POW Ensemble verwart in Heaven

Een belevenis voor de liefhebber

Schrijver: Megan Lloyd | Fotograaf: Stephan Kaffa ,

POW Ensemble is een belevenis. Een Haagse formatie opgericht in 2001 met als doel om een boek te vertolken middels elektronische muziek en dans, spraak, zang en gevoel. Dit alles geïnspireerd door het boek ‘Tender Button’ van Getrude Stein. Klinkt als een raadsel, maar we laten ons graag verrassen.

HET CONCERT

POW Ensemble, Heaven, Crossing Border festival, 14 november.

DE ACT

Beschrijven wat je ziet en hoort is moeilijk. Het is een mengelmoes van instrumenten en geluiden, vaak geen touw aan vast te knopen. Je moet er van houden. Ben je iemand die graag heel diep naar een betekenis van een geluid zoekt? Dan ben je aan het goede adres.

HET NUMMER
Duidelijke nummers met een begin en een eind, daar doet POW Ensemble niet aan. We krijgen een aaneengeregen geheel dat af en toe wordt onderbroken door een quote of een tapdansuitvoering.

HET MOMENT

Het getapdans zorgt voor redelijk wat applaus. Soms vijf seconden, soms twee minuten lang. Onduidelijk of er nu geapplaudiseerd wordt voor het uithoudingsvermogen van de artiesten, de diepere betekenis of vanuit een ‘toch goed dat hij het probeert’-gevoel.

OOK OPMERKELIJK
Álles is opmerkelijk. Van de geluiden waarvan je echt moet gokken wat ze betekenen en waarom ze worden gespeeld, tot quotes als “Saturday is a recurrence that happens every week” (waar, wederom, voor wordt geapplaudisseerd). Mogelijk komt dit uit het boek dat ze aan het vertolken zijn.

HET PUBLIEK

....is schaars. Vooral in het begin zijn de bezoekers op twee handen te tellen. Eén voordeel: daardoor is het wel een paar graden koeler - bij alle overige optredens in de Heaven wordt er veel geklaagd over de warmte. Gedurende de show is het een komen en gaan van bezoekers, sommigen houden het na een paar minuten voor gezien. Maar dit zou Crossing Border niet zijn als er toch altijd mensen zijn die ook hier de diepere betekenis kunnen waarderen. Vooraan stonden - vooral iets oudere - koppels met een serieuze blik goedkeurend knikkend het spektakel te aanschouwen.

HET OORDEEL

Ondertussen speelt The Cinematic Orchestra in The Royal. Wie vanavond met een voldaan gevoel naar huis wil gaan, doet er beter aan om in The Royal het festival af te sluiten - niet in de Heaven. POW Ensemble is hard werken: je moet ervan houden en zelf de diepere betekenis zoeken in het werk van de muzikanten en artiesten.

DE FOTO