Beau opent Crossing Border in Heaven

Theatrale folkmeisjes trekken volle zaal ondanks de Vloek van Heaven

Schrijver: Marco Vlot | Fotograaf: Wouter Vellekoop ,

Helemaal bovenin de Koninklijke Schouwburg bevindt zich Heaven. Vanavond opent Beau uit New York daar Crossing Border 2015. Met hun kunstzinnige genen passen Heather Golden and Emma Rose uitstekend in de programmering van een festival als Crossing Border. Voor de gelegenheid hebben ze een heer meegenomen die op zijn cajón (doosvormig percussie-instrument) de nummers van het nodige ritme voorziet. Buiten is het kil en donker, maar in de Koninklijke Schouwburg begint de pret pas.

HET CONCERT

Beau. Crossing Border 2015 - Heaven, vrijdag 13 november 2015

DE ACT

Vriendschap is een belangrijk thema voor Beau. De dames zelf zijn al sinds hun jeugd vrienden, hun moeders zijn vrienden, en hun eerste single, One Wing, gaat over vriendschap. Heather Golden and Emma Rose brachten onlangs hun naar zichzelf vernoemde EP uit, en in 2016 verschijnt debuutalbum 'That Thing Reality'. Het folkduo, begonnen als The Boos, noemt als invloeden de Cheshire Cat uit Alice in Wonderland, Motown-soul en rock uit de jaren ‘70. In hun nummers is echter vooral folk, soul en een vleugje melancholie te horen. Opgegroeid in een kunstenaarsmilieu, werken de dames graag samen met fotografen, schrijvers, muzikanten en regisseurs. En dan te bedenken dat ze dit ondanks hun leeftijd, begin 20, al 7 jaar doen.

HET NUMMER

Na de nodige nummers van hun EP en het nog te verschijnen album spelen de dames en heer een cover van The Ronettes, namelijk ‘Be my baby’. Dit nummer nodigt uit tot meezingen, en het publiek doet dat dan ook. Zo tegen het eind van het optreden komt de sfeer er goed in.

HET MOMENT

Na de gloedvolle aankondiging door Gideon Rozendaal komen de dames op. Eén van de twee blijkt haar enkel verzwikt te hebben en loopt daardoor op krukken. Desondanks laat dat haar niet weerhouden om zittend op een kruk de gitaar ter hand te nemen. Vorig jaar stond Intergalactic Lovers in de Heaven, en kwam hun bassist ook met krukken op. Kunnen we al spreken van de vloek van Heaven?

OOK OPMERKELIJK

Bij een nummer als ‘Fire’ valt op dat zangeres Heather Golden enorm theatraal zingt. Er is zelfs een Frans accent te ontwaren. Ook haar gezichtsuitdrukkingen en gebaren zijn groots te noemen. Ze klinkt overigens als de liefdesbaby van Nelly Furtado en een musicalactrice. In haar jumpsuit ziet ze er uitermate modieus uit. Dit is een mooi contrast met de gescheurde jeans, shirt en vest die gitariste Emma Rose aan heeft.

HET PUBLIEK

Ondanks dat Beau de eerste band van het festival is, is de zaal goed gevuld. Het publiek is in het begin nog wat afwachtend, maar gedurende het optreden steeds enthousiaster. Na afloop van single One wing klinken er zelfs wat luide 'whoos' tussen het applaus door.

HET OORDEEL

Bij het opkomen ogen de dames nogal schuchter. Ook de opmerkingen richting het publiek klinken nog niet alsof we met een geroutineerde band van doen hebben. De nummers zijn echter prima, en de performance is overtuigend. Met Beau heeft Crossing Border een prima opener, met een optreden dat niet de boeken in zal gaan als legendarisch, maar het publiek tevreden de zaal heeft doen verlaten.

DE FOTO