Speakers in Delft sluit definitief

Pand aan Burgwal te koop

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Het jaar is slecht begonnen voor Speakers, het voormalig poppodium in Delft. Door het volledig wegvallen van de subsidie vanuit de Gemeente Delft is de sluiting van Speakers definitief. In 2008 werd het 10-jarig bestaan nog groots gevierd, maar nog geen vijf jaar later valt dan toch het doek. Het pand aan de Burgwal staat inmiddels te koop.

De problemen voor Speakers begonnen in 2010. Het ingevoerde rookbeleid en de economische crisis troffen het poppodium hard. In december 2010 besloot de Gemeente Delft bovendien om Speakers geen structurele subsidie te geven en bovendien de subsidie over 2012 te halveren ten opzichte van 2011. Eigenaar Robin Groenveld destijds: “Op deze manier kunnen we dus niet uit de rode cijfers komen. En dat is nu prioriteit nummer één geworden. Daarom de komende tijd zeker niet meer elk weekend een programma.” Het podium stopte met het programmeren van popconcerten en doopte zichzelf om tot beachclub.
 
Vanaf 2013 valt de gemeentelijke subsidie volledig weg, met als gevolg dat het openhouden van Speakers onhoudbaar is geworden. Groenveld laat in het AD weten dat dit de nekslag is geweest. “We hadden niet genoeg inkomsten om open te blijven. Een poppodium zal het ook niet meer worden. Dan kan niet meer in deze tijd, lijkt het.” Ook René Steijger, organisator van het Delftse festival Westerpop reageert in de krant op het sluiten van Speakers. “Het is doodzonde. Ik kwam er zelf al vele jaren en heb daar regelmatig goede concerten gezien. Ook voor Westerpop is het niet goed. Het succes van een festival hangt ook af van hoe popmuziek leeft in een stad. Nu is er weinig popmuziek over.”