Taymir presenteert eerste album

Puike puntige performance

Ferry Bovet | Foto's: Markèta Tichávska ,

De ontwikkeling van een band kan snel gaan, maar zelden zagen we het zo snel gaan als bij Taymir. Vrijdag 25 oktober verscheen het debuutalbum Phosphene en dat werd gevierd met een feestje in de SuperMarkt. Lees het verslag, bekijk de foto's én check de videoreportage.

Om kwart voor tien stapt KernKop Guus van der Steen het podium op. “Wat jammer dat er zo weinig mensen gekomen zijn,” roept hij tegen de zaal waar tot aan de bar toe geen enkele bewegingsvrijheid meer mogelijk is. De muziek vindt hij ook al niet goed, beweert hij. Maar iedereen begrijpt dat je soms het tegenovergestelde zegt van wat je bedoelt. Zijn introductie is dan ook een prima opmaat voor het concert dat volgt. 

Taymir opent met 'She goat' en binnen 10 minuten zijn de eerste vier liedjes alweer gespeeld. Afsluiter van dit eerste blokje is de single 'Aaaaah'. Ritmesectie, gitaarspel en lead vocalen, er is niks mis mee, maar het sterke punt van de korte en puntige tracks blijft toch de samenzang. Een stuk van de charme van Taymir zit ook in het feit dat de vier knapen, zoals ze Guus ze betitelde, indie/beatpop maken met een sound die zijn oorsprong heeft in de kinderjaren van hun vaders.

Een half jaar geleden is het nog maar dat de band voor het eerst op het podium stond, ook in de SuperMarkt. Zanger Bas Prins speelde bij Moore, bassist Quinten Meiresonne bij All Missing Pieces en beiden maakten ze deel uit van de formatie The Consolers. Met drummer Harrie Roelse en gitarist Mikkie Wessels ontstond Taymir en de eerste demo's die online opdoken werden lovend ontvangen.

'Phospene' heet de plaat die Taymir vanavond ten doop kan houden en drie kwartier na aanvang zit het optreden er weer op. Het hele album is gespeeld, aangevuld met een cover van The Strokes. Voor nu is dat goed, en op een festival setting past het prima. Als de band aan een clubtour toe komt, zal er wel meer repertoire moeten komen, met misschien ook iets meer afwisseling in de sound. Hoe fraai de koortjes ook klinken, er te zwaar op leunen maakt het op den duur wat van hetzelfde laken een pak.

De belangstelling voor Taymir is groot. Niet alleen qua opkomst in de volle SuperMarkt maar ook pers en boekers zien er wel wat in. De Wereld Draait Door, Serious Talent bij 3FM, London Calling, Noorderslag, de toekomst ziet er rooskleurig uit. Gaat het té snel? Platenbaas Bas van Wageningen denkt dat ze er wel klaar voor zijn en zal met zijn ervaring ongetwijfeld het schip op de juiste koers houden. Na de toegift wordt er om meer geroepen, maar de band zit inmiddels boven aan de taart. Niet veel later melden ze zich bij de merchandise stand om cd en vinyl van handtekeningen te voorzien. Want het is duidelijk: het publiek smulde niet alleen van het optreden, maar wil ook graag thuis de liedjes nog eens terugluisteren. Volgende halte: London Calling (1 november).