Talent Event belicht: Replayced

“Het was sick om te horen dat we door zijn”

Remco van der Ham ,

Op vrijdag 24 januari bereikt de vijfde editie van Talent Event haar climax. In de grote zaal van Paard van Troje strijden zes acts om de winst in de finale van de wedstrijd voor jonge muzikanten. De inzet is een mooi prijzenpakket bestaande uit een geldbedrag van duizend euro, opnamen in de Basementstudio in Den Haag, ruime media-aandacht, een fotoshoot, een videoreportage en zeven Haagse festivaloptredens in 2014. In aanloop naar de finale interviewt 3voor12 Den Haag de zes finalisten. Vandaag is het de beurt aan Replayced.

De Haagse rockband Replayced won de vierde en laatste voorronde van Talent Event in het HPC Café. De band, bestaande uit Eline van Liere (zang), Daan Versteegh (gitaar), Charlie Bender (gitaar), Izaak Cornelis (bas) en Jilles Langeveld (drums), was volgens de jury “de meest dynamische act van de avond, echt een totaalband, met catchy nummers". Replayced begon ooit als coverband, maar heeft inmiddels eigen repertoire. De band legt uit hoe het allemaal begon. “Eline bleef een jaar zitten op school en kwam daardoor bij onze gitarist, Daan, in de klas. Spontane jamsessies in het muzieklokaal volgden. Toen de zangeres van de band waar Daan in zat eruit ging, werd Eline de nieuwe zangeres van (toenmalig) All Time Favorite. De naam werd veranderd naar Replayced, omdat we dat pakkender vonden klinken.” Van alle deelnemers aan de finale van Talent Event is er slechts één vrouw. “Dat maakt ons toch wel anders dan de rest, maar we proberen niet uniek te zijn, we proberen goede muziek te maken.” Wat is dan het uiteindelijke doel van Replayced? “Zo bekend worden dat mensen niet zeker meer weten hoe ze het woord replaced nou moeten schrijven.”

Van het traject rondom Talent Event hebben de bandleden al veel geleerd. “Eén van de belangrijkste dingen die we hebben geleerd is dat het ontzettend relaxt is om als muzikant in Den Haag te leven. We krijgen echt ontzettend veel, en hebben daar heel veel waardering voor!” Ook de workshops vielen in de smaak. “We hebben heel veel geleerd, maar daar buitenom gaat er ook een wereld voor ons open. Je groeit door zo’n intens traject ook dichter naar elkaar toe en we krijgen een veel hechtere band.” De band volgde de workshops zang, songwriting, gitaar, drums, bas, podiumgeluid, podiumpresentatie en performance & promotie. “Zonder die workshops zou de kwaliteit van ons optreden in het Paard niet hetzelfde zijn. Vooral de workshops podiumpresentatie en performance & promotie waren er nuttig, want daar hadden we ons tot dusver nog niet zo in verdiept.”
 
Dat de workshop promotie heeft gewerkt is in ieder geval wel duidelijk. Door de hele stad zijn posters en flyers van Replayced te vinden, al ging het met de flyers niet helemaal zoals het moest. De finale van Talent Event start om 19.00 uur, maar ergens is de communicatie daarover niet goed gegaan. Gevolg: Met de hand moest de groep duizend flyers aanpassen. “We zijn twee uur bezig geweest, maar dat is goed voor de teambuilding.” De beste tip kreeg de band echter van producer Ernst van Wageningen. “Dankzij zijn duidelijke presentatie vooraf en de tips die hij in de studio gaf, waren wij in staat ons nummer ‘Unworthy’ volledig opnamewaardig te maken. Zijn tips voor de pre-productie gaan ons zeker helpen als wij later dit jaar een EP gaan opnemen.”
 
De voorrondes waren vooral erg spannend. “We vinden het zelf altijd een beetje lastig om te zeggen hoe het is gegaan, maar we hebben net zo genoten van de andere acts als van het zelf mogen spelen. Natuurlijk hadden we wel goede hoop, maar het niveau ligt wel erg hoog, dus het was sick om te horen dat we door zijn.” En nu dus de finale. “We spelen als eerste, dus we zijn het aan de andere deelnemers verplicht om het ijs alvast goed te breken met het publiek. We zoeken de balans tussen eenheid en diversiteit waardoor het publiek en de jury zich niet zullen vervelen, maar wel duidelijk één geheel gepresenteerd krijgen.” Over de concurrentie tijdens de finale heeft Replayced ook wel een idee. “Wat de juryprijs betreft denken we Bannèr, die het muzikaal echt prima voor elkaar heeft, en voor de publieksprijs verwachten we de meeste concurrentie van White-Lash. Maar we gaan natuurlijk ons uiterste best doen om zowel jury als publiek ervan te overtuigen dat wij die prijs verdienen.”
 
De finale van Talent Event vindt op vrijdag 24 januari plaats in Paard van Troje met Bannèr, DexX, ElPrinceNGS, Mehdi, Replayced en White-Lash. De avond begint om 19.00 uur en de entree is gratis.