Een eerste blik op nieuw Leids poppodium Gebr. de Nobel (1)

Programmeur De Reede: “Ik houd van Rihanna tot Slayer”

Marleen Stoker | Foto’s: Wouter Vellekoop ,

Uit de as van het Leidse poppodium LVC verrijst het nieuwe Gebr. de Nobel. In dit eerste deel van een drieluik dat 3voor12 Den Haag in aanloop naar de opening van het podium daarover maakt, stellen we je voor aan programmeur Leontine de Reede en lichten we een tipje van de sluier van de verbouwing van het pand op.

Binnen is het stoffig. Het oude fabriekscomplex aan de Marktsteeg wordt omgedoopt tot nieuw muziekcentrum Gebr. de Nobel en De Reede mag daar naar hartenlust bands in gaan programmeren. Dat duurt echter nog even - het poppodium opent pas begin december haar deuren voor publiek. De binnen- en buitenkant staan namelijk nog volledig in de steigers.

Een knusse grote zaal
Het gebouw heeft de verwachtingen van De Reede nu al overtroffen. Ze was bang dat het nieuwe gebouw in vergelijking met het LVC (“rock ’n roll-hol”) een heel steriele popzaal zou worden. “Het leek me lastig om sfeer te brengen in popzaal met een capaciteit van 750 man, maar dat is helemaal niet het geval. Je ziet details terug van de oude fabriek en er wordt grof materiaal als hout en steen gebruikt. Ook de monumentale fabriekspui blijft erin zitten. Dat is heel belangrijk voor de sfeer! De zaal is heel ondiep en uitgerust met twee balkons en dat maakt de zaal volgens De Reede heel knus. “Als je hier op het podium staat te spelen kun je je publiek zo’n beetje aanraken!”
 
Gwar in het kleine LVC
De Reede is mee verhuisd vanuit het LVC, waar ze langzamerhand fulltime was gaan werken. “Er was in het LVC niet eens een backstage. Daarom was het soms lastig om bands daarheen te halen.” Erg memorabel voor haar is dan ook het optreden van Gwar, een vijftal showrockende thrashmetalmannen die in enorme monsterpakken op gitaren raggen. “Ze pasten in hun pakken niet eens door het luik richting het podium. Er zaten hoorns vast in de bedrading. Ik snap nog steeds niet hoe we dat toen voor elkaar gekregen hebben, maar daaruit is wel mijn loopbaan als programmeur ontstaan.” Gelukkig is Gebr. de Nobel uitgerust met een mooie backstage waar ook de grotere artiesten zich tijdelijk kunnen vestigen. Met de komst van het nieuwe gebouw is poppodium LVC een stukje Leidse popgeschiedenis dat zal worden omgebouwd tot woningen en winkelpanden. 
 
Programmering van Rihanna tot Slayer
“Mijn muzikale voorkeur? Tsja… van Rihanna tot Slayer. Ik vind heel veel leuk.” Dat belooft wat voor de programmering van het podium. “Sommige acts programmeer je voor het publiek en sommige acts voor jezelf omdat je vindt dat die een plek moeten hebben. Ik houd voornamelijk van metal en hardrock, maar van hiphop en dance ben ik ook niet vies.” De programmering van Gebr. de Nobel zal met de grotere capaciteit een stuk breder worden. “We kunnen zelfs dubbel gaan programmeren omdat we een functionerende backstage hebben. Metal loopt heel goed in Leiden en dat is een tak die ik in de toekomst graag wil gaan bedienen met grotere artiesten. Ook aan jazz zal extra aandacht gegeven worden. Zelfs een artiest als Niels Geuzenbroek staat op het programma: wat populairder en toegankelijker voor een breder publiek.” Voor De Reede is diversiteit in het programma dan ook erg belangrijk.
 
Lokale broedplaats voor talent
Ook is er in Gebr. de Nobel plek voor lokale bands. “Zeker! Naast de grote zaal hebben we nog een kleine zaal met een capaciteit van 200 man die bedoeld is voor talentontwikkeling. We willen daar albumpresentaties doen en try-outs van toffe concepten. Eventueel kunnen goed werkende concepten zelfs doorstromen naar de grote zaal. Voor dit soort dingen kunnen mensen gewoon contact met me opnemen.” De Reede noemt het een plicht van het poppodium om, net als het vroegere LVC, als broedplaats voor popmuziek te blijven functioneren voor de stad Leiden. “Het zou zo mooi zijn als men bij ons ook dingen kan leren. Daarom zal de kleine zaal bijvoorbeeld voornamelijk draaien op vrijwilligers en stagiairs die daar ervaring kunnen opdoen om later door te groeien naar grotere podia.”
 
Tenslotte wil De Reede het toekomstige publiek van de popzaal nog meegeven dat ze ontzettend trots is op haar collega’s, die zich momenteel allemaal in het zweet werken. Ze hoop dat iedereen vanaf december Gebr. De Nobel komt bezoeken.