Talent Event belicht: Bannèr

“Ik ga natuurlijk voor een onvergetelijk optreden”

Remco van der Ham ,

Op vrijdag 24 januari bereikt de vijfde editie van Talent Event haar climax. In de grote zaal van Paard van Troje strijden zes acts om de winst in de finale van de wedstrijd voor jonge muzikanten. De inzet is een mooi prijzenpakket bestaande uit een geldbedrag van duizend euro, opnamen in de Basementstudio in Den Haag, ruime media-aandacht, een fotoshoot, een videoreportage en zeven Haagse festivaloptredens in 2014. In aanloop naar de finale interviewt 3voor12 Den Haag de zes finalisten. Vandaag is het de beurt aan Bannèr.

Behalve drie bands en twee hiphopacts staat er ook een singer-songwriter in de finale van Talent Event; Bannèr. Hij wist de derde voorronde in Musicon te winnen. De 18-jarige Banner Man in ’t Veld is al zijn hele leven bezig met muziek, maar is als singer-songwriter nog niet zo heel lang bezig. “Dat begon eigenlijk pas afgelopen zomer, toen begon het echte tekstschrijven. Voor die tijd heb ik op mijn gitaar nog wel nummers gemaakt en pogingen gedaan om te zingen (alleen in mijn kamer), maar dat vond ik wel altijd moeilijk. Vooral omdat ik nogal kritisch ben.” Zijn muziek valt volgens Banner odnder het kopje indiefolk. “Maar ik grijp ook graag terug naar blues en soul en probeer dat te verwerken in mijn muziek om het zo puur mogelijk te houden.” Voor de toekomst wil Banner vooral veel optreden. “Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Ik wil ook andere artiesten ontmoeten die je kunnen inspireren. Uiteindelijk wil ik natuurlijk ook voor anderen een voorbeeld vormen en anderen inspireren. Zoveel mogelijk mensen te inspireren gaat natuurlijk het best door internationaal door te breken.”
 
Zijn deelname aan Talent Event  bevalt Banner tot nu toe erg goed. “Ik ken Talent Event al van een paar jaar geleden, maar ik had niet echt verwachtingen bij het hele event. Ik had nooit verwacht dat ik er zoveel van zou opsteken en er zoveel leuke mensen zou ontmoeten. Ik denk zeker dat dit een van de redenen is waarom het niveau qua bands zo hoog ligt in Den Haag.” Ook de workshops waren erg nuttig. “Ik heb tweemaal zang, tweemaal gitaar, songwriting, publiciteit, podiumpresentatie en een studioworkshop gevolgd en ik vond ze stuk voor stuk ontzettend nuttig, omdat alles wat je moet weten als songwriter op een rijtje wordt gezet.” Gedurende zijn deelname heeft Banner ook veel tips gekregen. “Bij de auditie van Talent Event mankeerde er van alles aan mijn act. Alle feedback die ik achteraf kreeg vond ik wel fijn, omdat ik met behulp van de workshops aan deze mankementjes kon werken. Ik geloof dat ik er al een stuk beter vanaf ben gekomen. De mensen die de workshops gaven hadden overigens ontzettend veel aandacht voor vragen die gesteld werden. Op die manier was het dan ook makkelijk om dingen te begrijpen en het toe te passen op je eigen muziekwerk.”
 
Over zijn optreden op de auditiedag was Banner niet erg tevreden. “Ik stond gewoon niet zo sterk in mijn schoenen op dat moment, maar ik kreeg daarna van de jury wel een duidelijk beeld over waar ik aan moest werken en dat gaf mij wel een 'drive' om mijn best te doen bij de workshops. Tijdens de workshops schreef ik andere nummers en leek alles wat meer haalbaar.” Tijdens de finale is Banner de enige solo-artiest op het programma. “Ook al ben ik mijn eentje met alleen mijn gitaar, denk ik toch een dynamisch optreden te kunnen geven en anders wel een intiem optreden, ondanks de grote zaal. Mijn doel is om minimaal een goede indruk achter te laten en wellicht nog wat gigs te regelen. Ik ga natuurlijk voor een onvergetelijk optreden.” Wie hij de meeste kans geeft om Talent Event te winnen vind Banner een moeilijke vraag. “Ik weet nu nog alleen maar nog van White-Lash en Replayced hoe ze spelen, maar ook van DexX weet ik dat ze veel ervaring hebben. De bands hebben dan ook ontzettend veel aanhang. Mehdi en ElPrinceNGS onderschat ik ook zeker niet.”
 
De finale van Talent Event vindt op vrijdag 24 januari plaats in Paard van Troje met Bannèr, DexX, ElPrinceNGS, Mehdi, Replayced en White-Lash. De avond begint om 19.00 uur en de entree is gratis.