Zondag is het feest en de Haagse Piñata staat op springen

Nieuwe single en videoclip nu uit

Emil Golshani ,

Al eeuwenlang worden kinderen in Mexico en andere Latijns-Amerikaanse landen opgewonden wanneer tijdens feestelijke aangelegenheden de piñata wordt opgehangen. Verwachtingsvol verzamelen ze zich om de ezel van papier-maché die, zoals de traditie voorschrijft, gevuld is met allerlei snoep, confetti en speelgoed. Hoogtepunt van deze fiesta’s is dan ook wanneer de pop wordt stukgeslagen en alle omstanders worden bedolven onder de kleurrijke uitbarsting. Het feest kan beginnen.

Tijdens de week waarin de zomer officieel begon en de Oranjekoorts definitief is losgebarsten, zijn er nog twee redenen voor een feestje voor de Haagse band Piñata. Niet alleen kwam gisteravond, dinsdag 24 juni, de allereerste officiële single én videoclip uit; de band speelt deze week op zijn grootste podium tot nu toe. Zondag 29 juni debuteert Piñata op Parkpop.

Voorman Pintos, de vocalist van de groep, vermaakte zijn vrienden al langer met impulsieve jamsessies en spontane coverversies van bekende liedjes. Pintos: “Toen ik nog op Aruba woonde was ik altijd al bezig met het maken van muziek en wat dat betreft kon ik me hier in het surfdorp prima uiten. Toch had ik wel de behoefte om er serieuzer mee bezig te gaan en echt nieuwe muziek te creëren.” Pintos zocht destijds een werkplek voor zijn bedrijf Shark Fin Events en werkte in die periode ook samen met zijn goede vriend en compagnon Dirk (bij Durke’s longboards). Ze konden daarvoor beiden terecht op het terrein van F.A.S.T. Pintos: “Op een dag stelde Dirk mij voor aan Rinse, en daar was meteen de creatieve klik die nodig was om het muziek maken naar een hoger plan te tillen.”
 
Vanaf dat moment ging het snel met de uitbreiding van de prille band. Rinse, volgens de rest het muzikale brein van Piñata: ”We spraken steeds vaker af bij mij thuis of in onze vaste container in het surfdorp om te jammen of te repeteren.” De kern bestond toen uit Pintos, Rinse, Dirk op gitaar en de eierkloppende virtuoos Koen ‘the Eggman’ op percussie. Deze avonden groeiden onder andere uit tot de wekelijkse ‘sunday jam’, wat uiteindelijk een vruchtbare manier bleek om nieuwe bandleden op te nemen.” Bassist Mark heeft zich tijdens zo’n jam-avond het collectief ingespeeld, nadat hij bij de eerste noten de rest van de band al overtuigd had. Hetzelfde geldt voor gitarist Roy-Victor, die nu in plaats van Dirk gitaar speelt in de band, en drummer Ravian. Dit tweetal werd na één en dezelfde jamsessie opgenomen en zo was de zeskoppige band compleet.
 

Sinds de vaste kern van Piñata bij elkaar is, zijn er vele uren van schrijven, repeteren, jammen en optreden verstreken en is er een geheel ontstaan vanuit de mix van karakters en muziekstijlen die de mannen meebrengen. Pintos: ”Eigenlijk kun je ook niet echt spreken van één bepaald geluid dat we ten gehore brengen. Er is wel een soort blauwdruk van de band, omdat we allemaal spelen met dezelfde energie, plezier en spontaniteit. Ik hou bijvoorbeeld erg van reggae en hiphop, Roy is onze rocker en Mark zorgt voor de funky basslines, haha.” Rinse: ”Onze drummer Ravian is weer meer van de drum ’n bass en breakbeats en ik speel trompet en keyboard. Mark: ”Maar juist omdat we ieder een andere muzikale achtergrond hebben, resulteert dat automatisch in liedjes die blijven evolueren en variëren.“ Rinse: ”Veruit de meeste nieuwe nummers ontstaan dan ook tijdens het jammen en niet omdat we in een kringetje gaan zitten om nieuw materiaal te schrijven. Daardoor ligt de vorm van een nieuw nummer zelden vast en kunnen we het blijven doorontwikkelen totdat het helemaal klopt voor ons.”

Door de mix van stijlen en de spontane manier waarop de nummers van Piñata zich ontwikkelen mag het publiek dus een album verwachten dat niet alleen lekker klinkt, maar ook bij tijd en wijlen verrast? “Dat hopen we wel”, zegt gitarist Roy-Victor. “Bij de opname en de productie van het album hebben we er bewust voor gekozen om het niet te gelikt te laten klinken. We willen dat de sfeer die we als band tijdens optredens brengen, goed overkomt op de plaat.” Hoe is de band dan te werk gegaan om dat te bereiken? Rinse: ”Daarvoor hadden we een ruime studio nodig, zodat we allemaal tegelijk onze partijen konden inspelen, samen dus. Zo kun je tijdens de opnames nog op elkaar reageren bij spontane ingevingen of creatieve uitstapjes. Daarvoor konden we perfect terecht bij Sandlane Studio’s in Gilze-Rijen.” Pintos: ”Wat de productie betreft verdient Marcel Fakkers, die eerder werkte met de Rotterdamse bands The Kik en The Madd, een speciale vermelding. Hij dook met onze opnames de Wisseloord Studio’s in om de plaat te mixen. Hoewel hij geen reggae-man is, voelde hij precies aan hoe onze plaat moest gaan klinken.”
 
Het album, dat toepasselijk ‘Droppin’ The Candy’ zal gaan heten, komt pas in september uit, dus de groeiende schare fans moet nog de hele zomer geduld hebben. Pintos: ”Maar dan hopen we dus ook dat we muziekliefhebbers positief verrassen. Het album zal bestaan uit de muziek die we in de afgelopen twee jaar hebben gemaakt, maar er zullen ook compleet nieuwe nummers op te horen zijn.”
 
Piñata heeft in de korte tijd dat het bestaat al een aardige reputatie als live band opgebouwd tijdens vele optredens voor ‘eigen publiek’ op F.A.S.T., de verschillende festivalletjes en twee tours langs surfstadjes in Frankrijk en Spanje. Lukt het Piñata die energieke sfeer over te brengen op de grotere podia? Roy-Victor: “Daar zit ‘m ook de uitdaging in waar we als band nu voor staan. We zijn gevormd tijdens de intieme en kleinschalige optredens, in overvolle kamers en zalen. Nu we steeds meer de kans krijgen om op grote podia te spelen willen we de interactieve vibe tussen ons en het publiek blijven opzoeken.” Pintos: ”Dat kan lastig zijn als er hekken tussen het podium en publiek staan, maar we zullen altijd het contact zoeken en vinden, want dat is waar we allemaal het meeste plezier uithalen.” Gaan we daar op Parkpop al iets van zien? Ravian: ”We hebben wel wat verrassinkjes in petto, waar we nu natuurlijk nog niets over kunnen zeggen. Hoewel lol maken bovenaan staat, nemen we ons optreden op Parkpop serieus. We zorgen dalijk wel dat er één show staat, maar met ruimte voor spontane acties, dat wel!”
 
Dat belooft wat, aanstaande zondag op een hopelijk zonnig Parkpop. Deze keer geen Mexicaanse fiësta, maar een dampend Zuiderpark als decor. Wanneer het toegestroomde publiek zich vol verwachting voor het podium heeft verzameld, is het aan Piñata om los te barsten en te laten zien waarom steeds meer mensen uitkijken naar de album-release in september.

De eerste single ‘All I know’ is te downloaden via Soundcloud, de videoclip kun je hieronder bekijken. Zondag speelt Piñata om 17.10 uur op het Haags Podium tijdens Parkpop. Via de crowdfundingactie van het Haags Podium kun je overigens ook nog bieden op een huiskamerconcert van Piñata.