Alela Diane & Ryan Francesconi zetten een spot op Frankrijk

Duo speelde gisteren nog in de Franse hoofdstad

Schrijver: Tessa Bentvelsen | Fotograaf: Wouter Vellekoop ,

Na een indrukwekkende speech van presentator Menno Pot en een minuut stilte voor wat er gisteravond in Frankrijk is gebeurd, brengen Alela Diane en Ryan Francesconi alleen nog maar meer kippenvel. De twee stonden gister zelf nog in Parijs te spelen. Nog onder de indruk van wat er gebeurd is, komen de nummers extra hard aan.

HET CONCERT

Alela Diane & Ryan Francesconi, Crossing Border, Koninklijke Schouwburg The Royal, zaterdag 14 november 2015

DE ACT

Alela Diane, de vrouw achter verschillende wondermooie zwijmelnummers, en Ryan Francesconi, de met balkan geobsedeerde componist die gespecialiseerd is in de tambura - die hij nu niet bij zich heeft - en die getourd heeft met Joanna Newsom. De twee vonden elkaar eind 2014 bij een show van een gezamenlijke vriend, toen Francesconi inspiratie miste voor het maken van meer instrumentale muziek en Diane niet meer wist waar ze moest beginnen na de geboorte van haar dochter. Voor ze het wisten, kwamen ze er samen wel uit en creëerden ze het album ‘Cold Moon’.

HET NUMMER

Het laatste nummer van het optreden, ‘Roy’, wordt opgedragen aan iedereen die geraakt is door de gebeurtenissen in Parijs. Met woorden als “goodbye’ en “to leave this place for the great unknown”, komen de emoties ineens heel dicht bij. Her en der worden zelfs stiekem tranen weggepinkt. Mooi en precies op de juiste plek rakend.
 

HET MOMENT

Na de binnendringende speech van Menno Pot en de minuut stilte voor de gebeurtenissen in Parijs, beginnen Diane en Francesconi met ‘Cold moon’. Kippenvel wordt gratis geleverd bij de zin “There is war out in the east, even on the brightest day”. De stemming is gezet - ook al is het niet de leukste stemming waar je in kan belanden.
 

OOK OPMERKELIJK

Diane en Francesconi traden gisteren nog in op in het noorden van Parijs. De twee twijfelden of ze vanavond wel wilden opreden, maar ze hebben het toch gedaan. "Singing some of these songs tonight, is pretty strange", verklaart Diane. Maar het publiek laat hun respect blijken met een luid applaus. Aan het einde van het optreden geven ze toe dat het goed voelt om vanavond toch te spelen.
 

HET PUBLIEK

Het publiek waardeert de komst van Diane en Francesconi. Na ieder nummer en na iedere mooie uitspraak, klinkt een luid applaus. Er wordt goed meegestampt en -geklapt bij bepaalde nummers waar dat toepasselijk is en na afsluiter ‘Roy’ volgt zelfs een staand applaus met een luid gejoel, waar zelfs de presentator niet doorheen komt. Ieder nummer heeft een indruk achtergelaten, ook al hoor je in de wandelgangen na afloop ook dat het soms net even iets te saai was.
 

HET OORDEEL

Het optreden van Francesconi en Diane staat van begin tot eind in het teken van de aanslagen in Parijs. Breekbaar staan de twee met hun violiste op het podium - misschien nog wel veel breekbaarder dan dat je ze iedere andere avond zou aantreffen. Dat geeft ook kracht en een extra laag aan de nummers. Het optreden zelf kent een mooie afwisseling in de nummers. De ene keer staan ze met z'n drieën op het podium, de andere keer staat Diane er helemaal alleen met haar gitaar. De hoge, klassieke stem van de violiste gaat ook goed samen met die van Diane. Dat, samen met Francesconi zijn gitaarspel, zal niet snel vervelen.
 

DE FOTO