Duke Garwood rouwt

De man en zijn gitaar eisen misschien iets te veel van Crossing Border

Schrijver: Tessa Bentvelsen | Fotograaf: Stephan Kaffa ,

Duke Garwood heeft gespeeld in verschillende grote bands, maar een indruk achterlaten doet hij niet. Het is vooral een man op een gitaar, die heel erg baalt van de vreselijke gebeurtenissen gisteravond in Parijs.

HET CONCERT

Duke Garwood, Crossing Border Festival, Nationaal Toneelgebouw Heartbeat Hotel, zaterdag 14 november 2015

DE ACT

De Londense Duke Garwood heeft een indrukwekkend curriculum vitae. De multi-instrumentalist heeft voor meerdere grote acts verschillende instrumenten bespeeld – van Mark Lanegan tot Savages. Garwood heeft na jaren voor hen spelen, begin dit jaar zijn vijfde solo album uitgebracht genaamd ‘Heavy Love’. 

HET NUMMER

Er is geen nummer dat er echt uit springt. Alles klinkt hetzelfde, zonde.

HET MOMENT

Garwood was duidelijk aangeslagen door de gebeurtenissen in Parijs van afgelopen avond. Nog voordat hij de eerste noot aanslaar, zegt hij al: “I’m sad, my friend’s band got hijacked last night”. Het zet de toon en door zijn mindset is het gehele optreden erg donker. Garwood lijkt niet uit zijn bedompte stemming te komen. 

OOK OPMERKELIJK

Garwood geeft een vlak optreden, dat kan kan komen door de gebeurtenissen van een avond eerder. Dan is dat natuurlijk wel heel bijzonder, want normaal zou je een vlak optreden als dit niet accepteren.  

HET PUBLIEK

Terwijl er een handje vol mensen na twee nummers al opstaat en wegloopt, roept Garwood ze nog na: “I’ll play some hits in a bit”. Maar het mag niet baten. Mensen komen en mensen gaan. De helft zit stoïcijns voor zich uit te staren, de andere 49 procent zit geïnteresseerd te luisteren. De overige 1 procent (lees: één man) reageert vooral erg enthousiast op ieder nummer. 

HET OORDEEL

De donkere, gloomy country van Garwood maakt geen indruk. Het begint oké maar het energielevel blijft vooral erg hetzelfde en er zit geen enkele verandering in de nummers. Bedompt en eentonig, is wat het vooral is. Driekwartier lang een man op een gitaar, meer is het niet. Dan mag hij wel met grote mensen hebben samengewerkt en een multi-instrumentalist zijn, maar laten zien doet hij het niet. 

DE FOTO