genieten. Ik ben daar ook ontzettend goed in, maar kon niet anders dan bij dit optreden dansen. En, misschien niet het meest indrukwekkend, maar wel het vermelden waard: De afscheidsoptredens van F in de Zwarte Ruiter. Die jongens hadden echt een groter podium verdiend."

Beste Haagse album om onder de kerstboom te leggen?
"‘Revolution’ van Q65, klassieker.

Wat kunnen we in 2016 van je verwachten? 
"Ik kan nog steeds genieten van al het talent dat onze stad rijk is en wil daar met mijn collega’s van Stork On Air graag op in blijven spelen door ook aankomend jaar de Haagse muzikanten een podium te kunnen bieden. Het programma moet zich niet alleen blijven ontwikkelen, maar ik wil zelf ook doorgroeien, nieuwe kennis op doen en meer van de wereld zien." 

Thomas van der Want

Hij is frontman van Soul Sister Dance Revolution, de band waar we – behalve optredens op het festival van Di-Rect en in de Zwarte Ruiter – weinig van gehoord hebben in 2015. Wel vertrok toetsenist Camiel Meiresonne de band om zich te richten op Son Mieux. In 2016 gaan we waarschijnlijk een hoop horen van de Soul Sisters. 

Top 3 beste Haagse liedjes van het afgelopen jaar en waarom?
"Op één: The Womb - What It Is. Volgens mij is het niet het populairste nummer van hun maar ik vind hem erg gaaf. Het heeft een toffe opbouw en ik vind het iets gevaarlijks hebben. Op twee: Son Mieux - Easy. Ik ben nogal bevooroordeeld als het gaat om Son Mieux, gezien hij ook bij SSDR heeft gespeeld enzo. Toch vind ik dat hij met Easy een toffe weg is ingeslagen en zich heeft gedistantieerd van het huis-tuin-en-keuken singer songwriter gebeuren. Daar moet ik niks van hebben. Op drie: Tears & Marble - Blood & Gold. Ik moest even zoeken of dit wel uit 2015 is maar dat is het. Ik vind de productie erg cool en gewoon een tof liedje. Ben erg benieuwd wat zij nog meer gaan doen. Ik wilde eigenlijk ook Truckers van Vuigtuig noemen maar ik mag er maar drie kiezen."

Top 3 beste liedjes van het afgelopen jaar (wereldwijd)?
"1. Tame Impala - The Less I Know The Better. Elke zelf respecterende indie-tijger vind Tame Impala helemaal te gek. Daarnaast was het de soundtrack van mijn culinaire reis door Spanje met een zeer bekende Haagse kop.
2. Kurt Vile - Pretty Pimpin. Ik vind hem cool. Vette riff, toffe tekst, eerlijke grond, goede wijn.
3. De Jeugd van Tegenwoordig - Manon. Naar mijn mening een van de vetste nummers van DJVT. Het einde doet me een beetje denken aan Daft Punk en dat is natuurlijk altijd goed. De kattenclip maakt het helemaal af."

Beste Haagse nieuwkomer in 2015?
"Son Mieux"

Meeste indrukwekkende optreden van het jaar en waarom?
"15 jaar Di-rect op het strand. Echt een tof optreden met zowel het huidige als het oude Di-rect. Ik kreeg een beetje het idee dat al die mensen op het strand stiekem heel trots op ze waren. Mooi."

Mooiste muzikale moment?
"Een zaterdagmiddag in maart dat ik een demo aan het maken was bij onze drummer Jelger voor Soul Sister Dance Revolution. We hebben toen soep gegeten en hebben tussen het opnemen door allemaal grappige filmpjes gekeken. Echt een fijne middag was dat."

Beste Haagse album om onder de kerstboom te leggen? 
"Singles Only van Kane."

Wat kunnen we in 2016 van je verwachten?
"Nieuw album van SSDR."  

Camiel Meiresonne

Het was een beetje zijn jaar: Son Mieux oftewel Camiel Meiresonne. Alhoewel, volgens 3FM dj Frank van der Lende wordt juist 2016 zijn jaar. Hij is in ieder geval groot kanshebber voor Haagse Song van het Jaar 2015 met zijn 'Easy'. Maar wat waren zijn favorieten? 

Top 3 beste liedjes van het afgelopen jaar en waarom?
"Taymir - Sometime. Als er een bandje is die de Haagse traditie op de kaart blijft zetten is het Taymir. IJzersterke songs in een leren jasje. Ja, mijn broertje zit er in dus já, ik ben bevooroordeeld, maar dit bandje heeft mij - en vele denk ik met mij -vanaf moment één bij mijn strot gegrepen om niet meer los te laten. Popsongs, attitude: gotta love it!

The Indien - The One. Rianne is de beste zanger(es) van Den Haag, there I said it. Ik weet nog goed dat ik haar voor het eerst hoorde zingen toen The Indien nog alleen maar akoestische shows deed en wist niet goed wat ik hoorde. Kippenvel bij elke uithaal. Het bandje om haar heen is misschien ook nog wel eens de best klinkende en meest groovy band van dit moment. 1 + 1 = 1000.

DI-RECT - You & I. De manier waarop DI-RECT zichzelf opnieuw blijft uitvinden en ontwikkelen vind ik geweldig om te zien. Keiharde zomertune, stiekem misschien de beste live band van Nederland. Volgens mij kan niemand deze band meer niet serieus nemen en dat is verdiend."

Beste Haagse nieuwkomer in 2015? 
"Mag ik er twee noemen? Misschien allebei geen echte nieuwkomers meer maar Tears & Marble en FilosofischeStilte zijn voor mij een heel erg welkome afwisseling in de Haagse muziekscene. Allebei super goede producties met een eigen geluid. Even geen gitaren; awesome."

Meeste indrukwekkende optreden van het jaar en waarom?
"Patrick Watson in de Effenaar. Ik weet niet wat het is met deze man maar alles wat hij doet komt rechtstreeks binnen. Twee uur lang niet kunnen praten met kippenvel over mijn armen. Super bijzondere man, bijzondere band, bijzondere show."

Mooiste - eigen -muzikale moment?
"Onze gig in de Zwarte Ruiter was heel bijzonder. We hebben met Son Mieux sinds het begin bijna niet in Den Haag gespeeld, dat we nu een eigen show mochten doen in een overvolle Zwarte Ruiter was echt heel erg gaaf. De liefde en de aandacht in de zaal was alles waar je op hoopt. Bedankt daarvoor!"

Beste Haagse album om onder de kerstboom te leggen? (aller tijden)
"De laatste plaat van Hallo Venray (Two Feet, red.). Zonder dat iemand het doorhad misschien wel de beste Haagse plaat ever."

Wat kunnen we in 2016 van je verwachten?
"We zijn op dit moment een EP aan het opnemen die in het voorjaar uit moet gaan komen. Verder gaan we hopelijk met een bomvolle agenda de zomer in om door heel Nederland feest te vieren op de festivals!"