CB2015 belicht: The Garden

“¡DO THE VADA VADA!” Een dans, een lied, een lifestyle

Lilianne Laan ,

Crossing Border 2015 kent wederom een indrukwekkende line-up, met bijvoorbeeld acts als The Cinematic Orchestra, Bianca Casady & The C.I.A en The Garden. In de aanloop naar Crossing Border 2015 interviewt 3voor12 Den Haag enkele artiesten die dit jaar op dat indrukwekkende affiche prijken. Wat inspireert ze, hoe benaderen ze hun eigen muziek en wat gaan ze op Crossing Border precies doen? Vandaag: The Garden.

Je moet er eigenlijk niet over praten: je moet erop dansen. De charismatische tweelingbroers Fletcher en Wyatt Shears uit Californië hebben furore gemaakt in de meer alternatieve en artistieke kringen met hun hyperactieve, freaky shows waarin ze maar met één ding rekening houden: waar ze op dat moment zin in hebben. Of dat nu body-to-body contact is met het publiek, onderling een robbertje vechten of strak hun repertoire afwerken in een tempo alsof de duvel hen op de hielen zit.

Het is leven en optreden volgens de complete vrijheid die wordt gedicteerd door hun ‘Vadaverse’. Vada vada begon als een zelfbedacht genre om hun muziek te omschrijven, maar staat daarnaast voor ‘een lied, een dans, een lifestyle, een universum’. Een beetje cryptisch, maar wat ze maken lijkt moderne punk met (voor punkbegrippen) verfijnde, goed gearticuleerde zang door bassist Wyatt. Gecombineerd met wat geluidseffecten en het losbandige drummen van Fletcher is het resultaat agressief, sinister en cheeky. Te gek, vindt het groeiend leger vada vada-aanhangers. Inspirerend, vond YSL-creatief directeur Hedi Slimane, die het duo vroeg als gezicht voor de nieuwe spring/summer herencollectie van modehuis Saint Laurent.

Dit jaar verscheen hun tweede album ‘Haha’. Sindsdien begeven de broers zich in een moordend tourschema waarop Nederland opvallend vaak terug te vinden is.

Waar hebben we dat aan te danken?
F: Ik heb altijd wel wat speciaals met Nederland gehad. De eerste mensen waar we voor speelden in Europa waren Nederlanders en we hebben het sindsdien altijd leuk met elkaar.
W: Ik heb het meestal erg naar mijn zin in Nederland. Het begint rustig, maar eindigt altijd met een hoop energie.
F: Bijvoorbeeld, de vorige keer dat we in Amsterdam speelden greep ik een of andere kerel vast en sodemieterde al worstelend met hem van het podium af. Daarna vielen we het podium weer op, bovenop Wyatt’s amp, die toen omdonderde. Dat was dolle pret.

Hoe gezellig. Gefeliciteerd trouwens met jullie nieuwe album ‘Haha’. In een interview zeiden jullie over je vorige album dat de muziek niet ‘af’ voelt, je vergeleek het met een broodje half opeten terwijl je het helemaal wilt hebben. Hoe gaat het nu met dat broodje?
F: We zijn razend trots op dit album. Het is precies zo geworden als we hoopten.
W: Het geeft goed weer wie we zijn en ik ben daar erg blij mee. Maar ik denk niet dat het broodje ooit helemaal af zal zijn, want het hele idee van The Garden is om van vorm te blijven veranderen. ‘Haha’ laat zien waar we nu zijn. De rode draad erin is, om niet aan jezelf te twijfelen en een anti-apathisch, authentiek mens te zijn.
F: Dezelfde ruggegraat is er nog, maar we gebruiken nieuwe instrumenten en er zit een nieuw gevoel in de nummers. We willen er veel mee overbrengen. Eén van die boodschappen, en dat is er een die het meest waarschijnlijk over het hoofd wordt gezien, zit in ‘Vexation’. Het is een anti-aanrandingsnummer. Heel belangrijk voor ons.

Jullie hebben het regelmatig over anti-apathie. Wil je met je muziek actief de apathie van andere mensen doorbreken?
F: Nou, we proberen niet om apathie te doorbreken, we willen er gewoon niks mee te maken hebben.
W: We focussen op ons, op hoe we zelf zijn als mensen. We hebben geen enkele behoefte om anderen te vertellen hoe ze moeten leven.

Jullie staan nogal bekend om je opruiende shows. Een eerdere uitspraak van jullie ten aanzien van het publiek: “Je bent hier – maak dat je meedoet of ga anders weg.” Wat kan het Crossing Borderpubliek van de show verwachten en hoe kan het jullie blij maken?
F: Hmm, ik kijk eigenlijk nooit naar het publiek om blij van te worden. Maar, ik weet niet – verras me! Van ons kun je veel energie verwachten. Uiteraard.
W: Om welke reden mensen dan ook naar onze show willen komen: ik hoop dat het een positieve is. Hollanders, doe alsjeblieft gewoon waar je zin in hebt bij onze show!

The Garden speelt vrijdag 13 november 2015 op Crossing Border.