Kitty, Daisy and Lewis grooven en swingen als een malle

Familie Durnham waardige afsluiter in de Raven

Schrijver: Ramon Keyzer | Fotograaf: Nienke Verhoef ,

Als afsluiter in The Raven mag de Kelly Family van de alternatieve R&B, blues en western het licht uit doen. De zusjes Kitty en Daisy, broertje Lewis en beide ouders Durnham zijn allemaal multi instrumentalisten. Onder hun fans vinden wij bekende namen als Chris Martin, Dustin Hoffman, David Lynch en Ewan McGregor. Eerder dit jaar stonden ze op Pinkpop, vandaag als afsluiter in de Heaven.

HET CONCERT

Kitty, Daisy and Lewis, The Raven, Crossing Border, 14 november

DE ACT

Dat Kitty, Daisy en Lewis de muziek met de paplepel hebben ingekregen blijkt uit alles. Nonchalant wordt er na nagenoeg elk nummer gewisseld van instrumenten, die dan weer allemaal feilloos worden bespeeld. Drums, gitaar, toetsen, mondharmonica, ze kunnen het allemaal. Solide basis voor zowel de muzikale opvoeding als dit optreden ligt bij Pa en Ma. Zij spelen zeer functioneel en dienend op de achtergrond hun bas- en gitaarpartijen. Tuurlijk doet broertje Lewis leuk mee, alle aandacht wordt echter opgeëist door de twee zusjes Kitty en Daisy. Hun strakke catsuits doen wel heel erg denken aan het gouden glitterpakje van Arc Iris vorig jaar op Crossing Border.

HET NUMMER

Het is onmogelijk één nummer te kiezen dat eruit springt. Daarom eentje die er uit springt doordat het anders is. Baby bye bye met Lewis op piano en zang. Een op het eerste gehoor zeer simpel en bijna saai monotoon ritme met daaroverheen de zang van Lewis. Het tempo is tergend traag, maar toch zit het zo goed in elkaar dat het nummer na het concert nog tijden lang nagalmt in je hoofd. Of toch No action in my bed? Na een rustige start achter piano is het het funky gitaarloopje waardoor juist dit nummer eruit springt. En de zwoele zang natuurlijk.

HET MOMENT

Wanneer trompettist Eddie Thornton, beter bekend als 'Tan Tan' opkomt na een klein half uur gaan de heupjes net wat meer heen en weer. De trompet voegt precies dat toe wat het optreden op een hoger niveau brengt. Deze oude Jamaicaan weet ook de sympathie van het publiek meteen en moeiteloos voor zich te winnen.

OOK OPMERKELIJK

De niks verhullende zwarte catsuits waarin de gezusters Durnham zich gehesen hebben. Daarbij staat de wat camp achtige outfit van moederlief in schril contrast. En komt broertje Lewis, met zijn te hoog opgetrokken pantalon en te ruim zittende coltrui, wat sullig over. Aan de andere kant hebben zij gemeen dat het qua kleding eigenlijk allemaal fout is. 

HET PUBLIEK

De Raven is misschien net half gevuld en dat is opmerkelijk. Tegenvallend. Maar bijna iedereen die binnen is blijft ook binnen en dat is een goed teken. Er wordt gedanst door enkelen maar niemand kan echt stil staan. Vooraan staan de fans beschaafd en beheerst te dansen, achterin gaat een enkeling ongegeneerd uit zijn dak.

HET OORDEEL

Het swingt en grooved heerlijk het hele optreden door. Zeker na de opkomst van de Jamaicaanse trompettist Tan Tan weet de band een constant hoog niveau vast te houden. Nadat hij het podium echter verlaat zakt ook de set iets in met een wat meer ingetogen nummer. Dit is slechts een heel klein minpuntje in top optreden. 

DE FOTO