Actiegroep Keep Streets (A)live: “handleiding voor straatmuzikanten opstellen”

Muzikanten in actie tegen verbod straatmuziek

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De Haagse gemeenteraad stemde onlangs in met een bedelverbod op locaties als het centrum en bij de stations, maar nu blijkt dat het verbod ook voor straatmuzikanten geldt. De PvdA en de Haagse Stadspartij lieten al weten zich grote zorgen te maken over de gevolgen van het bedelverbod in de stad voor straatmuzikanten. Actiegroep Keep Streets (A)live bracht zaterdag 18 mei een protestsong ten gehore en pleit voor regels in plaats van een verbod voor straatmuzikanten.

Actiegroep Keep Streets (A)live pleitte tijdens de protestbijeenkomst in de Grote Marktstraat voor een handleiding voor straatmuzikanten in Den Haag. Volgens de actiegroep leidden de nieuwe regels tot verbijstering en afkeuring bij veel Hagenaars. Mike Peiley van de actiegroep tegenover Den Haag FM: “We willen een afkoelingsperiode van ongeveer drie maanden. In deze periode moet er een dialoog ontstaan tussen straatmuzikanten, politici en andere betrokkenen. Muziek maken op straat is geen bedelen.” In zo’n handleiding zou bijvoorbeeld kunnen staan dat straatmuzikanten niet de hele tijd dezelfde liedjes spelen, geen overlast veroorzaken en zich voorstellen aan de winkels waar ze optreden.
 
Ook in de politiek is veel bezwaar tegen het bedelverbod voor straatmuzikanten. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij: "Straatmuzikanten en bedelaars worden door de burgemeester over een kam geschoren, en dat is vreemd en belachelijk. In de commissie hebben we dat onderscheid duidelijk aangeven en dat werd toen ook door de burgemeester beaamd. We hopen dat de burgemeester het besluit zo snel mogelijk aanpast want het is nu wel heel saai en stil in de binnenstad." Verschillende partijen, waaronder ook de PvdA, hebben schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester over de kwestie.