Verfrissende Mehdi rapt tegenstand naar de coulissen

Kleine hiphopper verdiende winnaar finale Talent Event

Daan van Boxtel | Foto’s: Peter Balkema ,

De droom van elke jonge Haagse muzikant. In één klap maar liefst acht optredens veiligstellen, een bedrag van vijfhonderd euro opeisen, eigen werk opnemen in de Basementstudio en nog wat promotiemateriaal cadeau krijgen. Geen wonder dat het er hard aan toe gaat tijdens Talent Event. Vrijdagavond 24 januari mochten zes acts strijden om het felbegeerde prijzenpakket.

Vluchtig bladerend door het programmaboekje ziet het publiek dat het een verrassingsmenu van de chef opgediend gaat krijgen. Een zesgangendiner, dat wel, want Den Haag huist genoeg talent. Elke artiest krijgt een twintigtal minuten om zijn of haar kunsten te vertonen op het podium van het grote, legendarische Paard van Troje. Dat alleen al is voor de meesten een hoofdprijs. Een vluchtig rondje langs alle performances. 
 
De avond openen… Grotere clichés bestaan er niet, maar het is altijd lastig. Het vijftal van Replayced is de gelukkige. Vier heren en een vlotte dame, met een dijk van een stem, het moet gezegd. Om als poprockband boven de meute uit te steken, moet je echt goed zijn. Als geheel is het dynamisch en aardig energiek. Het totaalplaatje blijft alleen te veel op de vlakte. Verrassend is ElPrinceNGS. Twee broertjes, een draaitafel met dj en feestelijke beats met rapteksten. Innemende jongens en hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Ze weten alleen niet tot het eind te boeien, helaas.
 
De leuke, rustige jongeman die vervolgens het podium opklimt, heet Bannèr. Met zijn gitaar en mooie donkere stem brengt hij diepzinnige liedjes ten gehore. Misschien alleen net wat te statisch voor de grotere festivals en dat gedoe met het stemmen van zijn instrument, tot twee keer toe een aantal minuten oponthoud, gaat ook vervelen. En dan is daar Mehdi. Vergelijk het met ElPrinceNGS, maar dan, eerlijk is eerlijk, een betere uitvoering. Samen met een aantal maatjes, waaronder een dj en twee mederappers, laat hij zijn flinke schare fans losgaan.
 
Voor het stevigere gitaarwerk wachten we op White-Lash. Met een wildcard in deze finale gekomen en dat moeten we weten ook. De ronkende gitaarriffs zijn aanleiding voor de groupies om dikke moshpits te bouwen middenin de zaal. Prachtige beelden, zeker ook voor de oudere mensen die aanwezig zijn. Papa’s, mama’s, broertjes en zusjes zijn sowieso allemaal meegekomen om hun optredende familielid te supporten. Hier en daar staan zelfs een opa en oma. Die weten waarschijnlijk niet wat ze meemaken met al die op elkaar in rennende, op hol geslagen jongeren. 
 
Maar goed, er rest ons nog een optreden. De zelfverzekerde heren van DexX mogen afsluiten. Dat doen ze zeer behoorlijk. Puike show, technisch en muzikaal steekt het prima in elkaar, maar de liedjes zijn nog wat te oppervlakkig. Meer spanning is vereist. Die spanning komt er wel. Alleen niet tijdens het optreden van DexX. Na de afsluiter trekt de jury zich terug om naarstig alle plussen en minnen naast elkaar te leggen. Bijna een half uur is het wachten op de hoge heren en dame. En dan verschijnen ze weer op het podium.
 
Het jurypanel heeft een aantal prijzen uit te reiken. Allereerst de publieksprijs. Geen verdere uitleg vereist. De band die het grootste blik fans weet open te trekken, pakt de bijbehorende tweehonderdvijftig euro. De opener Replayced krijgt de meeste stemmen en vervolgens gaat het viertal ook met de tweede titel aan de haal: de promotieprijs. Deze is voor de act die zich het best heeft weten te profileren dan wel promoten in aanloop naar deze finaleavond. De band krijgt nog een keer bovenstaand bedrag cadeau. Knap staaltje dus tot zover. Maar pas dan gaat het om de échte titel. Die van de jury, de grote prijs.
 

En daar grijpt Replayced dan weer naast. De vier wijzen kiezen voor Mehdi en dat is niet meer dan terecht. Deze kleine rapper valt op door zijn enthousiasme, uitstraling, aardige teksten en pakkende liedjes. Of hij er blij mee is of niet, vergelijk het met een optreden van The Opposites in het klein. Muzieksmaken verschillen, maar stil blijven staan is erg lastig. Zijn maatjes die hem ondersteunen tijdens het optreden dragen daar ook zeker aan bij. De jury zocht nadrukkelijk iemand die de wat grotere festivals aankan. Mehdi gaat dat probleemloos voor elkaar boksen.