Pravini leeft haar droom

“Ik heb een band, optredens, videoclips en krijg waardering van de mensen”

Willemijn de Koning ,

Pop- en soulzangeres Pravini is al een tijdje bezig in de muziek. De meeste bekendheid kreeg ze laatst met het nummer 'Armed and sexy', waarmee ze zelfs was genomineerd voor een Suripoku Award in Suriname. Nu is de derde single van haar meest recente album ‘Diaspora’ uit, ‘Move me to tears’. Tijd voor een interview met 3voor12 Den Haag.

Haar passie voor muziek vond Pravini tijdens de pianolessen waar haar moeder haar toe aangespoord had. "Ik vond het eigenlijk niet zo leuk, maar m'n moeder heeft nooit muziekles gehad en vond dat haar kinderen iets aan muziek moesten doen. Uiteindelijk ben ik haar dankbaar, want door pianoles kwam ik erachter dat ik piano spelen en zingen heel leuk vond." Vervolgens kreeg Pravini de hoofdrol in de musical van groep acht en daarna bezocht ze veel open podia en muziekavonden tijdens de middelbare school. "Ik weet nog dat ik op zo'n muziekavond in mijn laatste jaar voor de eerste keer mijn eigen nummer opvoerde. Vanaf dat moment wilde ik voortaan mijn eigen stem laten horen."
 
Na het behalen van haar gymnasiumdiploma vertrok ze op 18-jarige leeftijd naar Amerika om deel te nemen aan de Summer Performance Program op de Berklee College of Music in Boston. Daarna ging Pravini voor haar master in Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze zich volledig stortte op haar muziek. "Ik leef muziek, ik kan niet zonder. Door middel van muziek kan ik iets aan mensen mee geven en ervaringen delen in de hoop dat anderen er iets aan hebben." Pravini wilt het liefst kracht en energie geven aan de mensen door middel van haar muziek. "Ik denk dat iedereen op zoek is naar liefde en positiviteit. Niemand wil chagrijnig of ongelukkig zijn en meestal is muziek de manier waardoor mensen zich getroost kunnen voelen." Ook probeert ze bewustwording te creëren. "In 'Armed and sexy' zeg ik eigenlijk dat je je kleren niet hoeft uit te trekken om sexy te zijn, dat doe je met je hersens en je uitstraling."
 
Pravini heeft een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond, maar is niet traditioneel opgevoed. “Dat komt omdat mijn moeder katholiek was en mijn vader atheïst, dus ik ben niet met het geloof opgevoed, maar wel met de cultuur. Ik heb altijd met één been in de Westerse en met één been in de Hindoestaans-Surinaamse cultuur gestaan." Zo was dat ook met muziek. "Mijn ouders luisterden Hindoestaanse muziek, maar ik heb ook breder meegekregen dan dat. Ik weet nog dat mijn ouders bijvoorbeeld UB40 luisterden." Zo heeft ze ook haar brede muzieksmaak meegekregen. Haar muziek heeft invloeden van pop, soul, rock, hiphop en Bollywood. Ze is een van de weinige in de Hindoestaanse gemeenschap die deze muziek maakt. "Ik denk wel dat ze trots zijn op me, ik krijg dat ook mee van de oudere mensen. Ik denk ook dat we nu een generatie krijgen die heel goed kan schakelen tussen al die kanten van muziek en dat kan verenigen. Er zijn nu ouders die kids hebben die ook naar hiphop luisteren, dat is heel erg leuk."
 
Pravini begint zich nu in de Hindoestaans-Surinaamse cultuur te verdiepen. "Dat komt door mijn partner, hij is wel opgegroeid met die cultuur. Hij gaf mij zonder te pushen de ruimte die cultuur te ontdekken en dat vond ik heel leuk. Ik ontdekte verschillende kanten van mijn identiteit, en die gebruik ik nu in mijn muziek." Ook live krijg je al die kanten van haar identiteit mee. "We hebben een gitarist die uit de rockhoek komt, die maakt het rauw. Ik heb een drummer die speelt op de SPD (elektronisch drumstel) waardoor het kan lijken alsof je een hele Indiase band achter je hebt. Zo krijg je al die sferen mee. Zelf ben ik echt een stuiterbal, ik ga van de ene kant naar de andere kant van het podium, dat maakt het een energieke show."
 
Pravini was genomineerd in Suriname voor een Suripoku Award voor beste nieuwkomer. "Dat was echt ontzettend leuk. Ik wist dat het nummer 'Armed and sexy' daar in de top tien stond, maar dat was vorig jaar zomer, dus ik was echt verrast." Ze was weliswaar genomineerd als beste nieuwkomer, maar eigenlijk is Pravini al jaren bezig. "Een paar jaar geleden bracht ik de single 'Cuz I'm a lady' uit, daarmee heb ik wel wat media aandacht gekregen, vooral in de Hindoestaanse gemeenschap. Daarna was het voor mij ook een zoektocht, met vragen als 'hoe moet ik m'n carrière uitstippelen, wat wil ik, hoe zorg ik ervoor dat ik op de lange termijn hier blijf?' Uiteindelijk denk ik nu dat ik op een plek ben, dat ik mijn droom leef. Ik heb maak muziek met mijn band, deel het met optredens en videoclips en voel waardering van de mensen."  
 
Pravini is vooral erg blij met haar band. "Ik wilde altijd al een eigen band maar vond nooit de juiste mensen die dezelfde visie hadden als ik. Totdat ik mijn man ontmoette, hij werd de drummer en bandleider en wist ook nog de juiste mensen te vinden voor de rest van de band." Hoewel ze vroeger altijd zelf haar nummers schreef op de piano, maakt ze die nu samen met de band. “Zo was 'Armed and sexy' een idee van de drummer. "Hij kwam met een beat, de gitarist maakte daar een melodie omheen en kwam met de titel." 
 
Maar muziek maken blijft voor Pravini een dure en tijdrovende hobby, ze kan het nog niet professioneel doen. "Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik fulltime kan zingen en het geld dat ik erin steek ook terugkomt, maar tegelijkertijd is dat ook heel lastig, vooral in Nederland. Ik ben me er van bewust dat ik muziek maak die niet iedereen kan plaatsen. Daarom heb ik dit jaar internationale stappen gemaakt. Het album wordt nu in Engeland en Amerika gepromoot en daarmee merk ik dat het veel sneller gaat. Ik ga in april naar Amerika en in Engeland krijgt de single al media aandacht."
 
Pravini is ook alweer druk met een volgend album. "Ik wil er wel echt de tijd voor nemen, want als er tijdsdruk op zit moet je vaak concessies doen. Het album zal wel weer verschillende invloeden hebben. Misschien wordt het iets rauwer dan ‘Diaspora’, omdat ik me toch meer aangetrokken voel tot rock, door het live spelen. Maar misschien is dat alleen iets voor live, dat moeten we nog even bekijken."