No Reply presenteert EP met flair

En biedt veel ruimte aan het voorprogramma. Erg veel ruimte.

Lilianne Laan | Foto’s: Peter Balkema ,

Een EP-presentatie waar ook een plek is voor het talent van anderen, dat is waar No Reply voor gezorgd heeft op vrijdag 14 juni in de SuperMarkt. De jonge Haagse rockband liet het nieuwe werk van tweede EP ‘Jacky’ horen, naast een afwisselende trits nummers uit het bestaande repertoire. Voorafgaand kregen singer-songwriter Lucas Hamming en stoner/psychedelische rockers Doghouse de kans om hun kunnen te tonen. Dat leverde de bizarre situatie op van een voorprogramma dat het publiek zo van de sokken blies dat het nog hard werken werd voor No Reply om de zaal bij de pinken te houden. Maar met succes.

No Reply is in de drie jaar sinds Ready To Play flink gegroeid. De eerste EP verscheen in 2012 en de band heeft opgetreden op een rij Haagse podia en festivals om u tegen te zeggen. De dag na de presentatie vertrekt het viertal naar Frankrijk voor een internationaal bandjesproject, maar de ochtend is nog ver weg: het is nu tijd om het nieuwe werk een champagnedoop te geven.

Het podium is eerst voor andere jonge artiesten, te beginnen met Lucas Hamming. Lucas trad vaker op in de buurt, onder andere met de Popronde 2012. Destijds solo met akoestische gitaar, vanavond staat Lucas er met volledige band. Hamming is in de race bij tv-programma ‘Beste singer-singwriter van Nederland’, maar wat we vanavond horen is rechttoe rechtaan harde rock. Hamming vuurt zijn grungy levensliederen af vanuit zijn tenen. Naar het einde van de set kondigt hij aan het nummer te spelen waarmee hij auditie deed bij ‘Beste singer-songwriter’ en we begrijpen meteen waarom hij door mocht. Goed liedje, heerlijke stem. Met zijn stuwende band winnen de nummers alleen maar aan kracht. Kortom, mocht het verder niks worden met die televisiewedstrijd: gewoon lekker verder met deze band.

We schroeven de volumeknop nog een stuk verder open met Doghouse. Waar de andere twee acts vanavond het nog redelijk netjes houden, stort dit viertal jonge rockers zich zonder genade op hun harde stonerrock en vernietigt daarbij alles wat hen in de weg staat. Te beginnen met de trommelvliezen van de vrienden en familie van de hoofdact. Deze instrumentale bak rauwe energie rockt als een dolle, met staccato ritmes, onverwachte breaks en een funky losse speelstijl die logisch volgt uit het speelplezier van de mannen. Dit is het spul waar legendes van gemaakt zijn en het maakt nieuwsgierig wat er zou gebeuren als één van de vier zin krijgt om de microfoon ter hand te nemen. Om hun boodschap nog eens dubbel te onderstrepen -en misschien als knipoog; Queens Of The Stone Age staat dezelfde avond op Pinkpop- komt er een weergaloze versie van Joshua Homme’s ‘Feel good hit of the summer’ voorbij. Die heeft zoveel power dat De Man Zelve zich in Landgraaf moet hebben omgedraaid in zijn caravan.

Met een voorprogramma dat voor zo’n adrenalinestoot heeft gezorgd, geef je jezelf geen makkelijke start als hoofdact. Het lijkt erop dat de heftige indrukken van Doghouse de rock’n’roll-receptoren van het publiek een beetje afgestompt hebben, waardoor de subtielere poprock van No Reply een tijd nodig heeft om door te dringen. Het komt echter helemaal goed. Zangeres/bassiste Floortje van der Kooij zingt, bast, danst en verleidt als immer en houdt alle blikken vast. Zoals het hoort bij een EP-presentatie is ook vanavond is de sfeer gemoedelijk en wordt de tijd genomen om mensen te bedanken. Youri de Bruijn mag een ingelijste EP en een vloedgolf aan dankwoorden in ontvangst nemen (De EP is opgenomen bij deze producer en muzikant van Supra Naturals).
 
Floortje weet hoe je met de zaal moet praten en haar zelfspot is een verademing ten opzichte van veel andere frontvrouwen en -mannen met goede looks. “Zit mijn lippenstift nog goed? Ik zie het op de microfoon zitten!” Kortom, het panache van de frontvrouw geeft No Reply de Blondie-factor. Gaandeweg gaat de band losser en meer funky klinken en wordt de zaal ook weer wakker. Een psychedelisch middenstuk verzandt een beetje maar ze herpakken zich wanneer Van der Kooij tussen het publiek komt staan met haar imposante bas. De voeten komen van de vloer en als de band het laatste nummer inzet met een heetgepeperd punkrockintro kun je niet anders dan grijnzend mee headbangen. Talent is er zeker in No Reply. Net als een neus voor indrukwekkende voorprogramma’s.
 
De dag na de EP-presentatie vertrok No Reply naar Frankrijk voor het Stage Europe Network. De week wordt afgesloten met een optreden tijdens het festival Class'Eurock in Aix en Provence. Eerder deden ook de Haagse bands Fexet en Starcatcher mee aan Stage Europe Network. No Reply zal speciaal voor 3voor12 Den Haag een tourverslag bijhouden.